Odyssee – vierde module: ‘Karma’: hoe ons leven gevormd wordt door oorzaak en gevolg.

Veel mensen willen verlost worden van de stress van alle vragen en uitdagingen waarmee de huidige wereld hen belaagt. Zij zoeken naar meer rust om zich heen. Dat is niet altijd zo goed te realiseren. Daarom willen mensen soms een stap verder gaan en meer innerlijke rust verwerven. Ze stellen zichzelf vragen als: “Waarom laat ik me zo beïnvloeden door mijn omgeving? Wat gebeurt er in mijn geest? Kan ik op een andere manier leren kijken naar de dingen die ik ervaar?”

In zijn transcript “Odyssey to Freedom” legt Gelek Rimpoche, leraar van Jewel Heart en belangrijke meester in het Tibetaans Boeddhisme, op een duidelijke en gestructureerde manier uit hoe ons handelen bepaald wordt door de patronen van onze geest. Hij geeft ook aan hoe we die gewoontepatronen kunnen veranderen, waardoor we op een vrijere manier met ons leven en de dingen die daarin gebeuren kunnen omgaan. Dit transcript is de leidraad voor deze training.

Dit pad is geen methode van snel resultaat. Het is, zoals in de titel al wordt aangeduid, een Odyssee: een tocht met omzwervingen en leerzame ervaringen. Het is een zoektocht naar onze ware aard. Volgens Gelek Rimpoche gaat het daarbij niet om je terug te trekken maar kan juist de dagelijkse omgeving ons helpen bij die ontdekkingstocht.

Deze cursus heeft een modulaire opzet en duurt in totaal twee jaar. De modules kunnen los gevolgd worden. In september start de vierde module, met als thema ‘Karma’: hoe ons leven gevormd wordt door oorzaak en gevolg.

Begeleiding: Jan Rijnierse
Plaats: Jewel Heart-centrum, Nijmegen
Tijden: Acht maandagavonden, 20.00-22.00 uur
Data: 4, 11, 18 en 25 september, 2, 9, 16 en 23 oktober 2017
Bijdrage in de kosten: € 100; studenten/kleine beurs: € 60

Je kunt je aanmelden door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.

Meditatiegroep: ‘De vier hartskwaliteiten’ : Start 5 September 2017

Wanneer we mediteren, merken we op wat er zich binnenin ons afspeelt. Zo merken we bijvoorbeeld op dat we graag willen leven vanuit een open hart waarin vriendelijkheid en mededogen aanwezig zijn. Maar we merken ook op dat we onszelf regelmatig afsluiten en reageren vanuit oordelen, zowel ten aanzien van onszelf als ten aanzien van anderen.

In deze cursus willen we de vier hartskwaliteiten: vriendelijkheid, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid onderzoeken en ontwikkelen. Deze kwaliteiten worden ook wel ‘De vier onmetelijkheden’ genoemd, omdat ze zich uitstrekken naar alle mensen, inclusief jezelf.

Wanneer je enige ervaring hebt met mediteren, bijvoorbeeld door het volgen van een van de andere meditatiecursussen bij Jewel Heart, kun je instromen in deze cursus. Neem via het secretariaat contact op met de meditatiebegeleider als je twijfelt of jouw ervaring voldoende is.

Begeleiding: Paula Boon, meditatiebegeleider bij Jewel Heart
Plaats: Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284 in Nijmegen
Tijd: Tien dinsdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur
Data: 5, 19, 26 september; 10, 24 oktober; 7, 21, 28 november; 12, 19 december 2017
Bijdrage in de kosten: € 125,- ; Studenten/ kleine beurs: € 75,-.
Het is mogelijk in termijnen te betalen.

Je kunt je aanmelden door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.

Cursus: ‘Leren hoe een Boeddha te tekenen’ : Start 20 september 2017

De iconografie van het boeddhisme kent velerlei manifestaties en een algehele onderverdeling in 11 verschillende categorieën. Iedere categorie heeft een eigen maatvoering. Om het tekenen te vergemakkelijken maak je daarom eerst een raster waarop je de specifieke Boeddha neerzet.

Vanuit het raster werk je systematisch aan de opbouw van het lichaam. Je doet dit op basis van een aantal gegeven maten. Na voldoende oefening en meerdere figuren te hebben getekend, kun je eventueel beginnen met schilderoefeningen en leren hoe een THANGKA – een schildering van een Boeddha op geprepareerde stof – tot stand komt. Als beginner leer je eerst het hoofd van een Boeddha te tekenen, daarna het lichaam en vervolgens een Boeddha-figuur met kleding. Omdat iedere iedere cursist persoonlijk wordt begeleid, kun je op elk moment instromen.

