Over Gelek Rimpoche (1939-2017)

grbrugNgawang Gelek Rimpoche, achterneef van de dertiende Dalai Lama, werd in 1939 geboren binnen een religieus en politiek vooraanstaande familie in de hoofdstad van Tibet, Lhasa. Hij werd op zijn vierde door de grote Pabongka Rinpoche herkend als de reïncarnatie van de abt van het Tantrische-Gyuto-klooster. Hij ontving zijn opleiding tot Geshe Lharampa in het grootste klooster van het land, Drepung, waar hij een begaafde maar ondeugende student was.

In 1959 behoorde Gelek Rimpoche tot de duizenden monniken en leken die Tibet ontvluchtten. In India werd hij uitgekozen om in een kleine groep monniken specifieke onderwerpen te bestuderen bij een aantal grote meesters, onder wie de persoonlijke leraren van de Dalai Lama. Hij werkte voor All India Radio, maakte deel uit van de Tibetaanse regering in ballingschap en hield zich bezig met het redigeren en publiceren van boeddhistische teksten die in Tibet waren vernietigd door de Chinese communisten.

Op vijfentwintigjarige leeftijd zei hij het kloosterleven vaarwel om als leek te gaan leven en werken. Over die tijd zegt hij: 'De Dharma heb ik nooit willen opgeven. Ik wilde alleen één andere manier van leven. Op een troon zitten en lesgeven is een manier; met de mensen meegaan en meedoen is een andere manier om hen te helpen bij hun spirituele ontwikkeling.'

Halverwege de jaren zeventig werd hij aangemoedigd in het Engels te gaan lesgeven. Dat deed hij eerst in India. Later verhuisde hij naar Amerika, werd o.a. onderzoeksadviseur en lector bij verschillende Amerikaanse universiteiten en verdiepte zich in de westerse samenleving. In 1985 stichtte hij Jewel Heart, een internationale organisatie die zich wijdt aan het in stand houden van het Tibetaans boeddhisme en de Tibetaanse cultuur.

Gelek Rimpoche heeft jarenlang in de Verenigde Staten gewoond in Ann Arbor, Michigan. Van daaruit reisde hij de wereld rond om les te geven, en kwam meestal tweemaal per jaar naar Jewel Heart Nederland. Hij was getrouwd en heeft twee kinderen geadopteerd. Hij publiceerde een aantal boeken waaronder het Nederlandstalige 'Voor de dood niet bang', Altamira- Becht, 2003. 

Gelek Rimpoche overleed op 15 februari 2017. Zijn werk zal voortgezet worden door zijn leerlingen.

Webcasts live op zondag 17.00

essenceDe afgelopen tijd verzorgde Gelek Rimpoche wekelijks live uitzendingen vanuit het Jewel Heart-centrum in Ann Arbor, Michigan (op zondagen om 17.00 uur Nederlandse tijd). Als zijn gezondheid hem ervan weerhield om daar naartoe te reizen, werden uitzendingen ook verzorgd vanuit zijn huis. Wanneer hij ook daar niet toe in staat was, werden er herhalingen uitgezonden van eerdere lezingen. 

Vanwege het recente overlijden van Gelek Rimpoche, weten we nog niet hoe dit in de toekomst verder zal gaan. Wanneer we meer weten, leest u hier meer over op de website.

Een samenvatting van vorige webcasts is op het YouTube kanaal van Jewel Heart te zien.

Transcripten

Veel van Rimpoche's lessen zijn uitgewerkt in transcripten. Maar ook van andere leraren die Jewel Heart bezocht hebben, zijn transcripten uitgewerkt. De meest recente lijst met transcripten kunt je hier downloaden.

Om te lezen:
Fragmenten uit de getranscribeerde lessen van Gelek Rimpoche. Deze transcripten zijn overigens vooralsnog Engelstalig. Aan een vertaling van deze fragmenten wordt nog gewerkt.

    Uit: Three principles on the Path to Highest Enlightenment - a commentary
    Uit: transforming_negativityOdyssey to Freedom
    Uit: Karma - Actions and their Consequences
    Uit: Lojong, Training of the Mind in Seven Points
    Uit: Lojong, Training of the Mind in Eight Verses
    Uit: Guru Devotion, How to Integrate the Primordial Mind
    Uit: Healing and Self-Healing through White Tara
    Uit: Transforming Negativity into Positive Living

Heb je opmerkingen over de tekst van een transcript, klik dan hier.

Langlevenpuja's

Vanaf januari 2009 voeren de Dagyab monniken in India iedere maand een hele dag een Tara-puja uit voor het langleven van onze vereerde leraren Gelek Rimpoche en Dagyab Rimpoche. Dit gebeurt op verzoek van Tibethaus Duitsland, Jewel Heart Nederland en Jewel Heart USA.

