A Little Buddhist Festival (Hemelvaart)

Donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024

Een tweedaags festival vol muziek, geleide meditatie, boeddhistische wijsheid, visie vanuit de wetenschap, kunst, samen eten en gezelligheid.

Tijdens dit festival gaan we vanuit het boeddhisme een vruchtbare verbinding aan met allerlei facetten van het leven, zoals muziek, beeldende kunst, sociale vraagstukken en wetenschap. Met een open geest en een warm hart kunnen we de schoonheid van het leven gaan zien en wordt ons leven rijker, vreugdevoller en verrassender.

De eerste dag zal in het teken staan van een muzikaal landschap van geïmproviseerde muziek, uitgevoerd door Gertjan Eldering en Niek Edeling. De muziek wordt afgewisseld met inspirerende korte (video) lezingen van Gelek Rimpoche, spiritueel leraar en oprichter van Jewel Heart. Rimpoche geeft daarin zeer aansprekend weer wat de kern en de kracht van het boeddhisme is.

Na een smaakvol buffet zullen we de dag voortzetten met een ‘filosofisch’ onderzoek: ‘Zijn we wie we denken dat we zijn? Of is er meer?’ In een begeleide meditatie zullen we dit ervarend onderzoeken.

De tweede dag starten we de dag met een inspirerende video-les van Gelek Rimpoche met als titel: ‘The nature of the Mind’. Vervolgens focussen we op de relatie tussen het boeddhisme en de Westerse wetenschap. Neurowetenschapper en boeddhist Marieke van Vught, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, legt uit wat we kunnen leren van Tibetaanse monniken. En welke invloed debat en analytische meditatie hebben op onze waarneming en emoties.

Na het avondbuffet sluiten we het festival af met een helende meditatie op Witte Tara, een Tibetaanse vrouwelijke boeddha die ook wel de moedergodin van het Tibetaans boeddhisme wordt genoemd. Tara staat bekend om haar liefdevolle aanwezigheid en voortdurende bereidheid om ons onmiddellijk te helpen.

Kunstexpositie
Tijdens het festival exposeren Jon Smith, Cleo Melis en Ron Twisk beeldende kunst die soms flirt met, soms ontsproten is aan het boeddhisme en soms zijn eigen gang gaat.

Kortom een kleurrijk, boeddhistisch festival: informatief, verrassend en een uitgelezen kans om kennis te maken met wat het Tibetaans boeddhisme je te bieden heeft.

Lees hier verder voor het gedetailleerde programma.

Praktische informatie
Data: donderdag 9 en vrijdag 10 mei (Hemelvaart)
Tijden: beide dagen 14.00 – 20.30 uur
Plaats: Jewel Heart centrum Nijmegen
Eigen bijdrage: leden € 40 per dag; niet-leden € 50 euro per dag, inclusief maaltijd
Passe-partout: respectievelijk € 75 en € 95
Aanmelden: via het secretariaat tot uiterlijk woensdag 8 mei 12.00 uur.

Geplaatst in Home-nl, Open activiteiten.