Wijsheidslessen van Gelek Rimpoche met medewerking van Hartmut Sagolla

Zaterdag en zondag 16 en 17 september 2023 van 10.00u-17.00u

De Middenweg: Wijsheid van de Boeddha, hedendaags en springlevend!

Dit weekend is het derde van vier weekenden met videolessen van Gelek Rimpoche, vanaf januari 2024 aangevuld met lessen van Demo Rinpoche over de vier scholen van wijsheid binnen het Tibetaans boeddhisme

Nadat Boeddha de verlichting had bereikt, koos hij er aanvankelijk voor om niet over zijn ervaringen te spreken, omdat hij dacht dat niemand het zou kunnen begrijpen. Gelukkig heeft hij zijn inzichten toch gedeeld en hebben grote spirituele beoefenaren en filosofische wetenschappers als Nagarjuna en Chandrakirti zich deze wijsheid eigen gemaakt en opgeschreven. Tot op de dag van vandaag worden hun geschriften als een perfecte uitleg beschouwd van Boeddha’s diepste inzicht in de werkelijkheid. Deze zijn bekend als de Madhyamaka (Sanskriet) of Uma (Tibetaans), dat ‘midden’ betekent.

De beoefening van dit pad noemen we daarom de ‘Middenweg’. De wijsheid van Boeddha is ook wel bekend als de ‘leegte’. Dit wekt bij mensen vaak angst of afkeer op, omdat het klinkt alsof er niets is. Een andere zienswijze is denken, dat iets onafhankelijk bestaat; met een eigen ‘zelf’. Deze beide standpunten zijn uitersten en moeten volgens de Boeddha worden vermeden. Daarom is Boeddha’s pad de weg van het midden.

De ‘wijsheid van het midden’ is op onze hele beoefening van toepassing. Zo willen we compassie en wijsheid gelijkelijk ontwikkelen. Ze versterken elkaar. Wellicht merken we op dat we door meer wijsheid en inzicht makkelijker met situaties in ons dagelijkse leven kunnen omgaan. Dat we meer vrijheid en vreugde ervaren. Bovendien is het is fascinerend en inspirerend om de overeenkomsten te zien tussen ‘de middenweg’ en de laatste wetenschappelijke inzichten uit bijvoorbeeld de kwantumfysica. Boeddha’s wijsheid is dus vreugdevol en ook in onze tijd springlevend!

In 2014 gaf onze leraar Gelek Rimpoche uitgebreid les over de wijsheid in het Garrison Institute te New York. Deze lessen presenteren we in vier delen, gevolgd door extra lessen van Demo Rinpoche in 2024.

Met uitleg, begeleidende meditaties en uitwisseling onder leiding van Hartmut Sagolla gaan we samen op ontdekkingstocht naar het juiste inzicht, via ‘de middenweg’!

Op 25 en 26 november 2023 volgt het vierde weekend in deze serie. In het voorjaar '24 sluit Demo Rinpoche bij deze serie weekenden aan met lessen over de Vier scholen van Wijsheid.

Praktische gegevens
Plaats:
Jewel Heart, of thuis via Zoom
Data: Weekend 16 en 17 september 2023
Tijd: 10.00 -17.00 uur
Eigen bijdrage leden: kostendekkende donatie vanaf € 70
Entreeprijs niet-leden: € 85
In overleg met de penningmeester is reductie mogelijk.

Voertaal Engels. Bij je aanmelding kun je aangeven of je gebruik wilt maken van een vertaling Engels Nederlands.

Aanmelden: via het secretariaat. Alleen per mail en graag zo spoedig mogelijk.

Geplaatst in Lerarenbezoek, Online activiteiten, Verdieping.