Programma voorjaarsretraite 2017

Za. 22 april t/m wo. 26 april:
Retraite ‘Mastermind: meester over eigen geest’
Za. 29 april:
Themadag ‘De kostbaarheid van ons leven als grond voor spirituele ontwikkeling’
Zo. 30 april:
Zegening van Witte Tara door Dagyab Chungtsang Rinpoche

 

Za. 22 april t/m wo. 26 april
Retraite ‘Mastermind: meester over eigen geest’

Een vijfdaagse retraite over het functioneren van onze geest

Gebaseerd op de lessen van Gelek Rimpoche in New York zullen we onderzoeken welk proces ten grondslag ligt aan onze ervaring van de werkelijkheid. Door de tien belangrijkste mentale factoren in hun functie te begrijpen, ontdekken we hoe we een heldere, gezonde en stabiele geest kunnen houden in verschillende situaties. Het is namelijk niet alleen voor het dagelijkse leven van belang meester te zijn over onze eigen geest, maar het is ook een voorwaarde om het spirituele pad te kunnen gaan.

Als eerste retraite na Gelek Rimpoche’s overgaan hebben we – geheel naar zijn wens – een programma gemaakt waarin opnieuw veel senior leerlingen acte de présence zullen geven rondom een reeks video’s van zijn lessen. Een belangrijke bijdrage zal worden geleverd door Hartmut Sagolla, woonachtig in Ann Arbor en een van Rimpoche’s oudste leerlingen. Verschillende mensen uit onze eigen sangha zullen meditaties leiden, een inleiding houden, deelnemen aan een debat, etc. En natuurlijk zal er volop gelegenheid zijn om de stof zelf te verwerken door middel van analytische meditatie en discussie.

Verder is Chungtsang Rinpoche overgekomen van het Drepung-klooster in Zuid-India, om zijn bijdrage te leveren aan de retraite. Hij zal op 22 en 26 april een talk verzorgen, en meditaties begeleiden.

We verheugen ons zeer op deze nieuwe samenwerking. En we kijken ernaar uit om, naast de input van Gelek Rimpoche, wederom de verschillende kwaliteiten die in onze sangha aanwezig zijn aan het werk te kunnen zien.

Globaal programma van de dagen
10.00 uur: Gezamenlijke meditatie
10.45 uur: Video van Gelek Rimpoche over het thema (Garrison Institute, New York)

ca. 13.00 uur: Lunchpauze

14.00 uur: Analytische meditatie over het thema van de dag door Hartmut Sagolla
15.15 uur: Uitwisseling en discussie in subgroepen
16.00 uur: Sangha-debat: podiumgesprekken en debat met de zaal
17.00 uur: Afsluitende meditatie

Op zondag 23 april is er om 16.00 uur een bijeenkomst over de toekomst van de sangha. We nodigen iedereen van harte uit hieraan deel te nemen.

Zaterdag 29 april
Studiedag ‘De kostbaarheid van ons leven als grond voor spirituele ontwikkeling’

De ervaring en het je realiseren dat ons leven kostbaar en kwetsbaar is, is een belangrijke en noodzakelijke ondergrond voor onze spirituele ontwikkeling. Maar over welke kostbaarheid hebben we het dan eigenlijk, waarom is inzicht hierin noodzakelijk en wat is de kracht die hierin verscholen ligt?

Globaal programma: LET OP: programma is gewijzigd!
10.00 uur: Gezamenlijke meditatie
10.30 uur: Inleiding op het thema door Dagyab Chungtsang Rinpoche
11.30 uur: Persoonlijke ervaringen en interpretaties door verschillende sprekers

ca.12.30 uur: Lunchpauze

14.00 uur: Analytische meditatie met Hartmut Sagolla
15.00 uur: Discussie en samenvatting
16.00 uur: Sangha-bijeenkomst over de toekomst van Jewel Heart
17.00 uur: ‘Jewel Heart tussen de coulissen’: een vrolijke afsluiting met een drankje en Syrische maaltijd, loterij en OPEN PODIUM. Voor het open podium kun je je nog aanmelden.
20.00 uur: Afscheid