De cursus biedt niet alleen het tekenen en schilderen aan, maar geeft je ook de mogelijkheid een innerlijk proces door te maken waarin je tot (diep) inzicht kunt komen in de specifieke krachten, werkzaamheden en symboliek van de diverse mannelijke en vrouwelijke Boeddha’s en bijv. beschermers van de leer van de Boeddha.

Aan het begin van iedere cursusavond beginnen we met concentratie op het lichaam en de ademhaling en het leegmaken van de geest. Vervolgens visualiseren we de betreffende Boeddha in een geleide meditatie.

Marian van der Horst die de cursus begeleidt is een in binnen- en buitenland erkend Thangka schilderes en geeft deze cursus al vele jaren. Zij is een van de weinige geautoriseerde thangka-schilders die het westen momenteel kent. Ze geeft o.a. les in de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland. Thangka’s van Marian kunt u zien op haar website.

Data: 20 sept; 4, 18 okt; 1, 15, 29 nov; 13 dec. 2017; 10, 24 jan. 2018.
Tijd: negen woensdagavonden van 20.00 uur tot 22.00 uur
Bijdragen in de kosten: € 112,50 / € 67,50 voor kleine beurs/ studenten
Materialen: voor de cursus heb je goed stevig tekenpapier in formaat A4 nodig, twee hardheden van potloden: HB en 2H, gum, ruime driehoek en eventueel een passer en een opschrijfboekje.

Je kunt je aanmelden door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.

Vooraankondigingen najaarsretraite 2017 en lerarenbezoek 2017-2018

Najaarsretraite 23 – 26 november 2017
Het bestuur heeft de data van de najaarsretraite vastgesteld op donderdag 23 tot en met zondag 26 november 2017. Het thema is: ‘De vier edele waarheden’. Tijdens de retraite zullen er video’s van lessen van Gelek Rimpoche worden gebruikt die hij in 2012 speciaal over dit onderwerp heeft gemaakt voor een cursus voor het boeddhistische tijdschrift Tricycle. Tevens proberen we tijdens de retraite via Skype contact te hebben met Demo Rinpoche.

Bezoek Zong Rinpoche
Op zaterdag 11 november 2017 komt Zong Rinpoche een hele dag lesgeven in Jewel Heart Nijmegen. Hij baseert zijn les op: ‘Een Lamp voor het Pad naar Verlichting’. Dit is de beroemde tekst van de grote Indiase meester Atisha. Die bevat in een paar bladzijden de essentie van al het onderricht dat leidt naar de Verlichting. Deze samenvatting van de leringen van Boeddha geldt als blauwdruk voor alle verdere literatuur over de ‘stadia van het pad’, die later werd ontwikkeld in de voornaamste boeddhistische tradities van Tibet.

Vooruitblik 2018 bezoek leraren en gastsprekers
Voor het jaar 2018 kan het bestuur alvast verklappen dat Dagyab Rinpoche, Chungtsang Rinpoche en Demo Rinpoche hebben toegezegd te komen lesgeven. Dayab Rinpoche zal een Vajrayogini initiatie geven, zodat mensen die in het Vajrayana willen instappen hieraan kunnen deelnemen. Ook zal hij een of twee dagen commentaarlessen geven over Vajrayogini.

Verder hebben er ook een aantal gastsprekers toegezegd te komen. Onder hen: Thubten Chödron, Glenn Mullin en Han de Wit. En wie weet volgen er meer. Het belooft dus een fantastisch jaar te worden!

Na de zomer volgt nadere informatie via de Sanghamail en op de website.

Wijziging data Migtsema retraite in: 6-7-8 oktober en 14-15 oktober 2017, oefendag op 28 mei

De eerder aangekondigde Migtsema retraite wordt verplaatst naar twee weekenden in oktober, n.l.: vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober en zaterdag 14 t/m zondag 15 oktober plus een eerste oefendag op zondag 28 mei.
Op de eerste dag geven Naomi Schieman en Ron Twisk een introductie op de Migtsema retraite en maken ze je bekend met de Migtsema mantra en bijbehorende visualisaties.

