Overzicht cursussen en activiteiten najaar 2017

We zijn blij het nieuwe cursusprogramma te kunnen presenteren. Vele mensen hebben het mogelijk gemaakt dat er voor ieder wat wils is. Zo is er het open cursusaanbod met activiteiten waaraan je per avond kunt meedoen en activiteiten met een doorgaand karakter voor de beginnende en gevorderde beoefenaar. Wil je meer weten over de inhoud van een cursus, de data en tarieven, klik dan op de betreffende link. Soms word je dan verwezen naar een verzameling van activiteiten op een pagina van onze website. Scrol in dat geval naar de cursus die je zoekt. Tenzij anders is aangegeven vinden alle cursussen plaats in Nijmegen.

De curriculumgroep wenst je veel leesplezier en een leerzaam najaar!

* Open cursusaanbod

Ook dit najaar zijn er vanaf vrijdagavond 1 september (20:00-21:00) weer de vertrouwde, wekelijkse open meditatie avonden, de beoefening van Shamatha(concentratie) vanaf woensdagavond 6 september (20:00-22:00)  en voor iedereen die jong is of zich jong voelt, de bijeenkomsten van Meet, Talk, Meditate op donderdagavond.

Nieuw in dit open aanbod is de cyclus van maandelijkse lezingen onder de naam‘Boeddhisme.nu.’ In deze serie lezingen komen senior leerlingen van Gelek Rimpoche aan het woord. Zij spreken vanuit hun kennis van de traditie en hun eigen ervaring over een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. Dat belooft interessant, leerzaam en leuk te worden! Start zaterdagmiddag 16 september (15:00-17:00).

བོད་ཡིག
Nieuw is ook de taaldag waarop Inge Eijkhout een tipje oplicht van de Tibetaanse Taalsluier. Aan het einde van de dag zullen de kiemklanktekens als ‘bam’, ‘hum’ enz. minder geheimen voor ons hebben. Maar het gaat op die dag ook om het Tibetaanse schrift, de uitspraak, het zo klankgetrouw mogelijk weergeven van een geschreven of gesproken tekst en waarom het Tibetaans zo moeilijk te vertalen is. Zondag 3 december (11:00 – 16:00).

 

* Kennismakingsaanbod

Wil je nader kennismaken met mediteren, dan kun je meedoen aan de meditatiecursus ‘In aandacht aanwezig zijn’. Daarin leer je een aantal basisvaardigheden op het gebied van lichaamswerk en meditatie. Het lichaamswerk bestaat uit eenvoudige oefeningen; het is een mindful bewegen, met respect voor je eigen grenzen. Er worden verschillende vormen van meditatie geleerd, zoals zitmeditatie, loopmeditatie en visualisatiemeditatie. De cursus is geschikt voor beginnende beoefenaars. Start vrijdagochtend 15 september (09:30-11:30).

Naast in aandacht aanwezig zijn, zijn er ook de meditatiecursussen ‘De vier hartskwaliteiten’ vanaf dinsdagavond 5 september (20:00-22:00) en ‘From doing to being’ vanaf maandagavond 6 November (20:00-21:30).

 

Op dinsdagavond 26 september (20:00-22:00) start de kennismakingscursus ‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’, die een grondige inleiding geeft in de stappen van het spirituele pad binnen de Gelugpa-traditie. Zowel studie als meditatie en ritueel komen aan de orde.

In Tilburg is er een ‘Introductiecursus Tibetaans boeddhisme’. Je komt daarin meer te weten over wat het boeddhisme en met name het Tibetaans boeddhisme te zeggen heeft over een aantal belangrijke levensthema’s. Dit gebeurt aan de hand van het boek ’Voor de dood niet bang’ van Gelek Rimpoche dat je een eenvoudige en praktische kennismaking biedt met enkele belangrijke thema’s van het Tibetaans boeddhisme, zoals het creëren van je eigen geluk, anders omgaan met pijn en verdriet, het verschil tussen liefde en gehechtheid en de betekenis van leven en dood. Vrijblijvende introductie woensdagavond 4 oktober (20:00-22:00).

 

* Basistraining

Om een goede basis te leggen voor het gaan van het spirituele pad kun je de training ‘Odyssee naar vrijheid’ volgen. Het gelijknamige transcript van Gelek Rimpoche is de leidraad voor deze training. Deze meester in het Tibetaans Boeddhisme legt daarin op een duidelijke en gestructureerde manier uit hoe ons handelen wordt bepaald door de patronen van onze geest. Hij geeft ook aan hoe we die gewoontepatronen kunnen veranderen, waardoor we op een vrijere manier met ons leven en de dingen die daarin gebeuren kunnen omgaan. Zoals de titel al aangeeft, is dit een Odyssee: een tocht met omzwervingen en leerzame ervaringen. Het is een zoektocht naar onze ware aard van vreugde en liefdevol aanwezig zijn.