Vanaf 17.00 uur is er een Syrisch buffet voor iedereen die verbonden is met Jewel Heart. Het is een uitgelezen gelegenheid om op een gezellige en ongedwongen manier contact te maken met Chungtsang Rinpoche en de rest van de sangha. Iedereen is welkom en vrij om iets vrolijks te doen, een muziekinstrument mee te nemen, een lied te zingen, enz. Je kunt je opgeven via het inschrijfformulier of via een mailtje naar het secretariaat. Bijdrage in de kosten (€ 10) graag van tevoren contant betalen bij de kassa of het secretariaat.”

Zondag 30 april
Zegening van Witte Tara door Dagyab Chungtsang Rinpoche

Witte Tara is binnen Jewel Heart een van de belangrijkste meditaties. Met haar rijkdom aan visualisatie en beoefening brengt zij de kracht om fysieke, mentale en emotionele problemen te overwinnen. Als houder van vele inwijdingen zal Chungtsang Rinpoche deze meditatie inleiden en begeleiden, om zo deze levenskracht in ons te openen en te versterken.

Chungtsang Rinpoche werd in 1980 geboren in Kathmandu, Nepal en op zijn vijfde herkend als de achtste reïncarnatie van Dagyab Chungtsang Rinpoche, een van de belangrijkste lama’s van de Dagyab regio in Oost-Tibet. Hij studeerde in Zuid-India in het Drepung-klooster, hetzelfde klooster waar ook Gelek Rimpoche een belangrijk deel van zijn opleiding genoot. Ze behoorden zelfs tot hetzelfde Loseling-college en daarbinnen tot hetzelfde ‘huis’: Nyare Khangtsen. In 2012 verwierf Rinpoche de titel van geshe, equivalent van doctor in de boeddhistische filosofie.

In 2014 begon Chungtsang Rinpoche zijn training aan het Gyuto College om zich verder te verdiepen in het Vajrayana-pad. Hij ontving belangrijke initiaties van o.a. Z.H. de Dalai Lama en Denma Locho Rinpoche en wordt gezien als een belofte voor de toekomst van het Tibetaans boeddhisme en voor Jewel Heart.

Globaal programma
10.30 uur: Witte Tara zegening
ca.12.30 uur: Lunchpauze
ca.13.30-16.30 uur: Gesprek met Chungtsang Rinpoche, mondelinge overdracht en afscheid

Bijdrage in de kosten
Retraite ‘Mastermind: meester over eigen geest’ (za. 22 t/m wo. 26 april):
Leden € 135; kleine beurs en studenten € 105; ruime beurs en niet-leden € 155

Studiedag ‘Kostbaarheid van het leven als grond voor spirituele ontwikkeling’ (za. 29 april):
Leden € 40; kleine beurs en studenten € 25; ruime beurs en niet-leden € 45

Zegening van Witte Tara (zo. 30 april):
Leden € 40; kleine beurs en studenten € 25; ruime beurs en niet-leden € 45

Passe-partout:
Leden € 200; kleine beurs en studenten € 145; ruime beurs en niet-leden € 230

Wie moeite heeft de kosten op te brengen, kan een beroep doen op het solidariteitsfonds.

Graag aanmelden via het inschrijfformulier op de website.
Om de organisatie vlot te laten verlopen, ontvangen wij je aanmelding graag zo spoedig mogelijk.

We hopen dat we met zijn allen, ondersteund door Chungtsang Rinpoche en Hartmut Sagolla, elkaar weer weten te inspireren!

De gezamenlijke voorbereidingscommissie

Onderstaand een zondag-lezing van Gelek Rimpoche (november 2013), waarin hij spreekt over de mentale factoren die ook het onderwerp zijn van de ‘Mastermind’-retraite van 22-26 april.

Geplaatst in Retraites.