Retraites en leraarbezoeken

In de afgelopen jaren is de gewoonte ontstaan om tweemaal per jaar een retraite te organiseren, in april/mei en in november/december.

In het verleden kwam onze leraar Gelek Rimpoche daarvoor naar Nederland. Na zijn overlijden zullen we zien hoe we dit kunnen voortzetten, b.v. door andere leraren uit te nodigen.

Naast de retraites geleid door Gelek Rimpoche,  zijn er ook regelmatig andere leraren ons centrum komen bezoeken om onderricht te geven. Het onderricht werd gegeven in de vorm van meerdaagse les retraites, workshops, en lezingen.

In 2016 is ons centrum vereerd met het bezoek van bijvoorbeeld Dagyab Rinpoche, spiritueel leider en stichter van het Tibet Huis in Duitsland, Reverend Angel Kyodo Williams, oprichtster van het Center for Transformative Change in Berkeley, Californië en Glenn Mullin, Tibetoloog, auteur van boeddhistische boeken, en vertaler van klassieke Tibetaanse literatuur.

Aankondigingen van bezoeken en retraites zullen op deze pagina te vinden zijn.

De eerstvolgende retraite vindt u onder dit bericht.

 

Laatste berichten 'retraites en leraarbezoeken'

Eerstvolgende retraite:

Donderdag 10 augustus t/m zondag 27 augustus

Yamantaka Mantra Retraite

Jewel Heart is zeer verheugd van donderdag 10 tot en met zondag 27 augustus 2017 een toenaderingsretraite van Yamantaka Solitary Hero te kunnen aanbieden. Deze retraite wordt zelden aangeboden en zal plaatsvinden in het prachtige Jewel Heart centrum te Nijmegen (Nederland) onder leiding van Ron Twisk, senior student van Gelek Rimpoche.

De retraite staat open voor iedereen die een Yamantaka Solitary Hero initiatie heeft gehad en de daarbij behorende commentaarlessen heeft gevolgd. Verder vereist deze retraite een niet al te onrustige geest van de deelnemers.

De basis van de retraite is het reciteren van de vier mantra’s van Yamantaka. Hiermee voldoe je aan een van de verplichtingen van een officiële mantra retraite. Hoe meer je het reciteren binnen de visualisatie doet, hoe meer input je kunt verkrijgen.

Programma volledige retraite
We openen de dag met de lange sadhana van Yamantaka tot aan de mantra recitatie. Daarna begint het reciteren en visualiseren en sluiten we de sessie af met de korte sadhana. De volgende sessie openen en sluiten we weer met de korte sadhana. Er zijn minimaal vier sessies per dag. De laatste sessie sluiten we steeds af met het slot van de lange sadhana.

‘s Avonds is er de mogelijkheid tot het uitwisselen van ervaringen en het stellen van vragen. Je kunt ervoor kiezen hier niet aan deel te nemen en ’s avonds nog een extra sessie te doen. Het is ook mogelijk een individueel gesprek te hebben met de begeleider van de retraite.

We willen de retraite in een ontspannen en rustige sfeer houden om ieder de gelegenheid te geven voor verinnerlijking. Om dit te bevorderen brengen we de ochtenden tot en met het middageten door in stilte. We sluiten de retraite af met een vuur-puja.

Na deze retraite ben je bevoegd een Yamantaka zelfinitiatie te doen. Door een zelfinitiatie kun je je geloften zuiveren en je nog beter uiteenzetten met de betekenis en kwaliteiten van Yamantaka.

Vijfdaagse retraite
Als je een deel van de retraite wilt meemaken, ben je van harte welkom van 10 tot en met 15 augustus. Je begint dan tegelijk met de anderen, waarna je de retraite na vijf dagen afsluit. Je hebt hiermee wel een toenadering tot Yamantaka gedaan, maar je kunt nog geen zelfinitiatie doen.

Als je de hele retraite wilt meedoen, maar je je onmogelijk twee weken kunt vrijmaken, is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk thuis al met de retraite te beginnen. Neem hiervoor contact op met Ron Twisk.