In de traditie van Gelek Rimpoche wordt deze retraite gezien als voorbereiding op het pad van Vajrayana. Het is een Guru-toewijdings-beoefening in de vorm van de Ganden Lha Gyema. Gelek Rimpoche heeft benadrukt dat de Ganden Lha Gyema Guru Yoga de ruggengraat vormt van onze dagelijkse beoefening. Het verstevigt je relatie met de leraar, die de verbinding belichaamt tussen jou en de overleveringslijn. Deze beoefening geeft een verdieping waardoor je de leraar als een innig familielid kunt gaan ervaren; een Yidam: liefdevol, wijs en een buitengewoon capabel voorbeeld, nabij als een vriend.

De Migtsema retraite is een van de vier retraites die deel uitmaken van de voorbereidende oefeningen, ook wel Ngöndro genoemd. Deze vormen een krachtig middel voor het zuiveren van negativiteit en het verzamelen van verdiensten. Meer in het algemeen helpt de Migtsema retraite je ook je beoefeningen meer fundament en stevigheid te geven.

Tijdens een Migtsema retraite worden er – ingebed in de beoefening van de Ganden Lha Gyema – in totaal 100.000 Migtsema mantra’s gereciteerd. In deze twee weekenden plus introductiedag probeer je ongeveer 10.000 Migtsema’s te reciteren. Daarna ga je thuis door met het dagelijks reciteren van de mantra totdat je de 100.000 hebt bereikt.

De Migtsema retraite is er niet alleen voor beginners op het Vajrayana-pad. We bevelen hem ook warm aan bij diegenen die de retraite al een of meerdere keren hebben gedaan en het fijn vinden hem nog eens te doen en bij mensen die behoefte hebben aan een korte retraite. Ook mensen die juist nu hun band met Gelek Rimpoche willen bestendigen, zijn van harte welkom. Voor mensen die aan de retraite willen meedoen anders dan als start van het reciteren van 100.000 Migtsema’s is de minimale deelname één dag.

Het is mogelijk tijdens de retraite te overnachten. Als je daarvan gebruik wilt maken, kun je kiezen tussen het slapen op een slaapzaal of op een één- of tweepersoonskamer. Hiervan zijn er slechts enkele beschikbaar. Verder kan ieder zich opgeven voor een ontbijt, broodmaaltijd ’s middags en warme maaltijd ’s avonds.

De retraite staat onder leiding van Ron Twisk en Naomi Schieman.

Praktische informatie
Plaats:
Jewel Heart Nijmegen

Data:
Introductie- en oefendag zondag 28 mei
10.00 uur- 16.00 uur

Weekend vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober
Vrijdagavond – 19.00 tot 21.30 uur
Zaterdag en zondag – 9.00 uur tot 18.00 uur

Weekend zaterdag 14 t/m zondag 15 oktober
Zaterdag en zondag – 9.00 uur tot 18.00 uur

Bijdrage in de kosten
Volledige retraite
€ 55 Leden; € 75 niet-leden; € 35 kleine beurs/ studenten

Losse dag(en)
€ 15 Leden; € 20 niet-leden; € 10 kleine beurs/ studenten

Slaapplaats
€ 10 per nacht op zaal; € 25 per nacht op één- of tweepersoons kamer (slechts enkele beschikbaar)

Catering
Ontbijt: € 7
Broodmaaltijd ’s middags: € 10
Warme maaltijd ’s avonds: € 10

Jewel Heart kent een solidariteitsfonds. Wie moeite heeft (een deel van) de kosten op te brengen, kan een beroep doen op het solidariteitsfonds.

Je kunt je voor deze retraite aanmelden via het aanmeldingsformulier.

Om de organisatie soepel te laten verlopen, ontvangen wij je aanmelding graag zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vóór 8 september a.s.

Update Yamantaka Mantra Retraite donderdag 10 augustus t/m zondag 27 augustus 2017

Yamantaka Mantra Retraite
Wij zijn blij te kunnen meedelen dat er vanuit verschillende delen van de wereld belangstelling is voor de toenaderingsretraite van Yamantaka Solitary Hero. Mensen uit Polen, Duitsland, Maleisië en Amerika hebben zich hiervoor opgegeven. Daarmee krijgt de retraite een internationaal tintje. Mogelijk zullen daarom de lange Sadhana’s aan het begin en aan het einde van de dag in het Engels worden gereciteerd.

De retraite staat open voor iedereen die een Yamantaka Solitary Hero initiatie heeft gehad en de daarbij behorende commentaarlessen heeft gevolgd. Verder vereist deze retraite een niet al te onrustige geest.