Deze basistraining bestaat uit meerdere modules gedurende twee jaar. Elke module kan los worden gevolgd. Op maandagavond 4 september (20:00-22:00) start module 4 met als thema ‘Karma: hoe ons leven wordt gevormd door oorzaak en gevolg’. De groep komt elke week bij elkaar.

 

* Verdiepingsgroepen

Om verdere te stappen te zetten op het pad naar verlichting is er een ruime keuze aan studiegroepen. Zo zijn er verschillende Lamrim-studiegroepen in Deventer, Nijmegen, Utrecht en Arnhem, die zich verdiepen in de transcripten van de ‘Grote Lamrim’ (deel 1 t/m 4) van Gelek Rimpoche, die systematisch de verschillende stadia van het pad naar de verlichting doorlopen.

Lamrim-groepen zijn geschikt voor ‘oudgedienden’ die zich verder willen verdiepen in deze stof. Wanneer er cursussen Lamrim deel I van start gaan, kunnen degenen die de basistraining ‘Odyssee naar vrijheid’ hebben afgerond daaraan deelnemen.

Deventer: Lamrim II elke dinsdagavond (19:30-21:30) vanaf 5 september
Nijmegen: Lamrim II elke dinsdagavond (19:30-21:30) vanaf 5 september
Utrecht: Lamrim IV tweewekelijks op donderdagavond (20:00-22:00) vanaf 31 augustus
Utrecht: Lamrim IV tweewekelijks op zaterdagochtend (10:30-12:30) vanaf 2 september
Arnhem: Lamrim IV elke donderdagmiddag (14.45-16.45)  vanaf 7 september.

De verdiepingsgroep ‘Burger van de wereld heeft vorig jaar het boek ‘De Boeddha en ik’van Ulrich Libbrecht doorgewerkt en gaat dit jaar verder met een tweede boek van dezelfde auteur: ‘Burger van de wereld’. In dit boek wordt een vergelijking gemaakt tussen Oosters en Westers denken en gezocht naar een manier deze filosofische culturen te integreren. Elke week vanaf donderdagavond 7 september (20:00-22:00).

 

Bodhisattvacharyavatara: Het pad van de bodhisattva

‘All the suffering in the world comes from seeking pleasure for oneself.
All the happiness in the world comes from seeking pleasure for others’.
(Shantideva)

In deze studiepgroep wordt de Bodhisattvacharyavatara (Het pad van de bodhisattva) bestudeerd en bemediteerd. In de complete Tibetaans-boeddhistische traditie is er geen werk te vinden dat meer vereerd en beoefend wordt dan dit. De lessen van de Bodhisattvacharyavatara geven handvatten om liefde en compassie voor onszelf en anderen te ontwikkelen, en daardoor gelukkiger, vrijer en behulpzamer te worden. In het transcript ‘The Bodhisattva’s Way of Life’ geeft Gelek Rimpoche stap voor stap mondeling uitleg over ieder vers van de Bodhisattvacharyavatara. Hierdoor maken we kennis met de manier van leven van de grote bodhisattva’s en hoe wij kunnen leren hetzelfde te doen. De groep komt vanaf 12 september eenmaal per veertien dagen op dinsdagavond (19:30-21:30) bij elkaar.

 

 

Witte Tara-groepen

Als vrouwelijke Boeddha wordt Witte Tara speciaal geassocieerd met heling en zelfheling, lang leven en bescherming tegen angsten. Vanwege Gelek Rimpoche’s speciale connectie met haar, stellen zijn gedetailleerde lessen ons in staat een speciale verbinding te maken met deze verlichte kwaliteiten. Dit jaar zijn er in Den Bosch twee Witte Tara-groepen: de beoefeningsgroep ‘Heling en zelfheling door Witte Tara’ eenmaal per maand vanaf maandagavond 11 september (19.30-21.30) en de wekelijkse studie- en meditatiegroep ‘Practice of the Triumphant Ma’ op woensdagavond vanaf 6 september (19.30-21.30).

Vajrayana-oefenochtenden

Eenmaal per maand komen Vajrayana-mandalaleden bij elkaar voor een gezamenlijke beoefening. Momenteel staat in deze ochtenden de Zes-zittingen goeroe-yoga centraal, die stapsgewijs wordt doorgewerkt. Wanneer dat voltooid is, zal men weer terugkeren naar de oorspronkelijke opzet zoals uitgezet door Gelek Rimpoche: zich binnen het raamwerk van de Lama Chöpa te verdiepen in een sadhana naar keuze. Start vanaf 7 oktober elke maand op zaterdagochtend (10.00-13.00).

