Verdieping

Shamatha

Shamatha (Tibetaans; zhi nay) is een verstilde, vredige staat van geest. Shamatha meditatie is gericht op het verfijnen van aandacht, concentratie. Hierdoor ontstaat innerlijke (mentale en emotionele) balans en harmonie.

Met behulp van shamatha train je je geest zodat die niet onnodig is afgeleid. Hierdoor ben je beter in staat om gebruik te maken van de mogelijkheden van je geest. Het vergroot het vermogen van je geest om te observeren, te analyseren, te verdiepen. Door de innerlijke balans en harmonie die ontstaat is het mogelijk negatieve emoties te reduceren en positieve kwaliteiten te ontwikkelen. Shamatha is daarnaast ook een onmisbare basis voor het ontwikkelen van inzicht (vipashana, Tibetaans: lhak tong).

Shamatha training is heel behulpzaam bij andere vormen van meditatie, zoals visualisatie en analytische mediatie.

De bijeenkomsten van de shamatha groep zijn gericht op het opbouwen van een (dagelijkse) beoefening, dan wel het toepassen en ontwikkelen ervan in een al bestaande meditatiepraktijk.

Tijdens de bijeenkomsten is er veel aandacht voor het tot rust brengen van de geest, ontspanning en opbouwen van een stabiele basis en lichaamshouding.

Voor wie?
De bijeenkomsten vinden plaats binnen een boeddhistische context, maar zijn open voor iedereen die behoefte heeft aan een training in concentratie/shamatha, ongeacht spirituele of religieuze achtergrond. Enige ervaring met meditatie is sterk aanbevolen.

Laatste berichten 'Verdieping'

Lamrim

De Lamrim studiegroepen verdiepen zich in de transcripten van de 'Grote Lamrim' (deel 1 t/m 4) van Gelek Rimpoche. Lamrimgroepen zijn geschikt voor 'oudgedienden' die zich verder willen verdiepen in deze stof.

Deelnemers die de basistraining 'Odyssee' hebben afgerond zijn van harte welkom bij Lamrim deel 1.

De avonden zullen bestaan uit meditatie en het bespreken van de lesstof.

De schoonheid van de Lamrim: intensieve studie van het pad

Er zijn verschillende versies van de Lamrim die allemaal een eigen insteek hebben.

Zo is er Delam, Nyurlam en Lamrim. Hoewel al deze perspectieven op het pad aan de orde komen wordt in overleg met de groep gekeken waarmee wordt begonnen.

Een groep voor mensen die zich graag willen verdiepen via intensieve studie en analytische meditatie.

Pad van bodhisattva

'All the suffering in the world comes from seeking pleasure for oneself.
All the happiness in the world comes from seeking pleasure for others'.
(Shantideva)

In deze groepen wordt de Bodhisattvacharyavatara (Pad van bodhisattva) bestudeerd en bemediteerd. In de complete Tibetaans boeddhistische traditie is er geen werk te vinden dat meer vereerd en beoefend wordt dan deze Bodhisattvacharyavatara. Samengesteld in de achtste eeuw door de Indiase bodhisattva Shantideva, werd het onmiddellijk een klassieker in het onderricht aan de boeddhistische universiteitskloosters in India en Tibet en is de waardering voor deze tekst alleen maar toegenomen. Het is nog steeds een inspiratiebron voor miljoenen mensen in de hele wereld.
Deze lessen geven handvatten voor hoe wij liefde en compassie kunnen ontwikkelen voor onszelf en anderen en daardoor gelukkiger, vrijer en behulpzamer kunnen zijn. In het transcript ‘The Bodhisattva's Way Of Life’ geeft Gelek Rimpoche stap voor stap mondeling uitleg over ieder vers van de Bodhisattvacharyavatara en geeft ons de sleutel om de verborgen schatten die de tekst bevat te kunnen gaan zien. Hierdoor maken we kennis met de manier van leven van de grote bodhisattva's en hoe wij kunnen leren hetzelfde te doen. Zoals Rimpoche zegt: 'Compassie, liefde en bodhimind zijn sleutels tot een beter leven en het welzijn en geluk van alle wezens'.

Vajrayana oefendag met Lama Chöpa

Op voorstel van Gelek Rimpoche komen Vajrayana-mandalaleden eenmaal per maand bij elkaar voor een gezamenlijke beoefeningsdag.

Binnen het raamwerk van de Lama Chöpa wordt de gelegenheid geboden je meer te verdiepen in een van de sadhana's naar eigen keuze.

Ook zullen af en toe verschillende thema's in overleg met de deelnemers aan de orde komen.

De beoefeningsdag vindt plaats op de eerste zaterdagochtend van de maand van 10.00-13.00 uur.

Lama Chöpa-beoefening

Regelmatig vindt er op het Jewel Heart centrum een Lama Chöpa beoefening plaats.

Download voor meer informatie over de Lama Chöpa beoefening en de tsoh.

Voor de belangrijke data : zie Agenda

Introductie in Vajrayana

Deze maandelijkse groep is bedoeld voor diegenen die overwegen in het Vajrayana in te stappen door middel van een initiatie, al met het Vajrayana begonnen zijn of die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat het Vajrayana-pad nu eigenlijk inhoudt.

