Foto van Dalai Lama, Gelek Rimpoche en Demo Rinpoche

Demo Rinpoche in Nederland

Van zaterdag 8 tot en met zondag 23 september 2018

Foto van Dalai Lama, Gelek Rimpoche en Demo RinpocheWe zijn verheugd je te kunnen mededelen dat Demo Rinpoche heeft laten weten dat hij tussen 8 en 23 september a.s. Jewel Heart Nederland komt bezoeken. Demo Rinpoche is erkend als de reïncarnatie van de vader van Gelek Rimpoche. Gelek Rimpoche heeft hem en Chungtsang Rinpoche gevraagd Jewel Heart op spiritueel gebied te ondersteunen. Chungtsang Rinpoche heeft ons centrum inmiddels twee keer bezocht. We zijn blij dat nu ook Demo Rinpoche ons komt bezoeken. We hopen dat veel mensen zijn lessen bijwonen en met hem kennismaken.

Demo Rinpoche zal een aantal dagen en avonden lesgeven. Het programma is nog niet rond, maar naar verwachting zullen de lessen in de weekenden en op een aantal doordeweekse avonden plaatsvinden. Onderwerpen en exacte data worden via de Sanghamail en website bekendgemaakt. Demo Rinpoche zal op 16 en 17 september in Rotterdam HH de Dalai Lama ontmoeten.

Beoefening Witte Tara in Nijmegen en Den Bosch

Vanaf 1 september 2018

Witte Tara is een vrouwelijke boeddha en wordt geassocieerd met helen en zelfheling, een lang leven en bescherming tegen angsten. Gelek Rimpoche had een speciale band met Witte Tara en heeft gedetailleerde lessen gegeven hoe we met deze verlichte kwaliteiten een verbinding kunnen maken. Tijdens deze avonden leggen we ons hierop toe.

Nijmegen
Begeleiding: Gertjan Eldering
Tijd: eerste zondag van de maand om 15.00 uur
Data: 7 oktober; 4 november 2018; 6 januari 2019

Den Bosch
Begeleiding: Henk Dolfing
Tijd: Elke 2e maandag van de maand vanaf 1 september 19.30 – 21.30 uur
Meer info: 06- 338 798 76

 

Basiscursus Odyssee naar Vrijheid – Tilburg

Woensdag 5 september 2018 informatieavond van 19.30 – 21.30 uur

Foto Hans Op Den Buijsch bij Dharma-wielOm een goede basis te leggen voor het gaan van het spirituele pad kun je de training ‘Odyssee naar vrijheid’ volgen. Het gelijknamige transcript van Gelek Rimpoche is de leidraad voor deze training. Deze meester in het Tibetaans Boeddhisme legt daarin op een duidelijke en gestructureerde manier uit hoe ons handelen wordt bepaald door de patronen van onze geest. Hij geeft ook aan hoe we die gewoontepatronen kunnen veranderen, waardoor we op een vrijere manier kunnen omgaan met ons leven en de dingen die daarin gebeuren. Zoals de titel al aangeeft, is dit een Odyssee: een tocht met omzwervingen en leerzame ervaringen. Het is een zoektocht naar onze ware aard van vreugde en liefdevol aanwezig zijn.

Deze basistraining bestaat uit meerdere modules gedurende twee jaar. Elke module kan los worden gevolgd en bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten. Op woensdagavond 5 september is er om 19.30 uur een informatiebijeenkomst.

Begeleiding: Hans Op Den Buijsch
Locatie: Yogacentrum Oost West, Zouavenlaan 8 Tilburg – Tel: 06-178 623 67
Tijd: woensdagavond 19.30 – 21.30 uur
Data: elke veertien dagen vanaf 5 september 2018, uitgezonderd schoolvakanties.
Bijdrage in de kosten: Module 1: € 50. Studenten/ kleine beurs: € 30/ Leden: via maandelijkse bijdrage (exclusief kosten voor het boek, € 18 dit wordt gebruikt vanaf module 2)
Opgeven doe je via: info@jewelheart.nl o.v.v. Odyssee Tilburg, module 1 – sept. 2018.

