Rimpoche en Marianne SoetersJewel Heart is een internationale organisatie die functioneert binnen de rijke Gelugpa-traditie van het Tibetaans boeddhisme en tegelijkertijd, net als haar oprichter Gelek Rimpoche, midden in de westerse samenleving wil staan. Zij is gevestigd in Ann Arbor en kent verschillende andere afdelingen in Amerika. Daarnaast kent zij vestigingen in Maleisië, Singapore en Nederland.

Jewel Heart Nederland is opgericht op initiatief van Hélène van Hoorn, een maatschappelijk zeer betrokken en actieve vrouw uit Nijmegen, die in India leerling werd van Gelek Rimpoche. Op haar verzoek kwam Rimpoche naar Nederland om les te geven. Zo ontstond een middelgrote organisatie met scholingsgroepen in Nijmegen, Utrecht 's-Hertogenbosch en Tilburg.

Jewel Heart kent een grote diversiteit aan cursussen en groepen. Twee maal per jaar bezoekt Gelek Rimpoche Nederland, daarnaast geven diverse andere leraren les. Jewel Heart organiseert tevens activiteiten op het snijvlak van boeddhisme en de westerse samenleving. Veel lessen van Gelek Rimpoche zijn in transcriptvorm verschenen.

English