Kennismaking

Meditatietraining: Vier Hartskwaliteiten

Wanneer we mediteren, merken we op wat er zich binnenin ons afspeelt. Zo merken we bijvoorbeeld op dat we graag willen leven vanuit een open hart waarin vriendelijkheid en mededogen aanwezig zijn. Maar we merken ook op dat we onszelf regelmatig afsluiten en reageren vanuit oordelen, zowel ten aanzien van onszelf als ten aanzien van anderen.

In deze cursus willen we de vier hartskwaliteiten: vriendelijkheid, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid onderzoeken en ontwikkelen. Deze kwaliteiten worden ook wel 'De vier onmetelijkheden' genoemd, omdat ze zich uitstrekken naar alle mensen, inclusief jezelf.

Wanneer je enige ervaring hebt met mediteren, bijvoorbeeld door het volgen van een van de andere meditatiecursussen bij Jewel Heart, kun je instromen in deze cursus. Neem via het secretariaat contact op met de meditatiebegeleider als je twijfelt of jouw ervaring voldoende is.

Begeleiding: Paula Boon, meditatiebegeleider bij Jewel Heart

 Lees meer......

Leren hoe een Boeddha te tekenen

De iconografie van het boeddhisme kent velerlei manifestaties en een algehele onderverdeling in 11 verschillende categorieën. Iedere categorie heeft een eigen maatvoering. Om het tekenen te vergemakkelijken maak je daarom eerst een raster waarop je de specifieke Boeddha neerzet.

Vanuit het raster werk je systematisch aan de opbouw van het lichaam. Je doet dit op basis van een aantal gegeven maten. Na voldoende oefening en meerdere figuren te hebben getekend, kun je eventueel beginnen met schilderoefeningen en leren hoe een THANGKA – een schildering van een Boeddha op geprepareerde stof – tot stand komt. Als beginner leer je eerst het hoofd van een Boeddha te tekenen, daarna het lichaam en vervolgens een Boeddha-figuur met kleding. Omdat iedere iedere cursist persoonlijk wordt begeleid, kun je op elk moment instromen.

Lees meer.....

Laatste berichten ‘Kennismaking’

De Drie Hoofdzaken van het Pad

Het beste halen uit jezelf, betekenis geven aan je leven, een Boeddha worden in het uiterste geval. Dat is waar het Tibetaans boeddhisme handvatten voor geeft.

Deze cursus is een grondige inleiding in de stappen van het spirituele pad zoals eeuwenlang doorgegeven van meester op leerling binnen de Gelugpa traditie. We werken aan de hand van de tekst 'De Drie Hoofdzaken van het Pad' van de 14e eeuwse meester Je Tsong Khapa en het eigentijdse commentaar hierop van Gehlek Rimpoche. Zowel studie als meditatie en ritueel komen aan de orde; ze dagen je allemaal op een andere manier uit. Verbinding leggen van de traditie met je eigen leven staat centraal. 

Groepsbegeleider Marion Wierda is bijna 30 jaar leerling van Gelek Rimpoche en was jarenlang zijn vaste tolk-vertaler. Meer weten? Neem contact op met het secretariaat. Begeleiding: Marion Wierda

Lees meer....

Meditatie training: From Doing to Being

Heb je altijd al willen mediteren of heb je behoefte aan meer instructie daarbij?
In vier wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur leer je aan de hand van verschillende oefeningen om de dingen van het dagelijks leven minder op de automatische piloot te doen en wat meer in het hier-en–nu aanwezig te zijn.
Je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie, zoals meditatie op de adem, op lichamelijke gewaarwordingen en op de zintuigen. De zitmeditaties worden afgewisseld met lichaamswerk, aandachtig bewegen, yoga en loopmeditatie.
We gaan in op wat meditatie precies is en wat de beste houding is om te mediteren en er is ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Begeleiding:
Marja de Lint is psychosomatisch Oefentherapeut, Mindfulnesstrainer en meditatiebegeleider bij Jewel Heart.

Lees meer.....

Meditatie training: In aandacht aanwezig zijn

Wil je de dingen meer met aandacht doen en zo meer genieten van het leven? Dan is mindfulness-meditatie wellicht iets voor jou. Mindfulness is met volle aandacht aanwezig zijn; het is een minutieus bewust worden van wat er in en om ons heen gebeurt. Zo breng je lichaam en geest tot één geheel en ben je aanwezig in het huidige moment.