Foto Jan Rijnierse

Odyssee naar vrijheid – Basiscursus in acht modules – Nijmegen

Acht modules op zaterdagochtend vanaf 8 september 2018 van 10.00 – 12.00 uur.

Foto Jan RijnierseOm een goede basis te leggen voor het gaan van het spirituele pad kun je de training ‘Odyssee naar vrijheid’ volgen. Het gelijknamige transcript van Gelek Rimpoche is de leidraad voor deze training. Deze meester in het Tibetaans Boeddhisme legt daarin op een duidelijke en gestructureerde manier uit hoe ons handelen wordt bepaald door de patronen van onze geest. Hij geeft ook aan hoe we die gewoontepatronen kunnen veranderen, waardoor we op een vrijere manier kunnen omgaan met ons leven en de dingen die daarin gebeuren. Zoals de titel al aangeeft, is dit een Odyssee: een tocht met omzwervingen en leerzame ervaringen. Het is een zoektocht naar onze ware aard van vreugde en liefdevol aanwezig zijn.

Deze basistraining bestaat uit meerdere modules gedurende twee jaar. Elke module kan los worden gevolgd en bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten. Onderwerpen van de modules: 1. Meditatie. 2. De kracht van dagelijks beoefenen. 3. Een spiritueel leven. 4. Karma. 5. Een einde aan het lijden. 6. Compassie. 7. Wijsheid.

Begeleiding: Jan Rijnierse
Tijd: Zaterdagochtend van 10.00 – 12.00 uur
Data: Module 1: 8, 15, 22 en 29 september 2018
Bijdrage in de kosten: Module 1: € 50. Studenten/ kleine beurs: € 30 (exclusief kosten voor het boek, € 18 dit wordt gebruikt vanaf module 2)

Opgeven doe je via: info@jewelheart.nl o.v.v. Odyssee, module 1 – sept. 2018.

 

Meditatiecursus Helder gewaar-zijn (vervolg Mindfulness)

Eenmaal per 14 dagen op dinsdagavond vanaf 11 september 2018.

Als deelnemer aan de meditatiecursus ‘Helder gewaar-zijn’ heb je al wat ervaring met mediteren omdat je de cursus ‘From Doing to Being’ of een Mindfulness cursus hebt gevolgd. Je opmerkzaamheid neemt toe en je beantwoordt wat zich voordoet in je leven met meer acceptatie en ontspanning. Maar door de tijd heen raak je dit weer een beetje kwijt en dat ervaar je als een gemis.

In de cursus ‘Helder gewaar-zijn’ fris je je opmerkzaamheid op en verdiep je de mate waarin je je bewust bent van je lichaam, gevoelens en gedachten. Je krijgt daardoor meer zicht op hoe deze gebieden op elkaar inwerken en je dagelijkse leven inkleuren. Door het ontwikkelen van een houding van openheid en welwillendheid ten opzichte van wat zich aandient, kun je meer vrijheid gaan ervaren in wat je voelt, denkt en doet.

De cursus reikt je oefeningen aan waarmee je een dagelijkse meditatiepraktijk kunt opbouwen en bestendigen.

Begeleiding: Paula Boon en Hanneke van Bakelen
Tijd: 1 x per 14 dagen op dinsdagavond van 20.00 – 22.00 uur
Data: 11, 25 sept; 9, 23 okt; 6, 20 nov; 4, 18 dec. 2018
Bijdrage in de kosten: € 100,-; Studenten/ kleine beurs: € 75,-.
Opgeven doe je via: info@jewelheart.nl o.v.v. Helder gewaar-zijn 2018

Als je twijfelt of je voldoende ervaring hebt met mediteren, kun je contact opnemen met info@jewelheart.nl t.a.v. Paula Boon.

