Leren hoe een Boeddha te tekenen

Start woensdag 9 januari 2019 om 20.00 uur

Doorlopende cursus Thangka tekenen

De iconografie van het boeddhisme kent velerlei manifestaties en een algehele onderverdeling in elf verschillende categorieën. Iedere categorie heeft een eigen maatvoering. In de cursus ‘Leren hoe een Boeddha te tekenen’ maak je eerst een raster van lijnen en hulplijnen waar je de specifieke Boeddha overheen zet.

Als beginner leer je eerst het hoofd van een Boeddha te tekenen, daarna het lichaam en vervolgens een Boeddha-figuur met kleding. Na voldoende oefening en meerdere figuren te hebben getekend, kun je eventueel beginnen met schilderoefeningen en leren hoe een Thangka – een schildering van een Boeddha op geprepareerde stof – tot stand komt.

Iedere avond wordt begonnen met een korte meditatie, gevolgd door informatie over de symboliek. Symboliek is erg belangrijk bij het maken van de afbeelding. Alles heeft een betekenis: hoe het lichaam wordt getoond, met welke attributen, kleding en de kleur van de diverse onderdelen.

Omdat iedere cursist persoonlijk wordt begeleid, kun je op elk moment instappen. Je hoeft ook geen geoefend tekenaar te zijn, want je krijgt veel uitleg en ondersteuning.

Marian van der Horst is een zeer ervaren en geautoriseerd Thangka schilderes en geeft al vele jaren les binnen en buiten Nederland.

Praktische informatie
Begeleiding: Marian van der Horst
Plaats: Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, 6532 XX, Nijmegen
Tijd: woensdagavond 1 x per 14 dagen 20.00 – 22.00 uur
Data: 9, 23 jan.; 6, 20 febr.; 13, 27 mrt.; 10, 24 apr.; 8, 22 mei; 5, 19 juni 2019
Benodigdheden: papier. bv. A4, potloden in 2 H en HB, gum, (middel)grote driehoek
Bijdrage in de kosten: € 125
Opgeven: via het secretariaat o.v.v. Thangka tekenen 2019.

Mensen die in september zijn begonnen en willen doorgaan, worden verzocht zich opnieuw voor deze tweede helft van het jaar in te schrijven.

Foto Jan Rijnierse

Oude wijsheid voor deze tijd

Woensdag 10 april 2019
Start introductiecursus in de kernthema’s van het Tibetaans boeddhisme

Foto Jan RijnierseLijden, karma, reïncarnatie, ego, gehechtheid, compassie, wijsheid zijn begrippen uit het Tibetaans boeddhisme die vertellen over het leven en hoe daarin geluk te vinden. Het zijn echter niet de makkelijkste concepten en de vertaling naar Westerse talen is vaak beperkt. Daarom is het goed deze begrippen uitgebreider te bestuderen en erop te mediteren, zodat ze hun belang voor deze tijd openbaren.

In deze cursus van zes wekelijkse bijeenkomsten maak je kennis met deze basisbegrippen. Je doet dit aan de hand van het boek ‘Voor de dood niet bang’. De schrijver van dit boek en leraar van Jewel Heart, Gelek Rimpoche, is opgeleid in de oude Tibetaanse traditie. In dit boek vertelt hij over zijn ervaringen met leven en dood. Het is verrassend hoe eigentijds deze thema’s blijken te zijn.

Praktische informatie
Begeleiding: Jan Rijnierse
Data: woensdag 10, 17, 24 april en 8, 15, 22 mei 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage in de kosten: € 75, studenten/kleine beurs € 45
Opgeven z.s.m. via het secretariaat o.v.v. Oude Wijsheid voor deze tijd.

De werkelijkheid als spiegel van de geest

Maandag 11 februari 2019
Start cursus Introductie in de psychologie van het boeddhisme

Foto Jan RijnierseWaarom ervaar ik sommige zaken als problematisch? Waarom is het zo druk in mijn hoofd? Waarom is sporten ontspannend?

