Chittamani Tara retraite 28 t/m 30 december 2017

In de KERSTVAKANTIE willen we, net als in eerdere jaren, een kleine driedaagse retraite aanbieden. In tegenstelling tot eerdere berichten zal dit een Chittamani-Tara retraite zijn. Deze speciale Tara beoefening is alleen bedoeld voor degenen die daarin een inwijding hebben ontvangen (Vajrayana beoefenen).

Chittamani-Tara is een smaragdgroene verschijning, haar samengestelde naam is chitta, wat geest of bewustzijn betekent en mani, wat staat voor juweel. Haar twee handen dragen elk een blauwe lotus die bloeit ter hoogte van haar oren, wat betekent dat ze de mannelijke en vrouwelijke energieën volledig heeft ontwikkeld en in totale balans heeft samengebracht. Ze verschilt van de ‘gewone’ groene Tara, die alleen een lotus in haar linkerhand heeft. De totale houding en gebogenheid van hun lichaam en zithouding verschillen echter niet.

Op tantrisch niveau is ze in staat alle hulp te geven die nodig is voor onze spirituele ontwikkeling en bevrijding en bij het verwerven van Boeddhaschap. Deze Chittamani-Tara retraite is een prachtige gelegenheid om in versneld tempo dit hele proces van ontwikkeling door te maken.

We zullen de beoefening doen van Cittamani-Tara en de een-en-twintig Tara’s uit het groene gebedenboekje. We mediteren op haar verschijningsvorm en symbolische betekenis. Daarnaast zijn er sessies met mantra-recitatie.

Meenemen: als je in het bezit bent van rituele voorwerpen als vajra, bel, damaru en mandala-set, neem die dan s.v.p. mee. En ook het groene boekje.

Data: do. 28 t/m za. 30 december van 10.00 tot 20.00 uur
Begeleiding: Marian van der Horst
Plaats: Jewel Heart, grote zaal
Bijdrage in de kosten: € 5,00 per dagdeel
Overnachten: tegen een geringe vergoeding kunnen we bemiddelen bij het regelen van een slaapplaats. Als je dat wilt, kun je dit aanvinken op het inschrijfformulier.

Maaltijden: ’s middags en ’s avonds eten we gezamenlijk en we maken de maaltijden ook samen klaar. De kosten van de inkopen delen we samen.

Aanmelden: uiterlijk 23 december, via het inschrijfformulier, maar liever zo snel mogelijk vanwege het organiseren van het een en ander.
Hulp bij de voorbereiding en tijdens de dagen is dringend gewenst!

Open meditatiedag – zondag 7 januari 2018

Wil jij 2018 starten met een dag van bezinning, meditatie en stilte?

Geef jezelf dan deze meditatiedag cadeau! Geef jezelf de ruimte om je aandacht naar binnen richten. Door je aandacht steeds opnieuw te focussen, oefen je je gewaarzijn en leer je open te staan voor wat zich elk moment aandient en aan je toont. Zo ontdek je wat belangrijk voor je is: wat jouw aandacht vraagt en wat je kunt loslaten.

Het contact maken met wat er is, doen we op een uitnodigende en respectvolle manier. Voor het richten van de aandacht gebruiken we verschillende meditatietechnieken zoals bodyscan, yogaoefeningen en zit- en loopmeditatie. Ook zal er ruimte zijn voor stilte.

Voel je je uitgenodigd, kom dan op 7 januari naar Jewel Heart in Nijmegen!
Iedereen is van harte welkom.

Aanmelden is niet nodig en er zijn ook geen kosten aan deze dag verbonden. Een vrijwillige bijdrage is echter meer dan welkom. Neem in ieder geval je eigen lunch mee.

Tijd: zondag 7 januari 2018 van 10.30 uur tot 16.30 uur
Plaats: Jewel Heart Nijmegen
Begeleiding: Fons Aranda en Ine Albers
Bijdrage in de kosten: vrijwillige bijdrage.

 

Ganden Lha Gyema – 16 en 17 december 2017

Webinar door Demo Rinpoche vanuit Ann Arbor, USA

Begin december 2017 geeft Demo Rinpoche les in de Ganden Lha Gyema. Voor Demo Rinpoche zullen dit de eerste officiële Dharmalessen zijn die hij in het Westen zal geven. Daarom willen we ook in Nederland zoveel mogelijk mensen de kans geven dit belangrijke moment mee te maken en organiseren we dat deze webinar op 16 en 17 december in het Jewel Heart Centrum in Nijmegen wordt vertoond.