Afbeelding Je Tsongkapa

Gezamenlijke beoefening Lama Chöpa met Tsoh

Open activiteit vanaf 28 oktober 2018

Afbeelding Je TsongkapaOp diverse momenten in het jaar is er in Jewel Heart een gezamenlijke Lama Chöpa beoefening met Tsoh. Iedereen is hierbij van harte welkom.

De formele basis van de Lama Chöpa is het reciteren van een tekst die ons stapsgewijs door verschillende meditaties leidt. De verhoudingsgewijs beknopte en logisch opgebouwde tekst is tegelijkertijd een enorm veelomvattende en diepzinnige beoefening. Gelek Rimpoche zei daarover: Het is de echte essentie van de leringen van de Boeddha, door Manjushri gegeven aan Je Tsong Khapa.

Hier vind je meer informatie over de Lama Chöpa.

Begeleiding: Gertjan Eldering
Plaats: Jewel Heart Nijmegen
Tijd: 15:00 uur
Data: Zondag 28 oktober; zondag 2 december  (Je Tsong Khapa dag)
Vrijwillige bijdrage in de kosten

Afbeelding van VajrayanaMandala

Vajrayana-oefenochtenden

Elke eerste zaterdag van de maand vanaf 1 september 2018.

Afbeelding van VajrayanaMandalaEenmaal per maand komen Vajrayana-mandalaleden bij elkaar voor een gezamenlijke beoefening. Vanaf september 2018 bestudeert de groep de Lama Chöpa. Wanneer we daarmee klaar zijn, keren we weer terug naar de oorspronkelijke opzet zoals die door Gelek Rimpoche is gegeven en verdiepen we ons binnen het raamwerk van de Lama Chöpa in een sadhana (beoefening) naar keuze.

Begeleiding: Ineke Vrolijk
Tijd: elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 – 13.00 uur
Data: 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december 2018

Foto Ineke Vrolijk

Introductiecursus Vajrayana

Elke vierde donderdagavond vanaf 27 september 2018.

Foto Ineke VrolijkDeze doorgaande introductiegroep in het Vajrayana bestudeert het boek ‘Introductie in het Vajrayana boeddhisme’ van Lama Thubten Yeshe en het boek: The Prac tice of the Triumphant Ma’ van Gelek Rimpoche. Een deel van de avond wordt er een Witte Tara beoefening gedaan.
Instromen in de huidige groep is mogelijk na overleg met de groepsbegeleider. In januari 2019 start er een nieuwe maandelijkse groep.

Begeleiding: Ineke Vrolijk
Tijd: elke 4e donderdag van de maand van 19.30 – 21.30 uur
Data: 27 september, 25 oktober, 22 november 2018, 24 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april, 23 mei, 27 juni 2019

Verdiepingsgroep ‘The Power of Mindfulness’ en ‘Understanding your Mind’

Elke week vanaf donderdag 6 september 2018.

In deze studiegroep wordt er na een meditatie van een half uur gesproken over het onderwerp van de avond. Deze groep gaat zich het komende seizoen eerst bezighouden met ‘The Power of Mindfulness’ van Nyanaponika Thera en daarna met het filosofischer ‘Understanding your Mind’ van Thich Nhat Hanh (Vasubandu/ Yogacara).

Contactpersoon: Jos van der Peet
Tijd: wekelijks op donderdag van 20.00 – 22.00 uur
Data: vanaf 6 september, uitgezonderd schoolvakanties

Links:
http://www.buddhanet.net/pdf_file/powermindfulness.pdf,
https://en.wikipedia.org/wiki/Nyanaponika_Thera,
https://www.bol.com/nl/p/understanding-our-mind/1001004002643447/?suggestionType=suggestedsearch&bltgh=ho97RuAaYE-tRDDp2TlPYw.1.3.ProductImage