Deze retraite, die zelden wordt aangeboden, staat onder leiding van Ron Twisk, senior student van Gelek Rimpoche.
Klik hier voor meer informatie over o.a. de vijfdaagse variant van deze retraite en over de mogelijkheden voor overnachting en catering.

Opgeven kan nog tot 15 juli a.s. via het inschrijfformulier.

Eindstand Stupafonds

De termijn voor het doneren aan het Stupa Fonds is per 1 augustus gesloten en de eindstand is: € 12.171,47.
Dat is een geweldig resultaat!!! Zoals al eerder aangegeven, zullen we dit bedrag besteden aan het laten maken van de stupa, het aanpassen van het altaar en aan de ceremonies rondom de inzegening.

In Amerika heeft Demo Rinpoche de keuze gemaakt voor een stupa van 4 Ft (1.20m) hoog voor Jewel Heart in Ann Arbor en voor stupa’s van 2,5 Ft (0,75m) voor Jewel Heart New York en Jewel Heart Cleveland. Het bestuur heeft daarop besloten voor eenzelfde stupa te kiezen als die van New York en Cleveland. De stupa’s worden gemaakt in Nepal en deze week hebben we van Ujjen, de rechterhand van Gelek Rimpoche, gehoord dat de eerste stupa van 2,5 Ft klaar is. We hebben aangegeven dat deze stupa wat ons betreft naar Nederland kan komen en het eerste bedrag hiervoor naar Nepal overgemaakt.

Wanneer we de stupa kunnen laten zien en wanneer we de overblijfselen van onze leraar Gelek Rimpoche kunnen bijzetten, is nog niet precies te zeggen. Zodra we daar meer over weten, zullen we die informatie delen via het sangha-nieuws en de website. Ron Twisk, begint na de zomervakantie met het maken van een nieuw altaar, zodat de stupa daar een mooie plaats op krijgt. Een financiële verantwoording van de besteding van het ingezamelde bedrag geven we na afronding van het project eveneens via het sangha-nieuws en de website.

Nogmaals onze hartelijke dank voor alle donaties! We gaan daar op gepaste wijze een mooi monument van maken om daarmee onze leraar nog meer in ons midden hebben.

Namens bestuur,
Henk Dolfing

Van sangha-lid Hubert Bastiaens is onlangs het boek ‘Stoepa’s en manistenen – de kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme’ verschenen met daarin o.a. informatie over stupa’s. Via onderstaande link vind je een korte beschrijving van zijn boek.

https://boeddhistischdagblad.nl/achtergronden/boekbespreking/88884-boeken-stoepas-en-manistenen/

Overzicht cursussen en activiteiten najaar 2017

We zijn blij het nieuwe cursusprogramma te kunnen presenteren. Vele mensen hebben het mogelijk gemaakt dat er voor ieder wat wils is. Zo is er het open cursusaanbod met activiteiten waaraan je per avond kunt meedoen en activiteiten met een doorgaand karakter voor de beginnende en gevorderde beoefenaar. Wil je meer weten over de inhoud van een cursus, de data en tarieven, klik dan op de betreffende link. Soms word je dan verwezen naar een verzameling van activiteiten op een pagina van onze website. Scrol in dat geval naar de cursus die je zoekt. Tenzij anders is aangegeven vinden alle cursussen plaats in Nijmegen.

De curriculumgroep wenst je veel leesplezier en een leerzaam najaar!

* Open cursusaanbod

Ook dit najaar zijn er vanaf vrijdagavond 1 september weer de vertrouwde, wekelijkse open meditatie avonden, de beoefening van Shamatha(concentratie) vanaf woensdagavond 6 september en voor iedereen die jong is of zich jong voelt, de bijeenkomsten van Meet, Talk, Meditate op donderdagavond.

Nieuw in dit open aanbod is de cyclus van maandelijkse lezingen onder de naam‘Boeddhisme.nu.’ In deze serie lezingen komen senior leerlingen van Gelek Rimpoche aan het woord. Zij spreken vanuit hun kennis van de traditie en hun eigen ervaring over een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. Dat belooft interessant, leerzaam en leuk te worden! Start zaterdagmiddag 16 september.

བོད་ཡིག
Nieuw is ook de taaldag waarop Inge Eijkhout een tipje oplicht van de Tibetaanse Taalsluier. Aan het einde van de dag zullen de kiemklanktekens als ‘bam’, ‘hum’ enz. minder geheimen voor ons hebben. Maar het gaat op die dag ook om het Tibetaanse schrift, de uitspraak, het zo klankgetrouw mogelijk weergeven van een geschreven of gesproken tekst en waarom het Tibetaans zo moeilijk te vertalen is. Zondag 3 december.