Vanuit de mindfulnesstrainingen weten we dat meditatie kan helpen om gemakkelijker met het leven om te gaan. De positieve kracht van ons bewustzijn houdt echter niet op bij het vermogen om mindful te zijn. De geest is tot veel meer in staat. In de boeddhistische psychologie wordt de werking van de geest en haar vermogen om geluk te ervaren uitgebreid beschreven.

Het is dan ook de moeite waard de geest beter te leren kennen. Tijdens deze cursus stellen we ons daarom vragen als: Hoe neem ik eigenlijk waar? Hoe werkt meditatie daarin? Wat is het (diepste) bewustzijn en waarom is het belangrijk dat te verkennen?

In zes wekelijkse bijeenkomsten krijg je een introductie in de werking van de geest en gaan we daar meditatief mee aan de slag.

Praktische informatie
Begeleiding: Jan Rijnierse
Data: maandag 11, 18, 25 februari en 11, 18, 25 maart 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur
Plaats: Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage in de kosten: € 75, studenten/kleine beurs € 45
Opgeven z.s.m. via het secretariaat o.v.v. De werkelijkheid als spiegel van de Geest.

Foto Marja de Lint

Basiscursus mediteren, From Doing to Being

From Doing to Being

Start 14 februari 2019

Wil je graag leren mediteren? Dan is deze basiscursus een goed begin.

Foto Marja de LintIn zes wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur leer je hoe je in je dagelijkse leven minder op de automatische piloot kunt doen en meer in het moment aanwezig kunt zijn.

Je maakt kennis met verschillende vormen van meditatie zoals: meditatie op de adem, op lichamelijke gewaarwordingen en op de zintuigen. Zit-meditaties worden afgewisseld met ondersteunende fysieke oefeningen, aandachtig bewegen, yoga en loopmeditatie. Er is uiteraard aandacht voor wat meditatie is en ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Praktische informatie
Begeleiding: Marja de Lint
Tijd: zes donderdagavonden van 20.00 - 21.30 uur
Data: 14, 21 en 28 februari en 14, 21 en 28 maart 2019
Bijdrage in de kosten: € 75; kleine beurs/studenten € 45
Opgeven: via het secretariaat o.v.v. From Doing to Being 2019

Foto

Meditatiecursus De Vier Hartskwaliteiten

Foto Paula BoonJe bent bekend met de grondbeginselen van mediteren. Je opmerkzaamheid neemt daardoor toe en je beantwoordt wat zich voordoet in je leven met meer acceptatie en ontspanning.

Toch ben je nog niet helemaal tevreden met jezelf. Wat doe je bijvoorbeeld met die stem die zegt dat je niet goed genoeg bent of aardiger moet zijn? Hoe kun je stabieler zijn en als het even kan ook wat vrolijker? Hoe kun je een volgende stap zetten en leven vanuit een open hart, vriendelijk en met compassie?

Foto Hanneke van BakelenHet antwoord op deze vragen is dat je ook daarin je geest kunt trainen. In de meditatiecursus De Vier Hartskwaliteiten leer je hoe je de zachtheid en openheid van je eigen hart kunt ervaren. Je leert geduld te hebben met jezelf en zorgzaam te zijn voor jezelf en anderen. Naast het ontwikkelen van vriendelijkheid zullen we ook de drie andere hartskwaliteiten: compassie, mede-vreugde en gelijkmoedigheid onderzoeken en ontwikkelen.

Praktische informatie
Begeleiding
: Paula Boon en Hanneke van Bakelen
Tijd: 1x 14 dagen op dinsdagavond van 20.00 – 22.00 uur
Data: 29 jan.; 12, 26 febr.; 12, 26 mrt.; 9, 23 april; 14, 28 mei, 11 juni 2019
Bijdrage in de kosten: € 125/ Studenten/ kleine beurs € 75
Opgeven doe je via het secretariaat o.v.v. De Vier Hartskwaliteiten jan. 2019