Lezing en weekend met Thubten Chodron van 13 tot en met 15 april

Vrijdagavond: ‘Wijsheid in lastige tijden’                             
                                                          – adviezen van de Boeddha over leiderschap in deze tijd

De kwaliteit van een samenleving hangt mede af van de kwaliteit van mensen op verantwoordelijke posities. Dat was zo in de tijd van de Boeddha en is nog steeds zo. Welke kwaliteiten zijn dan van belang in de functies die wij vervullen als leidinggevende, leerkracht, politicus, arts of ouder van een kind? Aan de hand van de adviezen van de beroemde Indiase filosoof Nagarjuna aan zijn koning en beschermheer zal Thubten Chödron, een van de weinige volledig gewijde vrouwelijke leraren in de Tibetaanse traditie en abt van een boeddhistische kloostergemeenschap in Amerika, laten zien hoe deze eeuwenoude wijsheid ook voor deze tijd van cruciaal belang is.

Praktische info lezing:

Datum: vr. 13 april 2018 (19.30-21.30 uur)
Plaats: Jewel Heart-centrum, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage: € 5 ( inschrijving noodzakelijk)
Inschrijving: Via het inschrijfformulier.

Zaterdag en zondag: ‘Wijsheid voor het dagelijks leven’
  -weekend over het ontstaan van geluk en angst in onze geest

Kern van de boeddhistische filosofie is het begrip ‘leegte’, het inzicht dat niets op zichzelf bestaat. De beroemde Indiase filosoof Nagarjuna (rond 200 na Chr.) onderzocht geluk en lijden in zijn tijd en kwam tot dit bevrijdende inzicht. Hoe kan dit inzicht ons nu helpen om in het dagelijks leven gelukkiger te zijn en het met minder angst tegemoet te treden?
In dit weekend zullen we met Thubten Chödron verkennen wat maakt dat we iets als aangenaam of onprettig ervaren, hoe geluks- en angstgevoelens ontstaan en omslaan in haar tegengestelde, of wat wij onder ‘geluk’ verstaan wel blijvend geluk is. Haar heldere en toegankelijke manier van lesgeven zal ons, zowel door inleiding als meditatie, helpen te ontdekken hoe inzicht in de diepere aard van het bestaan onze geest kan openen.
De lessen zijn gebaseerd zijn op ‘Practical ethics and profound emptiness’, het boek dat Thubten Chödron samenstelde op basis van de lessen van Khensur Jampa Tegchog over Nagarjuna’s tekst ‘Kralensnoer van advies aan een koning’.

Venerable Thubten Chödron werd in 1950 geboren in Chicago en ging al jong naar het Oosten, waar ze vele jaren als non studeerde bij grote Tibetaanse leraren in India en Nepal, en opgeleid werd tot spiritueel leraar. Zij is een van de weinige vrouwen in de Tibetaans-boeddhistische traditie die een volledige bhikshuni-wijding heeft ontvangen. Tegenwoordig is ze abt van Sravasti Abbey, een boeddhistische kloostergemeenschap en opleidingsklooster voor Westerse nonnen en monniken in het hoge noorden van de Verenigde Staten. Ze reist de hele wereld over om lezingen en cursussen te geven.

In haar lessen benadrukt Thubten Chödron de praktische toepassing van Boeddha’s onderricht in ons dagelijks leven. Zij staat bekend om haar warme, humorvolle en heldere manier van lesgeven en schreef vele toegankelijke en behulpzame boeken over boeddhistische filosofie en meditatie, waaronder de bestsellers ‘Open Heart, Clear Mind’ en ‘Don’t believe everything you think’. Verschillende van haar boeken zijn ook in het Nederlands vertaald en veel van haar lesmateriaal is te vinden op Youtube en haar zeer informatieve website.

