Condoleance Marianne Soeters

Op 25 februari 2022 ontvingen we het volgende bericht:

Beste Sangha-broeders en -zusters,

Vredig en sereen heeft Marianne tegen 1 uur vannacht dit aardse leven achter zich gelaten.
Gebeden en beoefeningen van velen in Nederland en Amerika of waar dan ook, naast volledige overgave aan de veilige hoede van haar geliefde goeroe Kjabje Gelek Rimpoche zullen ongetwijfeld haar in deze fase van overgang begeleiden en tot steun zijn.

Grote dank voor al jullie steunbetuigingen, woorden van erkentelijkheid en medeleven jegens mijn lieve levensgezel Marianne.
Ook mij biedt dat grote steun en troost.

Nogmaals dank!

Piet Soeters

Marianne Soeters Gelek R Helene vDMarianne is een van de medeoprichters van Jewel Heart. Aan haar hebben wij én de Internationale Jewel Heart Sangha de vele gepubliceerde transcripten van Gelek Rimpoche te danken.
De grondslag voor het vastleggen en doorgeven van de Dharma lessen van Gelek Rimpoche is door haar inzet vanuit de begintijd van Jewel Heart gerealiseerd.
Ze heeft veel werk verzet om de Dharma beschikbaar te maken voor alle studiegroepen. Daarvoor is er binnen de internationaal Sangha veel respect en zijn we haar onnoemelijk dankbaar. Marianne heeft een belangrijke en gewaardeerde plek in het hart van onze Sangha.
Op de foto staat ze aan de rechterkant naast Gelek Rimpoche en Hélène van Hoorn.

Hieronder kunnen condoleances worden toegevoegd.

13 reacties

 1. Naast dat Marianne heel veel heeft betekent voor het ont- en bestaan van Jewel Heart en het behoud en doorgeven van de Dharma en de lessen van Gelek Rimpocher was ze voor mij in mijn begintijd bij Jewel Heart degene die mij met haar hartelijkheid en warmte thuis liet voelen in de Sangha. En voor dat alles ben ik haar dankbaar.

 2. Marianne ik heb haar leren kennen als een lieve vrolijke vrouw. Altijd bezig transcripten schrijvend van de lessen die Rimpochee ons doorgaf. Ook leerde ze ons in de pauzes de eerste melodieën
  van de mantra’s een mooie herinnering. Wat heb ik veel aan haar te danken en nog altijd zijn alle teksten voor handen. Zoveel dank dank dank.

 3. Heel veel sterkte gewenst voor Piet en de familie.
  Heb veel met Piet en Marianne samen gewerkt om de opnames voor de lezingen te doen. Marianne vroeg mij dan altijd om de , toen nog cassette bandjes, die zij dan weer in transcripten kon verwerken.
  Moge alle verdiensten die zij vergaard heeft haar een mooi volgend leven geven.

 4. Marianne was voor mij binnenkomen bij Jewel Heart en daar blijven komen. Ik heb jaren in de groep gezeten die zij begeleidde.
  Marianne kon zo mooi de Dharma vertalen naar het dagelijks leven.
  Marianne was nuchter en heeft heel veel betekend voor Jewel Heart.
  En wat heeft ze een moeite gedaan om ons de Tibetaanse gezangen te leren zingen in de pauzes bij de bezoeken van Rimpoche.
  Dank lieve Marianne voor wat je gedaan hebt voor Jewel Heart en ook wat je mij geleerd hebt. De bladwijzer van jou gekregen zit nog altijd in mijn gebedenboek.
  Liefs van Marja ook voor Piet.

 5. Beste Piet, lieve Dharma vriend,

  Op de eerste plaats grote steun en troost toegewenst voor het moeten missen van je levensgezel Marianne.

  Ik ben niet alleen Marianne enorm dankbaar, maar ook jou. Marianne voor de vele transcripten die zij maakte en in de vorm heeft gegoten van grondig wetenschappelijk uitgevoerd werk. En jou Piet, ben ik dankbaar voor de vertalingen van de Jewel Heart beoefeningen: recitaties en meditaties, inclusief de weergave van melodieën en teksten van Tibetaanse, Engelse en Nederlandse gezangen en van mantra-melodieën.

  In het transcript Lamrim Teachings volume II staat ” (…) the most important activity of enlightened beings is the speech activity”
  Dat is zo omdat “speech can share the experience.”

  Verlichte wezens helpen ons het beste door hun ervaringen van het ware pad aan ons over te dragen. En het zijn die ervaringen van Rimpoche, the speech of Rimpoche, die Marianne voor ons heeft vereeuwigd.

  Dankjewel Marianne voor jouw levenswerk. Dankjewel Piet voor jullie beider enorm verdienstelijke inspanningen.

 6. Lieve Piet,
  Jouw Marianne is niet meer onder ons, ze heeft veel voor de wereld, voor Jewel Heart betekent. Mij blijft haar lieve glimlach, haar krachtige persoonlijkheid en de bijzondere herinnering bij hoe ze Ann onder haar vleugels nam op reis naar Amerika in 1997.
  Veel sterkte en liefde gewenst Piet.
  Sari

 7. ik heb Marianne niet heel intensief gekend, maar ben enorm dankbaar voor wat zij voor ons nagelaten heeft , Piet heel veel sterkte gewenst met het enorme verlies.

 8. Beste Piet,
  Ik wens je veel sterkte toe met het verlies van Marianne.
  Ik heb haar leren kennen toen ik in 2001 voor het eerst bij Jewel Heart kwam.
  Ondanks haar drukke bezigheden had ze toch altijd tijd om rond de lessen van Rimpoche even te praten en dat was altijd fijn.
  Ze toonde ook betrokkenheid met de projecten van de Tara stichting en steunde lange tijd de school voor de kleine monnikjes van het Gaden Jangtse klooster.
  Ik vond Marianne heel inspirerend en bijzonder.
  Ook wat ik hoorde over hoe ze omging met haar ziekte toen ze corona had, vond ik heel bijzonder.
  En wat ik las over hoe ze in haar laatste dagen in dit leven alleen vriendelijkheid en rust en vrede uitstraalde.
  Dat is allemaal zo bijzonder en heel inspirerend voor anderen en een teken dat ze een echte beoefenaar was.
  Ik ben haar ook dankbaar voor de prachtige transcripten, die zo ondersteunend zijn voor mijn beoefening.
  Marianne is niet meer bij ons, maar haar transcripten en zoveel andere dingen die ze voor Jewel Heart gedaan heeft samen met jou zijn er nog.
  Piet, ik wens jou, en alle betrokkenen van Jewel Heart, nogmaals veel sterkte toe.
  Thupten Dolkar

 9. Ik heb Marianne niet persoonlijk gekend maar ben haar zeer erkentelijk voor alles wat ze voor Jewel Heart heeft gedaan en voor de geweldige transcripten. Veel sterkte gewenst voor iedereen die het nodig heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.