Praktische informatie
Als je wilt, kun je gebruik maken van een slaapplaats. Je kunt kiezen tussen het slapen op een slaapzaal en op een één- of tweepersoonskamer. Hiervan zijn er echter slechts enkele beschikbaar. Verder kan ieder zich opgeven voor ontbijt, warme maaltijd ’s middags en/of broodmaaltijd ‘s avonds.

Bijdragen in de kosten:
Volledige retraite: € 150 leden; 175 niet-leden; € 100 kleine beurs/ studenten

Vijfdaagse retraite: € 60 leden; € 75 niet-leden; 40 kleine beurs/ studenten

Vuur-puja: € 25 leden; € 30 niet-leden; € 15 kleine beurs/ studenten

Slaapplaats: € 10 per nacht op zaal; € 25 per nacht op één- of tweepersoons kamer

Ontbijt: € 7
Warme middagmaaltijd: € 10
Broodmaaltijd ’s avonds: € 7
Jewel Heart kent een solidariteitsfonds. Wie moeite heeft de kosten op te brengen, kan een beroep doen op hetsolidariteitsfonds.

Je kunt je aanmelden via het inschrijfformulier op de website.

Om de organisatie vlot te laten verlopen, ontvangen wij je aanmelding graag vóór 15 juli. 

Retraites

 • Vooraankondigingen najaarsretraite 2017 en lerarenbezoek 2017-2018

  Najaarsretraite 23 – 26 november 2017 Het bestuur heeft de data van de najaarsretraite vastgesteld op donderdag 23 tot en met zondag 26 november 2017. Het thema is: ‘De vier edele waarheden’. Tijdens de retraite zullen er video’s van lessen van Gelek Rimpoche worden gebruikt die hij in 2012 speciaal over dit onderwerp heeft gemaakt voor een cursus voor het boeddhistische tijdschrift Tricycle. Tevens proberen we tijdens de retraite via Skype contact te hebben met Demo Rinpoche. Bezoek Zong Rinpoche Op zaterdag 11 november 2017 komt Zong Rinpoche een hele dag lesgeven in Jewel Heart lees meer….

 • Wijziging data Migtsema retraite in: 6-7-8 oktober en 14-15 oktober 2017, oefendag op 28 mei

  De eerder aangekondigde Migtsema retraite wordt verplaatst naar twee weekenden in oktober, n.l.: vrijdag 6 t/m zondag 8 oktober en zaterdag 14 t/m zondag 15 oktober plus een eerste oefendag op zondag 28 mei. Op de eerste dag geven Naomi Schieman en Ron Twisk een introductie op de Migtsema retraite en maken ze je bekend met de Migtsema mantra en bijbehorende visualisaties. In de traditie van Gelek Rimpoche wordt deze retraite gezien als voorbereiding op het pad van Vajrayana. Het is een Guru-toewijdings-beoefening in de vorm van de Ganden Lha Gyema. Gelek Rimpoche heeft benadrukt lees meer….

 • Vooraankondiging Chittamani-Tara retraite december 2017

  Hierbij alvast de vooraankondiging van de Chittamani-Tara retraite van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 december 2017 in Jewel Heart Nijmegen, zodat je tijdig je agenda kunt reserveren. Deze retraite is toegankelijk voor mensen die een Chittamani-Tara initiatie hebben ontvangen. De retraite wordt begeleid door Marian van der Horst en Gert Jan Eldrink. Nadere bijzonderheden volgen na de zomer.

 • Update Yamantaka Mantra Retraite donderdag 10 augustus t/m zondag 27 augustus 2017

  Yamantaka Mantra Retraite Wij zijn blij te kunnen meedelen dat er vanuit verschillende delen van de wereld belangstelling is voor de toenaderingsretraite van Yamantaka Solitary Hero. Mensen uit Polen, Duitsland, Maleisië en Amerika hebben zich hiervoor opgegeven. Daarmee krijgt de retraite een internationaal tintje. Mogelijk zullen daarom de lange Sadhana’s aan het begin en aan het einde van de dag in het Engels worden gereciteerd. De retraite staat open voor iedereen die een Yamantaka Solitary Hero initiatie heeft gehad en de daarbij behorende commentaarlessen heeft gevolgd. Verder vereist deze retraite een niet al te onrustige lees meer….