Deze lessen van Demo Rinpoche zijn het begin van een nieuw hoofdstuk voor Jewel Heart internationaal. Vanaf nu zal een nieuwe generatie leraren belangrijk zijn bij het uiteenzetten van de Dharma, zodat wij van dat uitzonderlijke veld de vruchten kunnen blijven plukken.

Het Tibetaans boeddhisme is een levende traditie. Dat wil zeggen dat de kwaliteiten en de verlichte staat van de geest worden doorgegeven van leraar op leraar en van leraar op leerling. Het is veel meer dan boekenwijsheid; het laat ons ervaren dat het werkelijk mogelijk is onze kwaadheid, gehechtheid en onwetendheid op te lossen. Iedere (nieuwe) leraar doet dat op zijn eigen manier, waardoor de lessen voor ons steeds rijker en rijker worden.

Ganden Lha Gyema – The Hundreds of Deities of the Land of Joy – is een korte beoefening die je tot ruggengraat van je dagelijkse beoefening kunt maken, als een soort thuisbasis.

In de Ganden Lha Gyema wordt helder uiteengezet hoe wij op een praktische manier de verlichte geest van de leraar kunnen benaderen, zodat wij dezelfde kwaliteiten, compassie en wijsheid kunnen gaan ontwikkelen. De Ganden Lha Gyema is gegeven door Je Tsong Khapa en een deel van de lessen zal daarom gaan over het leven van Je Tsong Khapa.

Data: zaterdag 16 december van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondag 17 december van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Plaats: Centrum Jewel Heart Nijmegen
Bijdrage in kosten: €75,00 per persoon.

Voor meer info kun je contact opnemen met Ron Twisk.

Opgeven via het secretariaat vóór 14 december a.s.
Geef s.v.p. ook aan of je op een stoel of op een kussen wilt zitten.

 

Heling en zelfheling door Witte Tara – Open meditatiebijeenkomsten in 2018

Tara wordt ook wel de Moeder van alle Boeddha’s genoemd. Ze staat symbool voor vrouwelijke kracht en wijsheid zoals die in de hele kosmos en in elk individu aanwezig is. Ze representeert compassie en ze wordt specifiek geassocieerd met helende, levenschenkende en levensverlengende kwaliteiten.

In deze open meditatiebijeenkomsten staat de beoefening van Witte Tara centraal. De middagen zijn geschikt voor iedereen die (gezamenlijk) Witte Tara wil beoefenen of er kennis mee wil maken. Enige bekendheid met mediteren en visualiseren is wenselijk.

Tijdens de bijeenkomsten reciteren we een korte Tara beoefening. Daarnaast mediteren we op (aspecten van) Witte Tara. Visualisatie en concentratie spelen daarbij een belangrijke rol. Ook komen zuiverende en helende oefeningen aan bod.
Iedereen is welkom!

Data: Eenmaal per maand op zondagmiddag vanaf januari t/m juni 2018 (precieze data volgen)
Tijd: 15:00 – 17:00 uur
Plaats: Jewel Heart
Begeleiding: Gertjan Eldering
Bijdrage in de kosten: vrij voor leden Jewel Heart; voor niet-leden € 5 per keer.

Aanmelden: in principe zijn deze bijeenkomsten open. Toch is het voor de organisatie fijn als je je vooraf aanmeldt via het secretariaat. Geef dan ook aan of je op een kussen of op een stoel wilt zitten.

Interactieve lezing door Carel Weevers op 9 december

‘BEWOGEN WORDEN’, OVER INTENTIE EN HET SPIRITUELE PAD

Wat beweegt mensen om een pad te gaan? Om zo veel van hun tijd en aandacht te besteden aan meditatie en studie? Vaak is dat geen bewuste keuze maar een diep ‘geraakt’ zijn.
Deze intentie is een belangrijke aanjager zijn van onze spirituele ontwikkeling. Wat we in meditatie ervaren hangt namelijk voor een belangrijk deel af van de intentie waarmee we die beoefening doen. Zo wordt het pad gaan een vanzelfsprekende uitwerking van wat in essentie al aanwezig was.
Wat is deze intentie die zo veel mensen naar een spiritueel pad brengt, hoe verdiepen we deze en wat is de doorwerking ervan op onze meditatie? Hoe belangrijk is context eigenlijk bij een meditatieve techniek? En is deze intentie een verbinding tussen de verschillende tradities?

Voor Carel Weevers, een van de meest senior studenten van Gelek Rimpoche en jarenlang zijn vertaler, was zijn relatie met Gelek Rimpoche van een diepe persoonlijke bewogenheid. Hij zal over dit thema zowel vanuit boeddhistisch als een meer interreligieus perspectief zijn spreken.