Introductie in Vajrayana

Deze groep is bedoeld voor diegenen die overwegen in het Vajrayana in te stappen en een initiatie willen ontvangen, voor hen die al met het Vajrayana zijn begonnen of voor mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat het Vajrayana-pad nu eigenlijk inhoudt.

Eenmaal per maand verdiept deze groep zich aan de hand van Lama Yeshe’s boek ‘Introductie in Tantra’ (€ 19,95) in het Vajrayana-pad en de vragen die daarbij opkomen zoals: Wat is Vajrayana? Is dit pad voor mij geschikt? Wat is een initiatie? Hoe wordt er in Vajrayana met symboliek gewerkt en hoe moet ik dat begrijpen? Welke verplichtingen neem ik op mij? Moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen? etc. etc. Maandelijks op donderdagavond (19.30-21.30) vanaf 21 september.

 

Online cursus ‘Meesterschap over onze geest’

Aan de hand van het transcript ‘How the Mind Works’ontdek je hoe je in verschillende situaties een heldere en stabiele geest kunt houden om tot een meer ‘verlichte’ ervaring van de werkelijkheid te komen. Meester worden over onze eigen geest is niet alleen van belang voor een gelukkig dagelijks leven; het is ook een voorwaarde om het spirituele pad te kunnen gaan.

Als experiment komt deze groep elke veertien dagen online via Skype bij elkaar. Start maandagavond 2 oktober (20:00 – 22:00).

Tilburg
De verdiepingsgroep in Tilburg zal dit transcript ook elke twee weken gaan bestuderen, maar dan op de voor hen gebruikelijke fysieke locatie. Start woensdagavond 13 september (20:00 – 22:00).

 

Werkplaats voor analytische meditatie

Analytische meditatie is binnen de Tibetaans-boeddhistische traditie een onmisbaar onderdeel van de beoefening, Het is ook een bijzondere vorm van meditatie waardoor, meer dan door een stabiele geest alleen, het dieper inzicht in de werkelijkheid kan ontstaan. Dat vraagt wel enige oefening. Voor ons drukke Westerse mensen is het een fantastische manier om via meditatie tot realisatie te komen van thema’s uit de Lamrim, of andere onderwerpen zoals compassie, leegte/wijsheid, de wijze van functioneren van onze geest en waarneming, enz. Wekelijks op maandagavond (20:00-22:00) vanaf 4 september.

Samen met de shamatha-avonden op woensdagavond kan deze werkplaats een goed kader bieden voor het verdiepen van je beoefening. Voor deelnemers van deze groep is er wel een zekere vrijheid in de frequentie waarop ze de avonden bijwonen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk de analytische meditatie af te wisselen met shamatha-meditatie. Het is ook mogelijk later in het jaar nog in te stromen. Wekelijks vanaf 6 september (20:00-22:00).

 

Lojong: Training van de geest in 7 punten

In het transcript ‘Lojong: Training the Mind in Seven Points’geeft Gelek Rimpoche zijn commentaar op de klassieke tekst van Geshe Chekawa uit de twaalfde eeuw. Door kogels af te vuren op het ego, tonglen te oefenen (geven en nemen op de adem) en te kijken naar de ware aard van de werkelijkheid, maken we een transformatie van onze geest mogelijk. Vanaf 21 september elke twee weken op donderdagavond (20.00-22.00).

 

 

Cursus ‘Leren hoe een Boeddha te tekenen’.

Deze cursus is reeds apart aangekondigd en vindt plaats eenmaal per veertien dagen op woensdagavond. Start 20 september (20.00-22.00).

 

Naast dit cursusaanbod zijn er in het najaar de volgende activiteiten:

Bezoek Zong Rinpoche
Op zaterdag 11 november 2017 komt Zong Rinpoche een hele dag lesgeven in Jewel Heart Nijmegen. Hij baseert zijn les op ‘Een Lamp voor het Pad naar Verlichting’. Dit is de beroemde tekst van de grote Indiase meester Atisha. Die bevat in een paar bladzijden de essentie van al het onderricht dat leidt naar de Verlichting. Deze samenvatting van de leringen van Boeddha geldt als blauwdruk voor alle verdere literatuur over de ‘stadia van het pad’, die later werd ontwikkeld in de voornaamste boeddhistische tradities van Tibet.

 

 

Migtsema retraite 6-7-8 oktober en 14-15 oktober.

Najaarsretraite 23 – 26 november met als thema ‘De vier edele waarheden’.

Winterretraite 28 tot en met 30 december met als thema Witte Tara.

Klik hier voor een handig overzicht van bovenstaande cursussen en activiteiten.

 

 

Geplaatst in Basis, Kennismaking, Online activiteiten, Open activiteiten, Overige activiteiten, Verdieping.