Wijsheidslessen van Gelek Rimpoche en Demo Rinpoche

Zaterdag en zondag 3 en 4 juni, 10 en 11 juni, 16 en 17 september 2023 van 10.00u-17.00u

De Middenweg: Wijsheid van de Boeddha, hedendaags en springlevend!

Een serie van drie weekenden aan de hand van videolessen van Gelek Rimpoche, aangevuld met lessen van Demo Rinpoche over de vier scholen van wijsheid binnen het Tibetaans Boeddhisme (vanaf november/december 2023)

Nadat Boeddha de verlichting had bereikt, koos hij er aanvankelijk voor om er niet over te spreken. Hij dacht dat niemand het zou kunnen begrijpen. Gelukkig heeft hij zijn inzichten toch gedeeld en hebben grote  spirituele beoefenaren en filosofische wetenschappers als Nagarjuna en Chandrakirti zich deze wijsheid eigen gemaakt en opgeschreven. Tot op de dag van vandaag, worden hun geschriften als een perfecte uitleg beschouwd van Boeddha’s diepste inzicht in de werkelijkheid. Deze is bekend als de Madhyamaka (Sanskriet) of Uma (Tibetaans), dat ‘midden’ betekent.

De beoefening of het pad noemen we daarom de ‘Middenweg’. De wijsheid van Boeddha is ook bekend als de ‘leegte’. Dit wekt bij mensen vaak angst of afkeer op, omdat het klinkt alsof er niets is. Dat is het tegengestelde van denken dat iets onafhankelijk bestaat, met een eigen ‘zelf’.  Beide  standpunten zijn extreem en moeten volgens de Boeddha worden vermeden. Daarom is Boeddha’s pad de weg van het midden.

De ‘wijsheid van het midden’ is op onze hele beoefening van toepassing. Zo dienen we compassie en wijsheid gelijkelijk te ontwikkelen. Deze versterken elkaar. Wellicht merk je op dat je door meer inzicht makkelijker met situaties om kunt gaan. Je zult meer vrijheid en meer vreugde ervaren. Bovendien is het is fascinerend en inspirerend om de overeenkomsten te zien tussen ‘de middenweg’ en de laatste wetenschappelijke inzichten, uit bijvoorbeeld de kwantumfysica. Boeddha’s wijsheid is  dus vreugdevol en springlevend !

In 2014 gaf onze leraar Gelek Rimpoche uitgebreid les over de wijsheid in het Garrison Institute te New York. Deze lessen presenteren we in drie delen, gevolgd door extra lessen van Demo Rinpoche. Met begeleidende meditaties en uitwisseling, gaan we samen op ontdekkingstocht naar het juiste inzicht, via ‘de middenweg’!

Praktische gegevens:
Weekend 3 en 4 juni:
Deel 1
Tijd: zaterdag van 10.00 uur -17.00 uur, zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur (daarna is er een Lama Chöpa met Tsoh ivm. Saka Dawa)
Bijdrage in de kosten: € 70

Weekend 10 en 11 juni Deel 2
Tijd: 10.00u -17.00u
Bijdrage in de kosten: € 70

Weekend 16 en 17 september Deel 3
Tijd: 10.00u -17.00u
Bijdrage in de kosten: € 70

Passe-partout: € 200
Vertaling: nog niet bekend

Aanmelden: via het secretariaat. Alleen per mail en graag zo spoedig mogelijk!

Geplaatst in Home-nl, Lerarenbezoek, Online activiteiten, Verdieping.