 • De Psychologie van de Verlichte geest – een interactieve workshop met Han de Wit

  Vaak gebruiken we inzichten in hoe onze geest werkt om negatieve ervaringen te analyseren. We onderzoeken dan bijvoorbeeld hoe woede, gehechtheid en het egocentrisch perspectief ontstaan. Maar binnen het boeddhisme bestaat er tevens een schat aan inzichten hoe we een positief of verlicht perspectief op onszelf en de wereld kunnen ontwikkelen. Deze benadering neemt in de wijsheidstraditie van het Tibetaans boeddhisme (Vajrayana) een centrale plaats in. Sterker nog: het wordt beschouwd als zijn bijzondere bijdrage aan de wereld. Han de Wit neemt ons op deze interactieve studiedag mee in het thema ‘De psychologie van de lees meer….

 • Aankondiging Yamantaka Mantra Retraite augustus 2017

  Donderdag 10 augustus t/m zondag 27 augustus Yamantaka Mantra Retraite Jewel Heart is zeer verheugd van donderdag 10 tot en met zondag 27 augustus 2017 een toenaderingsretraite van Yamantaka Solitary Hero te kunnen aanbieden. Deze retraite wordt zelden aangeboden en zal plaatsvinden in het prachtige Jewel Heart centrum te Nijmegen (Nederland) onder leiding van Ron Twisk, senior student van Gelek Rimpoche. De retraite staat open voor iedereen die een Yamantaka Solitary Hero initiatie heeft gehad en de daarbij behorende commentaarlessen heeft gevolgd. Verder vereist deze retraite een niet al te onrustige geest van de deelnemers. lees meer….

 • Chungtsang Rinpoche geeft les op voorjaarsretraite

  Deze week hebben we te horen gekregen dat Chungtsang Rinpoche een visum heeft gekregen om naar Nederland te komen! Chungtsang Rinpoche werd in 1980 geboren in Kathmandu, Nepal en op zijn vijfde herkend als de achtste reïncarnatie van Dagyab Chungtsang Rinpoche, een van de belangrijkste lama’s van de Dagyab regio in Oost-Tibet. Hij studeerde in Zuid-India in het Drepung-klooster, hetzelfde klooster waar ook Gelek Rimpoche een belangrijk deel van zijn opleiding genoot. Ze behoorden zelfs tot hetzelfde Loseling-college en daarbinnen tot hetzelfde ‘huis’: Nyare Khangtsen. In 2012 verwierf Rinpoche de titel van geshe, equivalent van lees meer….

 • Programma voorjaarsretraite 2017

  Za. 22 april t/m wo. 26 april: Retraite ‘Mastermind: meester over eigen geest’ Za. 29 april: Themadag ‘De kostbaarheid van ons leven als grond voor spirituele ontwikkeling’ Zo. 30 april: Zegening van Witte Tara door Dagyab Chungtsang Rinpoche   Za. 22 april t/m wo. 26 april Retraite ‘Mastermind: meester over eigen geest’ Een vijfdaagse retraite over het functioneren van onze geest Gebaseerd op de lessen van Gelek Rimpoche in New York zullen we onderzoeken welk proces ten grondslag ligt aan onze ervaring van de werkelijkheid. Door de tien belangrijkste mentale factoren in hun functie te lees meer….

 • Voorjaarsretraite april 2017

  Van zaterdag 22 april tot en met woensdag 26 april en zaterdag 29 en zondag 30 april 2017 is de jaarlijkse voorjaarsretraite. Zoals bekend is Rimpoche 15 februari overleden. Het was Rimpoche’s wens dat zijn leerlingen zijn werk voortzetten. De onderwerpen voor deze retraite zijn: ‘How The Mind Works’ en ‘Precious Human Life’. Zoals eerder aangekondigd zal ook Chungtsang Rinpoche – onder voorbehoud dat hij deze keer wel een visum krijgt – bij de retraite aanwezig zijn. Zijn bezoek betrekken we ook in de voorbereiding.