 

 

Praktische info weekend:

Data: za. 14 april (10.00-17.00 uur) en zo. 15 april (10.00-12.00 uur)
Plaats: Jewel Heart-centrum, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage: leden € 75; niet-leden € 100; kleine beurs € 65
Inschrijving: Via het inschrijfformulier.

Thubten Chödron geeft les in goed verstaanbaar Engels. Voor wie daar behoefte aan heeft, is er simultaanvertaling naar het Nederlands. Geef dat wel van tevoren aan op de inschrijfformulieren.

Meld je van tevoren aan, want onze capaciteit heeft zijn grenzen.

Praktische informatie over Vajrayogini initiatie met voorbereidende Maha Annutara Yoga Tantra initiatie door Loden Sherab Dagyab Kyabgön Rinpoche juni 2018

Op vrijdagavond 8 juni en zaterdag 9 juni zal Dagyab Rinpoche een initiatie geven in een Maha Annutara Yoga Tantra als voorbereiding op een Vajrayogini initiatie op zondag 10 juni.

De Vajrayogini initiatie en voorbereidende Maha Annutara Yoga Tantra initiatie zijn één geheel en zijn niet afzonderlijk te volgen. Aan de commentaarlessen over Vajrayogini kun je alleen meedoen als je beide initiaties hebt bijgewoond. Als je deze initiaties ontvangt, verplicht je je tot het doen van een dagelijkse beoefening.

De Maha Annutara Yoga Tantra initiatie geeft nieuwe beoefenaren de gelegenheid in te stappen in Vajrayana. Alleen voor hen is het mogelijk eventueel alleen de eerste initiatie bij te wonen, waar eveneens dagelijkse verplichtingen aan zijn verbonden.

 

COMMENTAARLESSEN OP 11 en 12 JUNI

Op maandag 11 en dinsdag 12 juni zal Dagyab Rinpoche lesgeven over het beoefenen van de sadhana van Vajrayogini. Het volgen van deze lessen geeft je de mogelijkheid de lange Vajrayogini sadhana te gaan beoefenen. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid in augustus mee te doen aan de Vajrayogini Mantra Retraite inclusief een afsluitende vuur-puja (zie verderop voor meer info).

 

DAGYAB RINPOCHE

Dagyab Rinpoche is de spirituele leider van het Tibethaus in Frankfurt am Main. Hij behoort tot de hoogste orde Tulkus van het Tibetaans Boeddhisme. Lees meer over zijn biografie op: http://www.dagyab-rinpoche.com/biographie-2/die-linie-der-dagyab-kyabgoen/.

 

INHOUDELIJKE INFORMATIES INITIATIES
Inhoudelijke informatie over de initiaties vind je hier.

 

DATA INITIATIES AND COMMENTAARLESSEN
(Bij een initiatie zijn de tijden altijd bij benadering, we houden je op de hoogte van de exacte tijden)

– Vrijdag 8 juni:          19.00 – 22.00 (?) uur Maha Annutara Yoga Tantra Initiatie
– Zaterdag 9 juni:       13.00 – 22.00 (?) uur Maha Annutara Yoga Tantra Initiatie
– Zondag 10 juni:       13.00 – 22.00 (?) uur Vajrayogini Initiatie
– Maandag 11 juni:    10.00 – 17.00 uur Lessen over beoefening van Vajrayogini
– Dinsdag 12 juni:      10.00 – 13.00 uur Lessen over beoefening van Vajrayogini

 

BIJDRAGE IN DE KOSTEN:

 – Passe-partout
€ 140 voor leden, € 105 studenten/ kleine beurs, € 160 niet-leden

– Initiatie vrijdag/zaterdag
€ 65 voor leden, € 50 studenten/ kleine beurs, € 75 niet-leden

– Initiatie zondag
€ 45 voor leden, € 30 studenten/ kleine beurs, € 50 niet-leden.

