Een vertelling in vijftien thangka’s over het leven van Je Tsongkhapa

Vanaf 27 september 2023 is er in het Jewel Heart centrum een expositie van vijftien prachtige thangka’s over het leven van de Tibetaanse geleerde Je Tsongkhapa. Je Tsongkapa was een hervormer en pionier van de Gelug-traditie; een van de vijf scholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De tentoongestelde werken zijn foto’s van vijftien traditionele rolschilderingen die tijdens een tragische brand in Italië werden vernietigd. Toch slagen de foto’s van Piero Sirianni erin om de verbazingwekkende stadia en ontwikkelingen in het leven van Tsongkhapa kunstzinnig weer te geven. Bij de tentoonstelling zijn verklarende teksten in de vorm van korte beschrijvingen per thangka en een gedetailleerde uitleg over de afzonderlijke beeldelementen en stadia in Tsongkhapa’s leven.

Je Tsongkhapa ontving zijn eerste tantrische inwijding toen hij acht jaar oud was. Daarna volgde een intensieve kloosteropleiding. Al in die tijd bleek hij een uitmuntende student te zijn. Hij boekte snel grote vooruitgang en ontving onderricht van leraren uit alle Tibetaans boeddhistische tradities. Al in deze periode van zijn leven zou Tsongkhapa veel dromen en visioenen hebben gehad van Manjushri, die vanaf Tsongkhapa’s geboorte nauw met hem verbonden was.

Op zijn reizen door Tibet ontving talloze tantrische lessen en inwijdingen en begon zelf al op zeer jonge leeftijd met lesgeven. Naast het introduceren van het grote gebedsfestival Mönlam in Lhasa en het stichten van het Ganden klooster, probeerde Tsongkhapa de tantrische beoefeningen in Tibet te verspreiden door het stichten van verschillende kloosters. Hij wordt daarmee  beschouwd als een pionier van de Gelug-traditie.

In vijftien rolschilderingen wordt de legende van Tsongkhapa verteld. In chronologische volgorde vanaf de profetieën en verschijningen van Manjushri vóór Tsongkhapa’s geboorte tot aan zijn dood die omgeven was met bovennatuurlijke gebeurtenissen. De afbeeldingen van verschillende Bodhisattva’s en Boeddha-manifestaties op de schilderijen laten de vooruitgang van Tsongkhapa zien in zijn tantrische beoefeningen.

De tentoonstelling is vanaf woensdag 27 september te zien in het Jewel Heart centrum in Nijmegen. Je bent van harte uitgenodigd om deze artistieke werken te bewonderen en meer te weten te komen over de interessante legende rond Je Tsongkhapa.

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Tibethaus in Frankfurt ter ere van de 600e sterfdag van Je Tsongkhapa. De tentoonstelling is samengesteld door Niklas Cron, management-assistent van het Tibethaus. Graag willen we hem en het Tibethaus bedanken voor het samenstellen en uitlenen van deze werken.

Geplaatst in Achtergrondinformatie, Home-nl.