Kennismaking

Introductie cursus Tibetaans Boeddhisme

Wil je meer weten over het boeddhisme en wat met name het Tibetaans boeddhisme te zeggen heeft over een aantal belangrijke levensthema’s?
In een serie van 8 wekelijkse bijeenkomsten wordt aan de hand van het boek 'Voor de dood niet bang' een eenvoudige en praktische kennismaking geboden met enkele belangrijke thema’s van het Tibetaans boeddhisme, zoals het creëren van je eigen geluk, anders omgaan met pijn en verdriet, het verschil tussen liefde en gehechtheid en de betekenis van leven en dood

De schrijver van het boek en leraar van Jewel Heart, Gelek Rimpoche, is opgeleid in de oude, Tibetaans boeddhistische traditie. In dit boek vertelt hij over zijn eigen ervaringen met leven en dood en over beproefde wijsheden zoals die in de loop van de afgelopen 2500 jaar zijn ontwikkeld.
Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist; ze biedt ook voor mensen die via meditatie met het boeddhisme hebben kennisgemaakt een theoretische verdieping.

Als je graag de eerste avond wil meedoen om te zien of je de cursus je aanspreekt, is dat prima. Geef je naam door aan het secretariaat (info@jewelheart.nl), maar ook zonder dat ben je welkom.

Begeleiding: Inge Eijkhout

Boeddha's tekenen

De iconografie van het boeddhisme kent velerlei manifestaties en een algehele onderverdeling in 11 verschillende categorieën. Iedere categorie heeft een eigen maatvoering. Om het tekenen te vergemakkelijken maak je daarom eerst een raster waarop je de specifieke Boeddha neerzet.

Vanuit het raster werk je systematisch aan de opbouw van het lichaam. Je doet dit op basis van een aantal gegeven maten. Na voldoende oefening en meerdere figuren te hebben getekend, kun je eventueel beginnen met schilderoefeningen en leren hoe een THANGKA – een schildering van een Boeddha op geprepareerde stof – tot stand komt. Als beginner leer je eerst het hoofd van een Boeddha te tekenen, daarna het lichaam en vervolgens een Boeddha-figuur met kleding. Omdat iedere iedere cursist persoonlijk wordt begeleid, kun je op elk moment instromen.

Lees meer.....

Laatste berichten 'Kennismaking'

Meditatietraining : In aandacht aanwezig zijn

(voorheen: 'bewegen en zitten in aandacht')

Wil je de dingen met aandacht doen en zo meer mildheid in het leven ervaren? Dan is mindfulness-meditatie wellicht iets voor jou. Mindfulness is met volle aandacht aanwezig zijn; het is een bewust-worden van datgene wat er in en om ons heen gebeurt. Zo breng je lichaam en geest tot één geheel en ben je aanwezig in het huidige moment.
In ons leven van alledag lukt het ons vaak nauwelijks om met aandacht aanwezig te zijn. We hebben vaak een volle agenda met werk, gezin, hobby's en andere activiteiten. Ons lichaam reageert hierop met onrust, spanning en stress. Met vriendelijke aandacht kunnen we een mildere houding aannemen tegenover wat zich aandient.

In deze cursus van 8 bijeenkomsten leer je een aantal basisvaardigheden op het gebied van zacht lichaamswerk en meditatie. Het lichaamwerk bestaat uit eenvoudige oefeningen. Het is een mindful bewegen met respect voor ieders grenzen. De meditatieoefeningen bestaan uit meditaties op de adem, visualisatie en loopmeditaties en zijn geschikt voor beginnende beoefenaars.

Begeleiding: Ine Albers, meditatiebegeleidster bij Jewel Heart

Meditatie training: From Doing to Being

Heb je altijd al willen mediteren of heb je behoefte aan meer instructie daarbij?
In vier wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur leer je aan de hand van verschillende oefeningen om de dingen van het dagelijks leven minder op de automatische piloot te doen en wat meer in het hier-en–nu aanwezig te zijn.
Je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie, zoals meditatie op de adem, op lichamelijke gewaarwordingen en op de zintuigen. De zitmeditaties worden afgewisseld met lichaamswerk, aandachtig bewegen, yoga en loopmeditatie.
We gaan in op wat meditatie precies is en wat de beste houding is om te mediteren en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Begeleiding:
Marja de Lint is psychosomatisch Oefentherapeut, Mindfulnesstrainer en meditatiebegeleider bij Jewel Heart.

Meditatietraining: Vier Hartskwaliteiten

De vier Hartskwaliteiten (voorheen: Metta meditatie): Meditatietraining over het ontwikkelen van positiviteit

Wil je meer leven en ontmoeten vanuit je hart?

In deze cursus leren we via speciale meditatietechnieken om ons hart te openen door de vier hartskwaliteiten te ontwikkelen: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid. Deze worden ook wel de ‘Vier Onmetelijkheden’ genoemd, omdat ze zich uitstrekken naar alle mensen, inclusief jezelf.

Wanneer je enige ervaring hebt met meditatie, bijvoorbeeld door het volgen van een van de andere meditatiecursussen bij Jewel Heart, kun je instromen in deze training.

Neem contact op met de meditatiebegeleider (via het secretariaat) als je twijfelt of jouw ervaring voldoende is.

Begeleiding: Olga Jans, meditatiebegeleider bij Jewel Heart.

Overzicht kennismakingscursussen met data

Cursusnaam Tijd Data Plaats Begeleiding Bijdrage  
From Doing to Being Maandag (4x)
20.00-21.30
20 febr; 6, 13, 20 mrt Nijmegen Marja de Lint 50€
30€ (s/kb)
Vier hartskwaliteiten Maandag (10x)
9.30-11.30
6, 17 febr; 3, 17, 31 mrt
14 apr; 12, 26 mei
Nijmegen Olga Jans 125€
75€ (s/kb)
Introductie cursus Dinsdag (9x)
20.00-22.00
28 mrt; 4, 11, 18 apr;
9, 16, 23, 30 mei; 6 jun
Nijmegen Inge Eijkhout 112,50€
67,50€ (s/kb)
Bewegen en zitten in aandacht Vrijdag (8x)
9.30-11.30
3, 17 febr; 3, 17, 31 mrt
14 apr; 12, 26 mei
Nijmegen Ine Albers 100€
60€ (s/kb)
Thangha tekenen Woensdag (9x)
20.00-22.00
22 febr; 8, 2 mrt; 5, 19 apr
17, 31 mei; 14, 28 jun
Nijmegen Marian v.der Horst 112,50€
67,50€ (s/kb)
Leren hoe een Boeddha te tekenen Woensdag (9x)
20.00-22.00
20 sept; 4, 18 okt; 1, 15, 29 nov; 13 dec. 2017; 10, 24 jan. 2018. Nijmegen Marian v.der Horst 112,50€
67,50€ (s/kb)