– Lessen maandag/dinsdag
€ 65 voor leden, € 50 studenten/ kleine beurs, € 75 niet-leden

 

PLAATS
Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen


OVERNACHTEN
Desgewenst kunnen we bemiddelen bij het vinden van een slaapplaats.


INSCHRIJVEN
Je kunt je voor Vajrayogini initiatie en/of voorbereidende Maha Annutara Yoga Tantra initiatie met de commentaarlessen inschrijven via dit inschrijfformulier.

 

 

VAJRAYOGINI MANTRA RETRAITE VAN maandagavond 6 t/m zondag 19 AUGUSTUS
VUUR-PUJA OP zaterdag 25 AUGUSTUS 2018

Van maandagavond 6 augustus tot en met zondag 19 augustus is er een Vajrayogini Mantra Retraite met als afsluiting een vuur-puja op zaterdag 25 augustus. Deze Mantra retraite wordt geleid door Carel Weevers en Ron Twisk, beiden senior studenten van Gelek Rimpoche.


BIJDRAGE IN DE KOSTEN

– Volledige retraite maandagavond 6 t/m zondag 19 Augustus
€ 150 Jewel Heart- leden, € 100 Studenten/ smalle beurs, € 175 niet-leden

 – Vijfdaagse retraite maandagavond 6 t/m zaterdag 11 Augustus
€ 60 Jewel Heart- leden, € 40 Studenten/ smalle beurs, € 75 niet-leden.

– Vuur-puja zaterdag, 25 Augustus
€ 25 Jewel Heart- leden, € 15 Studenten/ smalle beurs, € 30 niet-leden.

 

PLAATS
Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen.


OVERNACHTEN

Desgewenst kunnen we bemiddelen bij het vinden van een slaapplaats.


INSCHRIJVEN

Je kunt je voor de Vajrayogini Mantra retraite inschrijven via dit inschrijfformulier.


VOORBEREIDENDE BIJEENKOMST

Voorafgaand zal er nog een informatiebijeenkomst zijn op 11 Maart.

 

 

Lezingencyclus ‘Boeddhisme.nu’: Interactieve lezing door Paula Boon op 7 april

‘De moed om naar binnen te gaan’ met aansluitend Sangha-meeting

Interactieve lezing over het ‘natuurlijke moment van compassie’

Veel mensen vinden het moeilijk om met hun aandacht naar binnen te gaan, in het dagelijks leven én in hun meditatie. Een reden daarvoor is dat we dan niet alleen prettige maar ook de onprettige gewaarwordingen ervaren. Toch zijn onprettige ervaringen een belangrijk terrein voor het trainen van de geest, omdat juist in de opmerkzaamheid van het onbehaaglijke de tederheid van het hart zich kan openen.
In deze lezing zullen we dit proces verkennen en er door meditatie contact mee maken.

Paula Boon is bijna 30 jaar lid van Jewel Heart en student van Gelek Rimpoche. Zij heeft zich gespecialiseerd in het geven van meditatiecursussen. Na vier en dertig jaar werkzaam te zijn geweest in de zorg voor doofblinden, is zij nu gepensioneerd.

Boeddhisme.nu is een reeks van tien lezingen op de zaterdagmiddag door senior studenten van Gelek Rimpoche. Wat heeft het boeddhisme ons moderne mensen te bieden? Hoe kan het spirituele ons helpen een gelukkiger mens te zijn? Dit zijn de vragen die centraal staan in deze maandelijkse cyclus. Op een persoonlijke en toegankelijke wijze zal de waarde van boeddhistische thema’s voor ons dagelijks leven worden toegelicht.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor iedereen die hierin is geïnteresseerd. Na afloop is er ruimte om verder te praten met een hapje en een drankje.

De volgende lezing is op 12 mei.

