Open activiteiten

Open Meditatie avonden

Iedere vrijdag: de geest tot rust brengen

Voor wie kennis wil maken met meditatie is er iedere vrijdag een open meditatie-avond. We beoefenen verschillende meditaties zoals aandachtsmeditatie, loopmeditatie, luistermeditatie of visualisaties. Op deze avond kun je 'op adem' komen en zo je geest een rustpauze geven.

Als de open meditatie niet door gaat dan wordt dat hier aangekondigd.

Tijden: iedere vrijdag, 20.00-21.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur)
Plaats: Jewel Heart-centrum, Nijmegen
Kosten: geen

Shamatha

Shamatha (Tibetaans: zhi-ne) is een verstilde, vredige staat van geest. Shamatha-meditatie is gericht op het verfijnen van aandacht, concentratie. Hierdoor ontstaat innerlijke (mentale en emotionele) balans en harmonie.

Met behulp van shamatha train je je geest zodat die niet onnodig is afgeleid. Hierdoor ben je beter in staat om gebruik te maken van de mogelijkheden van je geest. Het vergroot het vermogen van je geest om te observeren, te analyseren, te verdiepen. Door de innerlijke balans en harmonie die ontstaat, is het mogelijk negatieve emoties te reduceren en positieve kwaliteiten te ontwikkelen.

Shamatha is daarnaast ook een onmisbare basis voor het ontwikkelen van diep inzicht (Sanskrit: vipashana; Tibetaans: lhak-thong). Bovendien is deze training heel behulpzaam voor andere vormen van meditatie, zoals visualisatie en analytische mediatie.

De bijeenkomsten van deze doorlopende groep zijn gericht op het opbouwen van een (dagelijkse) beoefening, dan wel het toepassen en ontwikkelen ervan in een al bestaande meditatiepraktijk. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten is er veel aandacht voor het tot rust brengen van de geest, ontspanning en opbouwen van een stabiele basis en lichaamshouding.

Voor wie?
De bijeenkomsten vinden plaats binnen een boeddhistische context, maar zijn open voor iedereen die behoefte heeft aan een training in concentratie/shamatha, ongeacht spirituele of religieuze achtergrond. De groep kent vaste deelnemers, maar is ook geschikt voor hen die af en toe een avond mee willen doen. Enige ervaring met meditatie is sterk aanbevolen.

Lezingencyclus ‘Boeddhisme.nu’

Wat heeft het boeddhisme ons moderne mensen te bieden in het dagelijks leven? Hoe kan het spirituele ons helpen een gelukkiger mens te zijn?

Dit zijn vragen die centraal staan in een cyclus van maandelijkse lezingen onder de titel ‘Boeddhisme.nu’. Hierin zullen senior leerlingen van Gelek Rimpoche vanuit hun kennis van de traditie en hun eigen ervaring verschillende thema's belichten.

Iedere spreker zal in zijn of haar lezing een onderwerp aan de orde stellen dat hem of haar na aan het hart ligt. Deze onderwerpen zullen vooral te maken hebben met het verrijken van ons dagelijks leven, terwijl zij tevens diep geworteld zijn in de Tibetaans-boeddhistische traditie. De onderwerpen zullen van tevoren bekend gemaakt worden via website en Facebook.

Deze lezingen zijn bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft in wat boeddhisme en spiritualiteit kunnen bijdragen aan hun leven. Daarnaast hopen we ook dat sangha-leden het leuk vinden om hiervan deel uit te maken en de discussie te verrijken.

Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten onder het genot van een hapje en drankje.

Coördinatie: Frances Nijssen, Inge Eijkhout
Plaats: Jewel Heart-centrum, Nijmegen
Tijd: zaterdag, 15.00-17.00 uur + optioneel gezellig samenzijn
Data: 16 september, 21 oktober, 4 november, 9 december 2017, 13 januari, 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei, 9 juni 2018
Bijdrage in de kosten: € 5 (incl. consumpties) / studenten of kleine beurs: gratis

Open Meditatiedag

Met enige regelmaat organiseert Jewel Heart een meditatiedag.
Tijdens deze meditatiedag is de aandacht vooral gericht op lichaam en adem, door middel van een bodyscan, yogaoefeningen, zit- en loopmeditatie.
Er zal veel ruimte zijn voor stilte.

Aanmelden voor deze dag is niet nodig. Iedereen is van harte welkom.

Er zijn geen kosten aan verbonden; donaties zijn welkom.

Voor actuele data: kijk in de kolom 'Laatste berichten Kennismaking' op deze pagina.

Laatste berichten 'Open activiteiten'

Tipje van de Tibetaanse taalsluier བོད་ཡིག

Wie gegrepen is door de rijkdom van het Tibetaans boeddhisme, krijgt ook te maken met de taal van de grote leraren, het Tibetaans. Op Jewel Heart en andere dharma-centra worden lessen vaak vooraf gegaan door gebeden in het Tibetaans. Ook zijn de basisteksten en zelfs onze dagelijkse beoefeningen geschreven in deze taal. Het precieze vertalen ervan is echter een zoektocht. Omdat de klanken, het schrift, de structuur en het vocabulaire zo anders zijn dan bij Westerse talen, is het een uitdaging om je erin te verdiepen.

Op deze Tibetaanse Taaldag wil Inge Eijkhout een tipje oplichten van de sluier waaronder dit mysterie schuilgaat. Na jarenlang deze taal intensief bestudeerd te hebben, wil ze graag wat van haar kennis hiervan delen met anderen.

Er zal deze dag ingegaan worden op onderwerpen als het schrift (o.a. kiemklanktekens als ‘bam’, ‘hum’ enz.), transcriptie en uitspraak, hoe dharma-termen samengesteld zijn en waarom ze zo moeilijk te vertalen zijn, enz. Ook zal er een beroemd Tibetaans vers woord voor woord behandeld worden, om een idee te geven hoe dergelijke verzen in elkaar zitten.

Naast deze uitleg zal er ook interactief geoefend worden en er is een Tibetaanse lunch. 

Begeleiding: Inge Eijkhout
Plaats: Jewel Heart-centrum, Nijmegen
Datum: De taaldag van zondag 3 december a.s. wordt verplaatst naar januari of februari 2018. Concrete datum en nadere informatie volgen zo spoedig mogelijk.
Aanmelden: via het secretariaat

Overzicht open activiteiten met data

Cursusnaam Tijd Data Plaats Begeleiding Bijdrage
Open Meditatie Vrijdag 20.00-21.00 wekelijks Nijmegen Sr JH leden Geen
Shamatha woensdag
20.00-22.00
wekelijks
vanaf 6 september
Nijmegen GertJan Eldering Donatie
Meditatiedag Zaterdag of zondag
10.00-16.00
enkele malen per jaar Nijmegen Donatie
Lezingencyclus ‘Boeddhisme.nu’ zaterdag
15.00-17.00 uur
16 september, 21 oktober, 4 november, 9 december 2017, 13 januari, 10 februari, 10 maart, 14 april, 12 mei, 9 juni 2018 Nijmegen Frances Nijssen,
Inge Eijkhout
€ 5 (incl. consumpties)
Tipje van de Tibetaanse taalsluier zondag
11.00-16.00 uur
3 december Nijmegen Inge Eijkhout Donatie