 

* Kennismakingsaanbod

Wil je nader kennismaken met mediteren, dan kun je meedoen aan de meditatiecursus ‘In aandacht aanwezig zijn’. Daarin leer je een aantal basisvaardigheden op het gebied van lichaamswerk en meditatie. Het lichaamswerk bestaat uit eenvoudige oefeningen; het is een mindful bewegen, met respect voor je eigen grenzen. Er worden verschillende vormen van meditatie geleerd, zoals zitmeditatie, loopmeditatie en visualisatiemeditatie. De cursus is geschikt voor beginnende beoefenaars. Start vrijdagochtend 15 september.

Naast in aandacht aanwezig zijn, zijn er ook de meditatiecursussen ‘De vier hartskwaliteiten’ vanaf dinsdagavond 5 september en ‘From doing to being’ vanaf maandagavond 6 November.

 

Op dinsdagavond 26 september start de kennismakingscursus ‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’, die een grondige inleiding geeft in de stappen van het spirituele pad binnen de Gelugpa-traditie. Zowel studie als meditatie en ritueel komen aan de orde.

In Tilburg is er een ‘Introductiecursus Tibetaans boeddhisme’. Je komt daarin meer te weten over wat het boeddhisme en met name het Tibetaans boeddhisme te zeggen heeft over een aantal belangrijke levensthema’s. Dit gebeurt aan de hand van het boek ’Voor de dood niet bang’ van Gelek Rimpoche dat je een eenvoudige en praktische kennismaking biedt met enkele belangrijke thema’s van het Tibetaans boeddhisme, zoals het creëren van je eigen geluk, anders omgaan met pijn en verdriet, het verschil tussen liefde en gehechtheid en de betekenis van leven en dood. Vrijblijvende introductie woensdagavond 20 september.

 

* Basistraining

Om een goede basis te leggen voor het gaan van het spirituele pad kun je de training ‘Odyssee naar vrijheid’ volgen. Het gelijknamige transcript van Gelek Rimpoche is de leidraad voor deze training. Deze meester in het Tibetaans Boeddhisme legt daarin op een duidelijke en gestructureerde manier uit hoe ons handelen wordt bepaald door de patronen van onze geest. Hij geeft ook aan hoe we die gewoontepatronen kunnen veranderen, waardoor we op een vrijere manier met ons leven en de dingen die daarin gebeuren kunnen omgaan. Zoals de titel al aangeeft, is dit een Odyssee: een tocht met omzwervingen en leerzame ervaringen. Het is een zoektocht naar onze ware aard van vreugde en liefdevol aanwezig zijn.

Deze basistraining bestaat uit meerdere modules gedurende twee jaar. Elke module kan los worden gevolgd. Op maandagavond 4 september start module 4 met als thema ‘Karma: hoe ons leven wordt gevormd door oorzaak en gevolg’. De groep komt elke week bij elkaar.

 

* Verdiepingsgroepen

Om verdere te stappen te zetten op het pad naar verlichting is er een ruime keuze aan studiegroepen. Zo zijn er verschillende Lamrim-studiegroepen in Deventer, Nijmegen, Utrecht en Arnhem, die zich verdiepen in de transcripten van de ‘Grote Lamrim’ (deel 1 t/m 4) van Gelek Rimpoche, die systematisch de verschillende stadia van het pad naar de verlichting doorlopen.

Lamrim-groepen zijn geschikt voor ‘oudgedienden’ die zich verder willen verdiepen in deze stof. Wanneer er cursussen Lamrim deel I van start gaan, kunnen degenen die de basistraining ‘Odyssee naar vrijheid’ hebben afgerond daaraan deelnemen.

Deventer: Lamrim II elke dinsdagavond vanaf 5 september
Nijmegen: Lamrim II elke dinsdagavond vanaf 5 september
Utrecht: Lamrim IV tweewekelijks op donderdagavond vanaf 31 augustus
Utrecht: Lamrim IV tweewekelijks op zaterdagochtend vanaf 2 september
Arnhem: Lamrim IV elke donderdagmiddag vanaf 7 september.

De verdiepingsgroep ‘Burger van de wereld heeft vorig jaar het boek ‘De Boeddha en ik’van Ulrich Libbrecht doorgewerkt en gaat dit jaar verder met een tweede boek van dezelfde auteur: ‘Burger van de wereld’. In dit boek wordt een vergelijking gemaakt tussen Oosters en Westers denken en gezocht naar een manier deze filosofische culturen te integreren. Elke week vanaf donderdagavond 7 september.