Wie voert deze puja nu precies uit? Traditioneel zijn de grote kloosteruniversiteiten georganiseerd in "Khangtsen" (Huizen). De monniken met dezelfde afkomst leven tezamen in een Khangtsen. De huizen van monniken uit Dagyab heten 'Nyagre Khangtsen', er is er één in Drepung en één in Ganden. In het kleine en zeer gerenommeerde Ratö klooster leven overwegend monniken uit Dagyab. Deze drie instituten – Nyagre Khangtsen Drepung, Nyagre Khangtsen Ganden en het Ratö klooster – zullen afwisselend deze puja uitvoeren.

Jewel Heart Nederland verheugt zich enorm over deze concentratie van goede krachten en roept alle leerlingen van Gelek Rimpoche en Dagyab Rimpoche op deze bijzondere inspanningen te ondersteunen door de eigen beoefening en door het doneren van geld.

Langleven beoefening voor de leraar werkt door de spirituele verbinding tegelijkertijd ook als beoefening voor je eigen langleven.

Gelek Rimpoche is de reïncarnatie van een zeer gewaardeerde meester uit Dagyab, die abt was van het Gyüto-Tantrisch-College en leraar van Ling Rinpoche. Dagyab Rinpoche, de spirituele leider van de Tibethuizen, is sinds vele generaties beschermheer (Kyabgön) van de Regio Dagyab in oost Tibet. Dagyab Rinpoche is als beschermheer de spiritueel leider en sinds de jaren '50 ook het seculiere hoofd van deze regio met ca. 47.000 inwoners. Beiden zijn in de jaren '60 als jonge mannen naar het westen gekomen en onderrichten daar op verzoek van Europese en Amerikaanse studenten de Dharma.

Gelek Rimpoche's boeken

The Wit and Wisdom of Gelek Rimpoche

wit_and_wisdomLeerlingen van over de hele wereld hebben citaten van Gelek Rimpoche verzameld en die gebundeld in een handzaam dagboekje voor het hele jaar. Voor jezelf voor bij je dagelijkse beoefening en ook mooi om cadeau te geven.

In het Engels, € 15

 The Four Noble Truths

De nieuwste publicatie van Gelek Rimpoche over de vier edele waarheden die de basis vormen van alle boeddhistische leringen. Gelek Rimpoche geeft hierin een praktische benadering en laat nieuw licht schijnen op hoe deze lessen in het dagelijkse leven toe zijn te passen.

In het Engels, € 15

Voor de dood niet bang - Tibetaanse denkbeelden over reïncarnatie

vddnbBoekomslag 'Voor de dood niet bang 'Is er leven na de dood?' Weinig vragen zijn beklemmender dan deze. Gelek Rimpoche, een Tibetaanse lama die gevormd werd door dezelfde leraren als die de Dalai Lama opleidden, beantwoordt in 'Voor de dood niet bang' indringende vragen als: 'Wie zijn wij?', 'Waar komen we vandaan?', 'Waar gaan we heen?' en 'Hoe komen we daar?'

Steunend op eigen ervaring en eeuwenoude studies over reïncarnatie komt Rimpoche tot verrassende antwoorden. Hij schrijft over het proces van doodgaan, het leven na de dood en de mogelijkheden om op voorhand te weten waarheen de weg ons voert. Maar vooral, en dat is een van de charmes van zijn boek, schrijft hij hoe we ons kunnen voorbereiden op zowel een goed leven als een goede dood. Hij besteedt veel aandacht aan technieken om woede en gehechtheid weg te nemen en geduld en opmerkzaamheid te versterken.

Hij schrijft met kennis van zaken in een bijna lichtvoetige stijl. Het boek kreeg veel bijval, onder meer van de Dalai Lama (die een woord vooraf schreef), Robert Thurman (die het boek inleidt), Ram Dass, Jack Kornfield en Daniel Goleman.

Uitgeverij Altamira-Becht € 15,90 ; ISBN 90-6963-590-9 / NUR 718, 749
 
Ook in het Engels
Rimpoche's eerste boek 'Good Life, Good Death' werd in het Engels gepubliceerd door Riverhead Books in oktober 2001 (ISBN 1-57322-196-1)
De paperback editie kwam uit in oktober 2002 (ISBN 1-57322-952-0).

En in het Duits
In 2002 verscheen bij Ansata-Verlag de Duitse vertaling 'Leven ist Sterben, Sterben ist Leben' - Das Vermächtnis eines grossen tibetischen Meisters (ISBN 3-7787-7193-0).