Open meditaties

De open meditatie heeft, zoals jullie waarschijnlijk wel weten een open en licht karakter. Er is geen vaste groep, geen studieprogramma of ‘geplande’ ontwikkeling, ( (zoals dat bijvoorbeeld bij de Shamatha of Kum Nye groepen wel het geval is). Je zou dus verwachten dat deelnemers niet verder komen dan aan het einde van een drukke week onder begeleiding wat dieper uitademen en zo beter aan hun weekeinde beginnen.

Regelmatig merken wij als begeleiders, en dat horen we ook terug van de deelnemers, dat er iets meer lijkt te ontstaan. Iets dat groter is dan de som der delen. Een groep relatief onbekenden komt bij elkaar en er ontstaat iets. Een moment van verbinding en misschien zelfs wel heling. De meditaties bestaan vaak uit drie delen. Deel één is gewaarwording van lichaam en sensaties. In een korter deel twee doen we wat loopmeditatie of lichaamswerk en in deel drie doen we een eenvoudige geleide visualisatie-meditatie. Het geheel wordt afgesloten met een fijn gesprek onder het genot van een kopje thee.

De meditaties creëren zo een sterke lichamelijke gewaarwording, verstilling, openheid en ontvankelijkheid. Elementen waarvoor we in onze dagelijkse meditaties in ons drukke leven vaak de tijd niet nemen. Hierdoor lijkt vaak een kleine bubbel van rust en positiviteit te ontstaan in de woelige zee die de moderne maatschappij is. Deze ervaring willen we graag met jullie delen! We weten inmiddels dat het bijwonen van deze avonden meer brengt dan je zou verwachten. Dat het een laagdrempelige manier is om een moment van verbinding te ervaren. Om als Sangha een gedeelde ervaring te hebben. We willen jullie dus uitnodigen om de open meditatie op vrijdag niet alleen te zien als een voordeur voor nieuwe mensen maar vooral ook als een moment om als Sangha, op een manier die open is voor de omgeving bij elkaar te komen en als groep, de meest basale beoefening binnen de Dharma te beoefenen; het kalm gewaar zijn.

Het is en blijft een open meditatie. Kun je een keer niet, of heb je geen zin, dan kom je niet. Simpel. Maar overweeg eens te komen en de mooie sfeer mee te beleven!

Hopelijk tot snel!

Begeleiders en ondersteuners van de open meditatie

Daarnaast hebben we ook nog een verzoek; de open meditatie avonden worden gedragen door een enthousiaste groep Jewel Heart-ers. Deze groep is, door verhuizingen, sabbatical en zelfs het onverwachte overgaan van Kees, danig uitgedund. Daardoor hebben we voor komend seizoen nog maar vijf mensen over, drie begeleiders en twee ondersteuners. Het zou fijn zijn als we ten minste nog een of twee ondersteuners en een begeleider aan ons mooie team toe zouden kunnen voegen. Als je dus nog wel een moment van rust kunt gebruiken op een vrijdag avond per maand en ons wilt ondersteunen, meld je dan vooral bij ons secretariaat.

Geplaatst in Geen categorie.