Boeddhisme.nu is een reeks van tien lezingen op de zaterdagmiddag door senior studenten van Gelek Rimpoche. Wat heeft het boeddhisme ons moderne mensen te bieden? Hoe kan het spirituele ons helpen een gelukkiger mens te zijn? Dit zijn de vragen die centraal staan in deze maandelijkse cyclus. Op een persoonlijke en toegankelijke wijze zal de waarde van boeddhistische thema’s voor ons dagelijks leven worden toegelicht.
De lezingen zijn vrij toegankelijk voor iedereen die hierin is geïnteresseerd. Na afloop is er ruimte om verder te praten met een hapje en een drankje. De volgende lezingen zijn op 13 januari ( Ron Twisk) en 10 februari ( Naomi Schieman).

Datum:    zaterdag 9 december
Tijd:        15.00 -16.30 uur
Locatie:   Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage: 5 euro ( inclusief drankje)

Vajrayana oefenochtend zaterdag 2 december 2017

Beste Vajrayana-leden,

Tijdens de eerstvolgende Vajrayana oefendag op zaterdag 2 december a.s. zullen nogmaals de volgende thema’s centraal staan: ‘het verzoeken en ontvangen van zegeningen’, ‘het eenpuntige verzoek’ en ‘de vier initiaties in de vorm van zegening’ (blz. 37 – 43 in het ene boek of blz. 59 – 69 in de andere uitgave), alsook ‘de kwaliteiten van de spirituele leraar’ zoals die worden beschreven in het commentaar Guru Devotion, How tot integrate the Premordial Enlightened Mind [commentaar op de Lama Chöpa] van Gelek Rimpoche (blz. 212 – 2: Making requests by remembering the qualities tot blz. 222 – 3: Making requests by remembering the kindnesses).

De deur is open vanaf 9.30 uur. Er is er dan koffie en thee. Om 10.00 uur beginnen we met de beoefening van de lange zes zittingen goeroe yoga sadhana. Om ongeveer 11.30 uur koffie-/theepauze. Rond 12.45 uur afsluiting, mededelingen en opruimen.

Mocht je vragen hebben over het Vajrayanapad of de beoefening(en) laat het dan weten. Misschien zijn je vragen interessant voor de hele groep en kunnen we ze meenemen in de oefendag. Blijf er in ieder geval niet mee rondlopen.

Contactpersoon voor deze Vajrayana oefendagen is Ineke Vrolijk. Vragen, opmerkingen of mededelingen kun je aan haar doorgeven (inekevrolijk@hetnet.nl of 026-3515355).

Voor jullie agenda hierbij alvast de data voor de rest van het studiejaar: 6 januari, 3 februari, 3 maart, 7 april, 5 mei en 2 juni 2018.

Hartelijke groet, Ineke Vrolijk

Viering Je Tsong Khapa dag met Tsoh

Aanstaande dinsdag 12 december is het Je Tsong Khapa dag (Ganden Ngam Chu)

Deze dag, ook wel festival van licht genoemd, is vooral een feestelijke gelegenheid om stil te staan bij het leven (en de verlichte activiteiten) van Je Tsong Khapa, grondlegger van de Gelug traditie, de traditie waar Jewel Heart deel van uitmaakt.

We nodigen hierbij iedereen van harte uit voor een Lama Chöpa met Tsoh vanaf 19.30 uur op het Jewel Heart centrum in Nijmegen. We zullen extra veel kaarsjes en licht laten branden.

Tijdens de Tsoh is er gelegenheid de naam te noemen van iemand aan wie je de Tsoh mede wilt opdragen. Dat kan bijv. iemand zijn die ziek is. Als je zelf niet aanwezig kunt zijn en je de Tsoh toch graag wilt opdragen, dan kun je de naam van die persoon doorgeven aan het secretariaat.

Een donatie voor de al gekochte Tsoh is heel welkom. Daarnaast kun je ook eigen offergaven meenemen.

Meer informatie over de Lama Chöpa beoefening en de Tsoh vind je hier.

Lama Chöpa met Tsoh aanstaande vrijdag 10 november

Aanstaande vrijdag nodigen we vanaf 19.30 uur graag iedereen uit voor een feestelijke Lama Chöpa met Tsoh.

Directe aanleiding voor de Tsoh is de taditionele (Tibetaans boeddhistische) feestdag Lhabab Düchen.

Meegebrachte offergaven en/of een donatie voor de al ingekochte Tsoh zijn heel welkom

Wanneer je zelf niet kunt komen kun je namen van personen die je graag mee wilt nemen in de Tsoh (denk b.v. aan iemand die ziek is) doorgeven aan het secretariaat.

Hier kun je meer info vinden over de achtergronden van de Lama Chöpa en de Tsoh.

Namens de rituelengroep
Gertjan Eldering