Meditatie

Soorten meditatie

Vredesmeditatie lotusEr bestaan vele soorten meditatie: van eenvoudige aandachtsoefeningen tot complexe visualisaties. Met de eerste breng je je geest tot rust en oefen je jezelf om geconcentreerd te blijven. Met de laatste train je je meer bijzondere geestesvermogens. Allemaal hebben ze echter als doel je geest te openen voor een meer positieve en liefdevolle ervaring van jezelf en van de wereld om je heen. Hierdoor heeft mediteren een helende en kalmerende werking op je algehele mens-zijn.

De basis voor alle meditaties is het trainen van je opmerkzaamheid. Je traint je geest om in het moment aanwezig te zijn. Het is een krachtige manier om in contact te komen met je leven zoals het zich hier en nu aan je voordoet.

Je kunt je dan bewust worden van allerlei gevoelens ten aanzien van het leven en van jezelf. Je kunt opmerken hoe je voortdurend beoordeelt of je iets aangenaam of onaangenaam vindt. Je kunt ook opmerken hoe je daar weer op reageert met een reactie van afweer of krampachtig vasthouden.

Als je mediteert, train je je in het zuiver waarnemen van wat er ook maar in je opkomt aan gedachten en gevoelens, zonder daar iets van te vinden. Dat stelt je in staat je gedachten en gevoelens te onderzoeken en daarin tot inzicht en helderheid te komen. Zo kun je het vluchten of vechten loslaten en tot een houding van aanvaarding komen.

Als je mediteert, kun je je er ook van bewust worden dat je je door je defensieve reacties niet alleen afsluit voor de ander, maar ook voor je eigen, diepere natuur van liefde en openheid. Mediteren kan het contact met deze natuurlijke kwaliteiten in jezelf versterken. Door te mediteren train je je geest hierop gericht te blijven en maak je contact met de oorsprong van je mens-zijn.

Onze meditatie activiteiten vind je hier.