Eenmaal per maand verdiepen wij ons aan de hand van Lama Yeshe's boek 'Introductie in Tantra' (€ 19,95) in het Vajrayana-pad en de vragen die daarbij opkomen zoals b.v.: Wat is Vajrayana? Is dit pad voor mij geschikt? Wat is een initiatie? Hoe te werken met de symboliek in het Vajrayana en hoe dit te begrijpen? Welke verplichtingen neem ik op mij? Moet ik aan bepaalde voorwaarden voldoen, etc. etc.?

Om ook iets van Vajrayana-beoefening te ervaren zullen we iedere bijeenkomst beginnen met een Witte Tara beoefening en aandacht besteden aan het Tara-transcript van Gelek Rimpoche: 'Practice of the Triumphant Ma' (€ 16,--).

Van negatief naar positief - een transformatie

Onze menselijke natuur is in beginsel van grote schoonheid, maar bereikt vaak niet zijn volle wasdom. Daartoe is het nodig om onze boeddhanatuur tot ontwikkeling te brengen.

We zitten echter gevangen in de keten van oorzaak en gevolg en onze kwetsbaarheden en negativiteiten worden eindeloos herhaald en vermenigvuldigen zich ten koste van de positieve zaden.

Rimpoche bespreekt in zijn transcript onze negatieve gewoontepatronen, hun tegenkrachten en hoe het negatieve te transformeren tot het positieve. Zo komen Boosheid-Geduld, Gehechtheid-Liefde, Trots-Nederigheid, Twijfel-Vertrouwen, Luiheid-IJver en Onwetendheid-Wijsheid aan bod.

 Zwaardwiel

Deze groep start met de beoefening van compassie op basis van de tekst 'Wheel of Sharp Weapons' en het transcript van Rimpoche.

Ook zal gebruik worden gemaakt van videolessen van Rimpoche.

Als je al enige basis in Lamrim hebt, ben je van harte welkom aan te sluiten bij deze groep die werkt op basis van verschillende meditatievormen.

Er wordt zelfwerkzaamheid van groepsleden verwacht.

Boeddha en ik: het boeddhisme als mystieke essentie

Aan de hand van het boek: 'De Boeddha en ik' van Ulrich Libbrecht wordt het boeddhisme bestudeerd als de mystieke essentie, niet alleen van het boeddhisme, maar van alle religies.

Op dat niveau ontstaat ook een interessante uiteenzetting met de hedendaagse wetenschap.

Wijsheid

Als wijsheidsgroep gaan we het komend seizoen verder en staan ook open voor nieuwe deelnemers op de maandagavond.

We gaan aan de slag met Mahamudra verkenning.

De nadruk op deze avonden ligt bij  Body –Sense meditatie en beginnende Mahamudra meditaties.
Ter inspiratie voor het vormgeven van deze oefening nodigen we soms iemand uit bv Alfred Woll of Hartmut Sagola, als ze op het centrum aanwezig zijn .

Als ondersteunende stof gebruiken we de Mahamudra lessen van Gelek Rimpoche van 2014 en het boek van de Dalai Lama en Alexander Berzin 'Tradition of Mahamudra'.

Overzicht verdiepingscursussen met data

Cursusnaam Tijd Data Plaats Begeleiding Bijdrage
Lamrim 4 delen
Donderdag
14.45-16.45
wekelijks Arnhem Ineke Vrolijk
Woensdag
20.00-22.00
Tilburg Hans Opden Buijsch
Donderdag
20.00-22.00
8, 22 sep; 6 okt; 3, 17 nov;
1, 15 dec; 12, 26 jan 2017
Utrecht Noami Schieman
Zaterdag
10.30-12.30
Utrecht Peter van Wanrooij
Dinsdag
19.30-21.30
wekelijks Deventer Ineke Vrolijk
Fred Vos
De schoonheid van de Lamrim Dinsdag
20:00-22.00
wekelijks Nijmegen Carel Weevers
Boeddha en Ik,
Ulrich Libbrecht
Donderdag
20.00-22.00
wekelijks Nijmegen Jan Mattheij
Zwaardwiel (compassie)
Lojong
Maandag
20.00-22.00
wekelijks Nijmegen Karin Wilbrink
Pad van Bodhisattva
Bodhisattvacharyavatara
9 hoofdstukken
Pad van Bodhisattva
hfst 6
Dinsdag
19.30-21.30
2 wekelijks Nijmegen Dirk Visser
Transformatie Woensdag
19.30-21.30
wekelijks Den Bosch Erma Vlasblom
Wijsheid Maandag
20.00-22.00
wekelijks Nijmegen Jan Mattheij
Shamatha Woensdag
20.00-22.00
wekelijks Nijmegen GertJan Eldering
Introductie Vajrayana Donderdag 16 febr; 16 mrt; 20 apr; 15 jun; 21 sept; 19 okt; 16 nov; 21 dec Nijmegen Ineke Vrolijk
Introductie Vajrayana 2e jaars Donderdag 8 juni Nijmegen Ineke Vrolijk
Vajrayana oefenochtenden
(alleen met initiatie)
Zaterdag
10.00-13.00
maandelijks
eerste zaterdag
Nijmegen Ineke Vrolijk