In ons leven van alledag lukt het ons vaak nauwelijks om met aandacht aanwezig te zijn. We hebben vaak een volle agenda met werk, gezin, hobby's en andere activiteiten. Ons lichaam reageert hierop met onrust, spanning en stress. Met vriendelijke aandacht kunnen we een mildere houding aannemen tegenover wat zich aandient.

In deze cursus van 8 bijeenkomsten leer je een aantal basisvaardigheden op het gebied van lichaamswerk en meditatie. Het lichaamswerk bestaat uit eenvoudige oefeningen; het is een mindful bewegen, met respect voor je eigen grenzen. Er worden verschillende vormen van meditatie geleerd, zoals zitmeditatie, loopmeditatie en visualisatiemeditatie. De cursus is geschikt voor beginnende beoefenaars.

Begeleiding: Ine Albers

Lees meer.....

Introductie cursus Tibetaans Boeddhisme

Wil je meer weten over het boeddhisme en wat met name het Tibetaans boeddhisme te zeggen heeft over een aantal belangrijke levensthema’s?
In een serie van 8 wekelijkse bijeenkomsten wordt aan de hand van het boek 'Voor de dood niet bang' een eenvoudige en praktische kennismaking geboden met enkele belangrijke thema’s van het Tibetaans boeddhisme, zoals het creëren van je eigen geluk, anders omgaan met pijn en verdriet, het verschil tussen liefde en gehechtheid en de betekenis van leven en dood

De schrijver van het boek en leraar van Jewel Heart, Gelek Rimpoche, is opgeleid in de oude, Tibetaans boeddhistische traditie. In dit boek vertelt hij over zijn eigen ervaringen met leven en dood en over beproefde wijsheden zoals die in de loop van de afgelopen 2500 jaar zijn ontwikkeld.
Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis vereist; ze biedt ook voor mensen die via meditatie met het boeddhisme hebben kennisgemaakt een theoretische verdieping.

Begeleiding: Hans Op den Buijsch

Lees meer.....

Overzicht kennismakingscursussen met data

CursusnaamTijdDataPlaatsBegeleidingBijdrage 
De 3 Hoofdzaken van het padDinsdagavond (16x)
20:00 - 22:00
24 okt; 7, 21 nov; 5, 19 dec. 2017; 9, 23 jan; 6, 20 feb; 6, 20 mrt; 3, 17 april; 1, 15 en 29 mei 2018NijmegenMarion Wierda200€
120€ (s/kb)
Leren hoe een Boeddha te tekenenWoensdag (9x)
20.00-22.00
7 en 28 februari,
14 en 28 maart, 11 en 25 april, 9 en 23 mei, 6 en 20 juni.
NijmegenMarian v.der Horst112,50€
67,50€ (s/kb)
Vier hartskwaliteitenDinsdag ochtend (10x)
10:30 - 12:30
1-15 feb; 1-15-29 mrt; 12-26 april; 17-31 mei; 14 juni 2018NijmegenPaula Boon125€
75€ (s/kb)
From Doing to BeingMaandag (4x)
20.00-21.30
5, 12, 19 en 26 maart 2018NijmegenMarja de Lint & Karin Landsbergen50€
30€ (s/kb)
In aandacht aanwezig zijnVrijdag (8x)
9.30-11.30
15 september (open les), 29 september, 13 en 27 oktober, 10 en 24 november, 8 en 22 december 2017NijmegenIne Albers100€
60€ (s/kb)
Introductie cursus Tibetaans BoeddhismeWoensdag (8x)
20.00-22.00
4, 25 oktober; 8, 22 november; 6, 20 december 2017; 10, 24 januari 2018; 7 februariTilburgHans Op den Buijsch116€
60€ (s/kb)
Van gezicht tot aangezicht – in ontmoeting met de Boeddha door Thangka tekenenZaterdag 30 juni van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.
Zondag 1 juli 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.
vrijdag 29, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2018NijmegenMarian v.der Horst€ 60,00 niet-leden; € 37,50 leden/ studenten/ kleine beurs