Datum: zaterdag 7 april
Tijd: 15.00 -16.30 uur
Locatie: Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage: 5 euro ( inclusief drankje)

Na afloop van de lezing is  er om 16.45 uur weer een sangha-meeting gepland om ditmaal onder het genot van een hapje en een drankje verder door te praten over de toekomst van Jewel Heart. Op deze derde meeting sinds het overgaan van Gelek Rimpoche staat op het programma:
1. Visie van het bestuur op de toekomst naar aanleiding van de resultaten van de vorige sangha-meeting
2. Benoeming van een nieuwe penningmeester
3. Verslag van een verdere verkenning van de opties rondom de toekomst van het appartement van Rimpoche

Vrijwilligerswerk voor en door leden Jewel Heart

Na het heengaan van onze geliefde leraar voelt de Sangha van Jewel Heart een sterke verantwoordelijkheid de spirituele nalatenschap van Rimpoche in zijn stijl te beheren en uit te dragen. Een nieuwe generatie leraren treedt in zijn voetsporen en senior Jewel Heart-leden

Na het heengaan van onze leraar Gelek Rimpoche voelt de Sangha van Jewel Heart een sterke verantwoordelijkheid zijn spirituele nalatenschap in zijn stijl te beheren en uit te dragen. Een nieuwe generatie leraren treedt in zijn voetsporen en senior Jewel Heart-leden dragen zorg voor een goede voortgang van het studie- en meditatieprogramma.

Met een zekere voortvarendheid zijn er het afgelopen jaar dan ook nieuwe cursussen ontwikkeld, (Vajrayana) retraites georganiseerd en is er een nieuwe lezingencyclus: Boedhhisme.nu van start gegaan. Ook zijn er werkgroepen als Compassie in Actie (o.a. Sangha Care en Chaplains) en Jewel Heart Junior actief.

Veel Jewel Heart-leden steken hier veel energie en tijd in. En daar zijn we blij mee. We merken echter dat het aantal helpende handen geen gelijke tred houdt met het aantal interne en openbare activiteiten. Daarom doen we een dringend beroep op alle leden om met enige regelmaat een (extra) bijdrage te leveren aan al die werkzaamheden die nodig zijn om Jewel Heart draaiende te houden. Ook mensen die geen lid zijn en Jewel Heart een warm hart toedragen, nodigen we van harte uit te reageren op deze oproep. Je bijdrage kan eruit bestaan dat je één of twee uurtjes of wellicht meer beschikbaar bent voor uitvoerende taken.

Concreet gaat het om werkzaamheden als: het (in je eigen buurt) verspreiden van flyers, het helpen inrichten van de zaal voor een activiteit, thee en koffiezetten voor lezingen, soep maken voor een studiedag, het helpen bij een grote opruim- en schoonmaakactie in en rondom het gebouw voor het bezoek van een leraar of voorafgaand aan een retraite en het opruimen/ schoonmaken na een lezing.

 

Jewel Heart is er niet alleen voorde Sangha, maar vooral ook doorde Sangha. Alleen met vereende krachten kunnen we ons gevarieerde aanbod aan cursussen en inspirerende activiteiten blijven aanbieden. Bovendien houden we door de vrijwillige inzet van vele mensen de door ons georganiseerde activiteiten voor iedereen betaalbaar en kunnen we ons centrum en het gebouw in stand houden.

Wil jij er mede zorg voor dragen dat we een inspirerend programma kunnen blijven aanbieden en Jewel Heart laten floreren nu en in de toekomst? Meld je dan aan en stuur een mail naar Karin Wilbrink. Je kunt Karin ook persoonlijk aanspreken. Samen kijk je dan naar een goede afstemming tussen jouw wensen en mogelijkheden en waar Jewel Heart behoefte aan heeft.

Met enige regelmaat organiseren we een gezamenlijke werkdag. Dan is er ook tijd voor gezelligheid en een kop thee of koffie.

 

JEWEL HEART: DAT ZIJN EN DOEN WE SAMEN!

 

Start Shamatha meditatie in ‘s-Hertogenbosch op 7 maart

Op woensdag 7 maart starten er in ’s-Hertogenbosch wekelijks Shamatha meditatiebijeenkomsten.

