Het aanbod van activiteiten van Jewel Heart Nederland bestaat uit een doorlopend studie- en meditatieprogramma, bezoeken van leraren en retraites, en humanitair-culturele activiteiten. Het studie- en meditatieprogramma van Jewel Heart kent drie niveau''s: kennismakingscursussen, basistraining Lamrim en verdiepingsgroepen.


De kennismakingscursussen hebben als doel mensen bekend te maken met het boeddhisme en inspiratie te geven vanuit de boeddhistische traditie. Deze cursussen zijn bedoeld voor iedereen die zich wil oriĆ«nteren op het boeddhisme, of die behoefte heeft aan inspiratie voor leven en werk zonder zich meteen te willen binden aan het boeddhisme, Jewel Heart of Gelek Rimpoche. Maar ze kunnen ook een waardevolle aanvulling zijn voor wie zich al langer met boeddhisme en boeddhistische beoefening bezighoudt.

De basistraining Lamrim is bedoeld voor wie serieus wil onderzoeken of beoefening van het boeddhisme bij hem of haar past. Het is een diepere kennismaking met het boeddhisme op basis van het Lamrim-onderricht van Gelek Rimpoche. De Lamrim is een stapsgewijze behandeling van het spirituele pad volgens de Tibetaanse Gelugpa-traditie waartoe ook Z.H. de Dalai Lama behoort.

In de loop van het programma is er - voor wie wil - gelegenheid tot het nemen van toevlucht en het afleggen van de boddhisattva-gelofte. Hiermee kies je formeel voor het boeddhisme, respectievelijk het mahayana-boeddhisme. Zo biedt deze training een basis voor een eventuele vajrayana-initiatie. Ook legt het de basis voor verdere verdieping van de eigen studie en beoefening via de studiegroepen in het Verdiepingstraject.

Alle cursussen en studiegroepen worden begeleid door gekwalificeerde begeleiders. Het zijn vergevorderde leerlingen van Gelek Rimpoche die hiervoor door hem zijn aangewezen.

Wil je je niet vastleggen voor een cursus? Loop dan eens binnen bij een Open meditatie (elke vrijdagavond).

Een groot deel van de cursussen vindt plaats in Nijmegen, maar er zijn ook studie- en meditatiegroepen in Arnhem, Deventer, 's-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht.

English