 

Bodhisattvacharyavatara: Het pad van de bodhisattva

‘All the suffering in the world comes from seeking pleasure for oneself.
All the happiness in the world comes from seeking pleasure for others’.
(Shantideva)

In deze studiepgroep wordt de Bodhisattvacharyavatara (Het pad van de bodhisattva) bestudeerd en bemediteerd. In de complete Tibetaans-boeddhistische traditie is er geen werk te vinden dat meer vereerd en beoefend wordt dan dit. De lessen van de Bodhisattvacharyavatara geven handvatten om liefde en compassie voor onszelf en anderen te ontwikkelen, en daardoor gelukkiger, vrijer en behulpzamer te worden. In het transcript ‘The Bodhisattva’s Way of Life’ geeft Gelek Rimpoche stap voor stap mondeling uitleg over ieder vers van de Bodhisattvacharyavatara. Hierdoor maken we kennis met de manier van leven van de grote bodhisattva’s en hoe wij kunnen leren hetzelfde te doen. De groep komt vanaf 12 september eenmaal per veertien dagen op dinsdagavond bij elkaar.

 

 

Witte Tara-groepen

Als vrouwelijke Boeddha wordt Witte Tara speciaal geassocieerd met heling en zelfheling, lang leven en bescherming tegen angsten. Vanwege Gelek Rimpoche’s speciale connectie met haar, stellen zijn gedetailleerde lessen ons in staat een speciale verbinding te maken met deze verlichte kwaliteiten. Dit jaar zijn er in Den Bosch twee Witte Tara-groepen: de beoefeningsgroep ‘Heling en zelfheling door Witte Tara’ eenmaal per maand vanaf maandagavond 11 september en de wekelijkse studie- en meditatiegroep ‘Practice of the Triumphant Ma’ op woensdagavond vanaf 6 september.

Vajrayana-oefenochtenden

Eenmaal per maand komen Vajrayana-mandalaleden bij elkaar voor een gezamenlijke beoefening. Momenteel staat in deze ochtenden de Zes-zittingen goeroe-yoga centraal, die stapsgewijs wordt doorgewerkt. Wanneer dat voltooid is, zal men weer terugkeren naar de oorspronkelijke opzet zoals uitgezet door Gelek Rimpoche: zich binnen het raamwerk van de Lama Chöpa te verdiepen in een sadhana naar keuze. Start vanaf 7 oktober elke maand op zaterdagochtend.

Introductie in Vajrayana

Deze groep is bedoeld voor diegenen die overwegen in het Vajrayana in te stappen en een initiatie willen ontvangen, voor hen die al met het Vajrayana zijn begonnen of voor mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat het Vajrayana-pad nu eigenlijk inhoudt.

Eenmaal per maand verdiept deze groep zich aan de hand van Lama Yeshe’s boek ‘Introductie in Tantra’ (€ 19,95) in het Vajrayana-pad en de vragen die daarbij opkomen zoals: Wat is Vajrayana? Is dit pad voor mij geschikt? Wat is een initiatie? Hoe wordt er in Vajrayana met symboliek gewerkt en hoe moet ik dat begrijpen? Welke verplichtingen neem ik op mij? Moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen? etc. etc. Maandelijks op donderdagavond vanaf 21 september.

 

Online cursus ‘Meesterschap over onze geest’

Aan de hand van het transcript ‘How the Mind Works’ontdek je hoe je in verschillende situaties een heldere en stabiele geest kunt houden om tot een meer ‘verlichte’ ervaring van de werkelijkheid te komen. Meester worden over onze eigen geest is niet alleen van belang voor een gelukkig dagelijks leven; het is ook een voorwaarde om het spirituele pad te kunnen gaan.

Als experiment komt deze groep elke veertien dagen online via Skype bij elkaar. Start maandagavond 2 oktober.

Tilburg
De verdiepingsgroep in Tilburg zal dit transcript ook elke twee weken gaan bestuderen, maar dan op de voor hen gebruikelijke fysieke locatie. Start woensdagavond 13 september.

