Verslag Hans

Verslag van de crematie en het binnenbrengen van de relikwieën

door Hans (op den Buijsch)

Om zaterdag arriveerden we om negen uur bij de verbrandingsplaats, gelegen in een klein industriegebied. Er was gezegd dat er plaats zou zijn voor een 40 mensen. Mijn inschatting is dat er zo'n 70 à 80 mensen aanwezig waren in een kleine ruimte met twee verbrandingsovens.

Onder de leiding van Demo Rinpoche hebben een aantal geshes de gehele ceremonie begeleid met gebeden. Een grote kist met Rimpoche's lichaam werd naar binnen gereden en in de dichtstbijzijnde oven geschoven. Een bijzonder moment. Dit is wat wij in Nederland juist niet meemaken, het moment van verbranding. Na ongeveer een uur gaf Demo Rimpoche een teken dat we de ruimte konden verlaten.

Daarna zijn we naar het JH centrum gereden en daar aangekomen samen wat gedronken en gegeten. Blijkbaar was er van te voren geen duidelijk draaiboek. Het was "go with the flow". Er volgde toen een lange zit met vele gebeden, o.a. De Yamantaka-zelfinitiatie, allemaal in het Tibetaans. Vooraan zaten weer dezelfde geshes. Naast Demo Rinpoche zat nog een andere Rinpoche. Zij vertegenwoordigden diverse kloosters, zoals het Nyare Khangsten en het Drepung Löseling klooster. Allen zijn ingevlogen vanuit diverse plaatsen in Amerika en Canada. Inmiddels werd het drukker en drukker op het Jewel Heart centrum. Vele JH leden met gezinsleden uit de buurt arriveerden, maar ook uit Cleveland, New York, Chicago, Toronto etc.

Op aangeven van Demo Rimpoche zijn we met zijn allen naar buiten gegaan en hebben we een lange rij gevormd om de as met relikwieën van Rimpoche op het centrum te ontvangen. De urn werd op Rimpoche's troon geplaatst en er volgden opnieuw vele gebeden om de as en relikwieën van Rimpoche te zegenen.

Na deze gebeden heeft Kathy eerst de vertegenwoordigers van de verschillende afdelingen van Jewel Heart naar voren gevraagd om afscheid te nemen en een donatie te overhandigen namens hun afdeling. Namens Jewel Heart Nederland heb ik een Khata en een donatie aangeboden. Vervolgens kreeg iedere aanwezige persoonlijk de mogelijkheid om langs te komen, afscheid te nemen en een donatie te doen.

Na opnieuw verschillende gebeden hebben we gezamenlijk afgesloten met het gebed geschreven door Demo Rimpoche voor een spoedige terugkeer van Gelek Rimpoche.

Het was een lange, indrukwekkende dag. En wij, Karin, Henk, Naomi, Ron en ik waren enorm tevreden dat wij de reis gemaakt hebben om dit afscheid van onze leraar hier mee te kunnen maken.

Graag sluit ik af met dank te zeggen aan al de mensen hier in Amerika die deze gehele ceremonie mogelijk hebben gemaakt; voor opnieuw de grote gastvrijheid die ons tegemoet is gekomen. Het is echt fantastisch om bij de internationale JH Sangha te horen.

Ook onze Sangha in Nederland bedankt voor het organiseren van de diverse activiteiten, zoals live webinars, meditaties en gelegenheid tot ontmoeting en delen van ervaringen, die gedurende het weekend in ons centrum in Nijmegen hebben plaatsgevonden.

Naast de formele rituelen werd er ook een videoclip van Alan Ginsberg, "Father Death Blues", getoond, die je hieronder kunt bekijken.