Shamatha (Tibetaans Zhi-ne) is een verstilde, vredige staat van de geest. Shamatha meditatie is gericht op het verfijnen van aandacht door eenpuntige concentratie. Hierdoor ontstaat er innerlijke balans, harmonie en vreugde (mentaal, fysiek en emotioneel) wat een basis is voor het ontwikkelen van diep inzicht (Tibetaans Lhak-thong). Het is ook een hulpmiddel voor andere vormen van meditatie, zoals visualisatie en analytische meditatie.

Vooral Jewel Heart leden in en rondom ’s-Hertogenbosch nodigen we van harte uit deel te nemen en door het trainen van de geest de vruchten te ervaren van deze Shamatha meditatie. Mocht je niet elke week kunnen, dan is dat geen probleem.

Data: vanaf 7 maart tot en met 20 juni 2018 wekelijks op woensdagavond
Tijd: 19.30 uur tot 21.30 uur
Plaats: Centrum de Poort, Luijbenstraat 50 in ‘s-Hertogenbosch
Begeleiding: Leon van Houten en Erma Vlasblom

Voor vragen kun je contact opnemen met het Erna.

Vajrayana oefenochtend zaterdag 3 maart 2018

Als voorbereiding van de eerstvolgende Vajrayana oefendag op zaterdag 3 maart gaan we het hebben over de vijf Dhyani Boeddha’s en hun verplichtingen en beloften binnen de Zes Zittingen Goeroe Yoga.

De deur is open vanaf 9.30 uur. Er is dan koffie en thee. Om 10.00 uur beginnen we met de beoefening van de lange zes zittingen goeroe yoga sadhana. Om ongeveer 11.30 uur is er koffie/thee pauze. Rond 12.45 uur afsluiting, mededelingen en opruimen.

Mocht je vragen hebben over het Vajrayanapad of de beoefening(en) laat het dan weten. Misschien zijn je vragen interessant voor de hele groep en kunnen we ze meenemen tijdens de oefendag. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen.

Contactpersoon voor deze Vajrayana oefendagen is Ineke Vrolijk.
Vragen, opmerkingen of mededelingen kun je aan haar doorgeven via inekevrolijk@hetnet.nl of 026-3515355.

Voor jullie agenda alvast de data voor de rest van het studiejaar: 7 april, 5 mei en 2 juni 2018.

Let op: voor deelname is een initiatie in de hoogste Yoga Tantra (Anuttara Yoga Tantra) verkregen van een gekwalificeerde Tantrische leraar vereist!

Informatiebijeenkomst over Vajrayana op zondag 11 Maart 2018

Op zondag 11 maart van 15.00 uur  tot 16.30 uur zullen een aantal senior leden een mondelinge toelichting geven op de aanstaande Vajrayogini initiatie en de voorbereidende Maha Annutara Yoga Tantra initiatie. Aan de orde komen onderwerpen als: de opbouw van de initiaties, de relatie spirituele leraar- student, de vier klassen van inwijding, de vijf Boeddhafamilies, het aangaan van verplichtingen, e.d. Tevens is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanbevolen voor mensen die nieuw instappen in het Vajrayana, of daar belangstelling voor hebben en zeker ook voor diegenen die al een of meerdere initiaties hebben ontvangen. Aanwezig zullen zijn: Gertjan Eldering, Marian van der Horst, Ron Twisk, Ineke Vrolijk en Carel Weevers.

Lezingencyclus ‘Boeddhisme.nu’: Interactieve lezing door Jan Rijnierse op 10 maart

‘De wijsheid van het spontane’ : over de helderheid van het moment

Het begrip ‘leegte’, het inzicht dat alles ieder moment in samenhang met elkaar vorm krijgt, is een van de meest gecompliceerde begrippen binnen het boeddhisme. Hoe meer we ons echter deze aard van het bestaan realiseren, des te flexibiler wordt de geest en kunnen we ons zonder reserve openen voor dit moment. Zo ontstaan creativiteit, spontaniteit en… wijsheid van handelen.