 

Werkplaats voor analytische meditatie

Analytische meditatie is binnen de Tibetaans-boeddhistische traditie een onmisbaar onderdeel van de beoefening, Het is ook een bijzondere vorm van meditatie waardoor, meer dan door een stabiele geest alleen, het dieper inzicht in de werkelijkheid kan ontstaan. Dat vraagt wel enige oefening. Voor ons drukke Westerse mensen is het een fantastische manier om via meditatie tot realisatie te komen van thema’s uit de Lamrim, of andere onderwerpen zoals compassie, leegte/wijsheid, de wijze van functioneren van onze geest en waarneming, enz. Wekelijks op maandagavond vanaf 4 september.

Samen met de shamatha-avonden op woensdagavond kan deze werkplaats een goed kader bieden voor het verdiepen van je beoefening. Voor deelnemers van deze groep is er wel een zekere vrijheid in de frequentie waarop ze de avonden bijwonen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk de analytische meditatie af te wisselen met shamatha-meditatie. Het is ook mogelijk later in het jaar nog in te stromen. Wekelijks vanaf 6 september.

 

Lojong: Training van de geest in 7 punten

In het transcript ‘Lojong: Training the Mind in Seven Points’geeft Gelek Rimpoche zijn commentaar op de klassieke tekst van Geshe Chekawa uit de twaalfde eeuw. Door kogels af te vuren op het ego, tonglen te oefenen (geven en nemen op de adem) en te kijken naar de ware aard van de werkelijkheid, maken we een transformatie van onze geest mogelijk. Vanaf 21 september elke twee weken op donderdagavond.

 

 

Cursus ‘Leren hoe een Boeddha te tekenen’.

Deze cursus is reeds apart aangekondigd en vindt plaats eenmaal per veertien dagen op woensdagavond. Start 20 september.

 

Naast dit cursusaanbod zijn er in het najaar de volgende activiteiten:

Bezoek Zong Rinpoche
Op zaterdag 11 november 2017 komt Zong Rinpoche een hele dag lesgeven in Jewel Heart Nijmegen. Hij baseert zijn les op ‘Een Lamp voor het Pad naar Verlichting’. Dit is de beroemde tekst van de grote Indiase meester Atisha. Die bevat in een paar bladzijden de essentie van al het onderricht dat leidt naar de Verlichting. Deze samenvatting van de leringen van Boeddha geldt als blauwdruk voor alle verdere literatuur over de ‘stadia van het pad’, die later werd ontwikkeld in de voornaamste boeddhistische tradities van Tibet.

 

 

Migtsema retraite 6-7-8 oktober en 14-15 oktober.

Najaarsretraite 23 – 26 november met als thema ‘De vier edele waarheden’.

Winterretraite 28 tot en met 30 december met als thema Witte Tara.

Klik hier voor een handig overzicht van bovenstaande cursussen en activiteiten.

 

 

Meditatie training: ‘In aandacht aanwezig zijn’: Start 15 september

Wil je de dingen meer met aandacht doen en zo meer genieten van het leven? Dan is mindfulness-meditatie wellicht iets voor jou. Mindfulness is met volle aandacht aanwezig zijn; het is een minutieus bewust worden van wat er in en om ons heen gebeurt. Zo breng je lichaam en geest tot één geheel en ben je aanwezig in het huidige moment.

In ons leven van alledag lukt het ons vaak nauwelijks om met aandacht aanwezig te zijn. We hebben vaak een volle agenda met werk, gezin, hobby’s en andere activiteiten. Ons lichaam reageert hierop met onrust, spanning en stress. Met vriendelijke aandacht kunnen we een mildere houding aannemen tegenover wat zich aandient.

In deze cursus van 8 bijeenkomsten leer je een aantal basisvaardigheden op het gebied van lichaamswerk en meditatie. Het lichaamswerk bestaat uit eenvoudige oefeningen; het is een mindful bewegen, met respect voor je eigen grenzen. Er worden verschillende vormen van meditatie geleerd, zoals zitmeditatie, loopmeditatie en visualisatiemeditatie. De cursus is geschikt voor beginnende beoefenaars.

In de eerste bijeenkomst (15 september) kun je vrijblijvend meedoen om te kijken of deze cursus iets voor je is. 

Begeleiding: Ine Albers
Tijd: acht vrijdagochtenden, 9.30-11.30 uur
Data: 15 september (open les), 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 en 22 december 2017
Bijdrage in de kosten: € 100 / studenten of kleine beurs: € 60

Je kunt je aanmelden door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.

How the Mind Works (Tilburg): Start 13 september

Deze groep gaat verder met het bestuderen van het transcript: ‘How the Mind Works’ van Gelek Rimpoche.