Jan Rijnierse begeleidt studie- en meditatiegroepen binnen Jewel Heart en is voorzitter van het bestuur. Daarnaast is hij acteur, schrijver en theatermaker, waarbij hij vaak werkt vanuit improvisatie.

Boeddhisme.nu is een reeks van tien lezingen op de zaterdagmiddag door senior studenten van Gelek Rimpoche. Wat heeft het boeddhisme ons moderne mensen te bieden? Hoe kan het spirituele ons helpen een gelukkiger mens te zijn? Dit zijn de vragen die centraal staan in deze maandelijkse cyclus. Op een persoonlijke en toegankelijke wijze zal de waarde van boeddhistische thema’s voor ons dagelijks leven worden toegelicht.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor iedereen die hierin is geïnteresseerd. Na afloop is er ruimte om verder te praten met een hapje en een drankje.
De volgende lezingen zijn op 7 april (Paula Boon) en 12 mei.

 

Datum:    zaterdag 10 maart
Tijd:        15.00 -16.30 uur
Locatie:   Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage: 5 euro ( inclusief drankje)

Cursus: ‘Leren hoe een Boeddha te tekenen’ : Start 7 februari 2018

De iconografie van het boeddhisme kent velerlei manifestaties en een algehele onderverdeling in 11 verschillende categorieën. Iedere categorie heeft een eigen maatvoering. Om het tekenen te vergemakkelijken maak je daarom eerst een raster waarop je de specifieke Boeddha neerzet.

Vanuit het raster werk je systematisch aan de opbouw van het lichaam. Je doet dit op basis van een aantal gegeven maten. Na voldoende oefening en meerdere figuren te hebben getekend, kun je eventueel beginnen met schilderoefeningen en leren hoe een THANGKA – een schildering van een Boeddha op geprepareerde stof – tot stand komt. Als beginner leer je eerst het hoofd van een Boeddha te tekenen, daarna het lichaam en vervolgens een Boeddha-figuur met kleding. Omdat iedere iedere cursist persoonlijk wordt begeleid, kun je op elk moment instromen.

De cursus biedt niet alleen het tekenen en schilderen aan, maar geeft je ook de mogelijkheid een innerlijk proces door te maken waarin je tot (diep) inzicht kunt komen in de specifieke krachten, werkzaamheden en symboliek van de diverse mannelijke en vrouwelijke Boeddha’s en bijv. beschermers van de leer van de Boeddha.

Aan het begin van iedere cursusavond beginnen we met concentratie op het lichaam en de ademhaling en het leegmaken van de geest. Vervolgens visualiseren we de betreffende Boeddha in een geleide meditatie.

Marian van der Horst die de cursus begeleidt is een in binnen- en buitenland erkend Thangka schilderes en geeft deze cursus al vele jaren. Zij is een van de weinige geautoriseerde thangka-schilders die het westen momenteel kent. Ze geeft o.a. les in de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland. Thangka’s van Marian kunt u zien op haar website.

Data: 7  en 28 februari, 14 en 28 maart, 11 en 25 april, 9 en 23 mei, 6 en 20 juni
Tijd: negen woensdagavonden van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bijdragen in de kosten: € 112,50 / € 67,50 voor kleine beurs/ studenten
Materialen: voor de cursus heb je goed stevig tekenpapier in formaat A4 nodig, twee hardheden van potloden: HB en 2H, gum, ruime driehoek en eventueel een passer en een opschrijfboekje.

Je kunt je aanmelden door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.

Meditatietraining ‘From Doing to Being’ : start 5 maart

Korte training leren mediteren.

Altijd al willen leren mediteren? In vier wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur leer je aan de hand van verschillende oefeningen in het dagelijks leven minder op de automatische piloot te doen en meer aanwezig te zijn in het moment.

Je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie zoals meditatie op de adem, op lichamelijke gewaarwordingen en op de zintuigen. Zitmeditaties worden afgewisseld met ondersteunende fysieke oefeningen, aandachtig bewegen, yoga en loopmeditatie. Er is uiteraard aandacht voor wat meditatie is en ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Begeleiding: Marja de Lint, psychosomatisch oefentherapeut, mindfulnesstrainer en meditatiebegeleider. Karin Landsbergen, meditatiebegeleider.
Data: maandagavond 5, 12, 19 en 26 maart 2018
Plaats: Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284 in Nijmegen
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur
Bijdrage in de kosten: € 50,-; kleine beurs/studenten € 30,-
Aanmelden: door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.

Herdenkingsdag Gelek Rimpoche Donderdag 15 Februari

Op 15 februari herdenken we het leven en werk van onze leraar Gelek Rimpoche, die op 15 februari 2017 overging.

15.00 uur zaal open: 
Het centrum zal open zijn van 15.00 tot later in de avond, zodat je op verschillende tijdstippen terecht kunt, of de hele tijd. De dag zal een open karakter hebben en de gelegenheid bieden om met elkaar herinneringen op te halen over Rimpoche, ervaringen te delen en gewoon samen te zijn. Het thema van de dag is ‘Jewel Heart-Sangha, de gemeenschap rond Gelek Rimpoche’.

15.30 uur Witte Tara-beoefening: 
Om 15.30 uur zal er een gezamenlijke beoefening van Witte Tara gehouden worden, een beoefening waarmee Gelek Rimpoche speciaal verbonden is en die staat voor heling en lang leven. De beoefening is voor iedereen toegankelijk – of je er meer of minder ervaren mee bent, speelt geen rol.

 

16.30 uur voorbereidingen voor de avond, of eigen beoefening:
Hierna, rond 16.30 uur, willen we gezamenlijk koffie en thee drinken en voorbereidingen treffen voor de Lama Chöpa-beoefening in de avond (tafels aankleden, offergaven klaarzetten, enz.) Als je dat liever doet, kun je ook je eigen beoefening doen in de zaal.

17.30/18.00 uur samen eten:
Rond 17.30 of 18.00 uur willen we gezamenlijk eten. Dat zal zijn met degenen die er ’s middags al waren en hen die daarvoor eerder komen. Als iedereen iets te eten of drinken meeneemt, geeft het ons de kans om als Jewel Heart-Sangha samen te zijn en samen Gelek Rimpoche, zijn leven en zijn werken te herdenken.

19.30 uur Lama Chöpa met tsog:
Om 19.30 beoefenen we gezamenlijk de Lama Chöpa, de Offerande aan de Spirituele Meester. Hiermee zetten we Gelek Rimpoche nog eens speciaal neer als onze spirituele leraar en brengen wij offergaven om onze band met hem te versterken.

Meenemen:
Als je wat foto’s meeneemt, kunnen we aan de hand daarvan ervaringen uit te wisselen.
Neem ook je grijze beoefeningsboekje mee voor de middag- en avondbeoefening en ‘Het gebed voor een spoedige terugkeer’. Voor ’s avonds kun je offergaven meenemen voor de tsog, of een financiële bijdrage leveren. Als je mee-eet, wordt het op prijs gesteld als je een bijdrage levert aan de maaltijd door iets te eten of drinken mee te nemen.

Op deze plek kun je de Nederlandse vertaling vinden van het gebed dat Demo Rinpoche heeft gemaakt voor een spoedige terugkeer van Gelek Rimpoche.

Namens het bestuur wordt iedereen die enige band heeft met Gelek Rimpoche of Jewel Heart, van ganser harte uitgenodigd!

Heb je nog vragen, neem dan contact op met info@jewelheart.nl.