‘How the Mind Works’, ontrafeld Gelek Rimpoche de geest en zijn functies op basis van een hoofdtekst en autocommentaar van Kachen Yeshe Gyeltsen. De toegankelijke benadering van Rimpoche laat ons zien hoe we deze principes gebruiken om onze eigen gedachten te beheersen en in alle situaties realistischer, bekwaam en veerkrachtig te worden.

Graag per mail aanmelden via het secretariaat of rechtstreeks bij contact@yogacentrumoostwest.nl of telefonisch via 013-5435181.

Begeleiding: Hans Op den Buijsch
Plaats: Yogacentrum Oost West, Zouavenlaan 8 Tilburg.
Tijd: 20.00-22.00 uur
Data: 13, 27 september; 11 oktober; 1, 15, 29 november; 13 december 2017
Het transcript is tegen kostprijs te verkrijgen bij de cursusbegeleider.

Introductiecursus Tibetaans boeddhisme (Tilburg): Start 20 september

Wil je meer weten over het boeddhisme en wat met name het Tibetaans boeddhisme te zeggen heeft over een aantal belangrijke levensthema’s? In een serie van acht bijeenkomsten wordt aan de hand van het boek ‘Voor de dood niet bang’ een eenvoudige en praktische kennismaking geboden met enkele belangrijke thema’s van het Tibetaans boeddhisme, zoals het creëren van je eigen geluk, anders omgaan met pijn en verdriet, het verschil tussen liefde en gehechtheid en de betekenis van leven en dood.

De schrijver van het boek en leraar van Jewel Heart, Gelek Rimpoche, is opgeleid in de oude, Tibetaans-boeddhistische traditie. In dit boek vertelt hij over zijn eigen ervaringen met leven en dood en over beproefde wijsheden zoals die in de loop van de afgelopen 2500 jaar zijn ontwikkeld. Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist; ze biedt ook voor mensen die via meditatie met het boeddhisme hebben kennisgemaakt een theoretische verdieping.

De eerste avond op woensdag 20 september is een introductieavond en volledig vrijblijvend. Als je geïnteresseerd bent, ben je om 20.00 uur van harte welkom.

Graag per mail aanmelden via het secretariaat of rechtstreeks bij contact@yogacentrumoostwest.nl of telefonisch via 013-5435181.

Begeleiding: Hans Op den Buijsch
Plaats: Yogacentrum Oost West, Zouavenlaan 8 Tilburg.
Tijd: 8 woensdagavonden van 20.00-22.00 uur
Data: 20 september, 4, 25 oktober; 8, 22 november; 6, 20 december 2017; 10, 24 januari 2018
Bijdrage in de kosten: € 100,-; Studenten/ kleine beurs € 60,-
Het boek is bij de cursusbegeleider te verkrijgen en niet bij de cursusprijs inbegrepen. Betalen in termijnen is mogelijk.

‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’ : Start 26 september 2017

Het beste halen uit jezelf, betekenis geven aan je leven, een Boeddha worden in het uiterste geval. Dat is waar het Tibetaans boeddhisme handvatten voor geeft.

Deze cursus is een grondige inleiding in de stappen van het spirituele pad zoals eeuwenlang doorgegeven van meester op leerling binnen de Gelugpa traditie. We werken aan de hand van de tekst ‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’ van de 14e eeuwse meester Je Tsong Khapa en het eigentijdse commentaar hierop van Gehlek Rimpoche. Zowel studie als meditatie en ritueel komen aan de orde; ze dagen je allemaal op een andere manier uit. Verbinding leggen van de traditie met je eigen leven staat centraal.

Groepsbegeleider Marion Wierda is bijna 30 jaar leerling van Gehlek Rimpoche en was jarenlang zijn vaste tolk-vertaler. Meer weten? Neem contact op met het secretariaat.

Begeleiding: Marion Wierda
Plaats: Atisha-zaal Jewel Heart Nijmegen
Tijd: dinsdagavond 20.00 – 22.00 uur
Data: 26 sept; 10, 24 okt; 7, 21 nov; 5, 19 dec. 2017; 9, 23 jan; 6, 20 feb; 6, 20 mrt; 3, 17 april; 1 mei 2018
Bijdrage in de kosten: € 200,- ; Studenten/ kleine beurs: € 120,-.

Het boek is tegen kostprijs te verkrijgen bij de cursusbegeleider.
Betalen in termijnen is mogelijk.

Je kunt je aanmelden door je naam, adres en telefoonnummer door te geven aan het secretariaat van Jewel Heart.