De bibliotheek is dichterbij dan je denkt

Bibliotheek Jewel HeartHet is geen zorgvuldig gekoesterd geheim. Toch weten maar weinig leden van Jewel Heart dat je de catalogus van de bibliotheek direct online kunt raadplegen.

Op de website van Jewel Heart ga je naar Organisatie. Daaronder vind je Bibliotheek. Nog directer: www.jewelheart.nl/nl/bibliotheek.

De catalogus is geordend op basis van auteursnaam. Maar er is ook een zoekfunctie die je in staat stelt een boek, cd of dvd te vinden op basis van een zoekterm.

Omvang van de bibliotheek

De bibliotheek kent zo’n 1400 titels en groeit gestaag. Het zwaartepunt ligt bij het Tibetaans boeddhisme, met name de Gelug-traditie. Daarbinnen vormt het oeuvre van Gelek Rimpoche de kern. Maar de bibliotheek heeft ook boeken over aanpalende onderwerpen: verschillende tradities binnen het boeddhisme, de geschiedenis, politiek en cultuur van Tibet, boeddhisme in het Westen, andere religies. Eerdere en toekomstige blogs brengen specifieke delen van de collectie nader voor het voetlicht. Lees bijvoorbeeld over de Marpa-bibliotheek: levensverhalen.

Waarom is het belangrijk dat Jewel Heart een bibliotheek heeft?

Voor de organisatie als geheel is het belangrijk dat er een basis van kennis aanwezig is. Dat heeft een praktische kant, zoals wanneer leden van DCT, het bestuur en groepsleiders direct informatie willen raadplegen. Het heeft ook een spirituele en symbolische kant: de aanwezigheid van dharmaboeken geeft het centrum gewicht, ‘vult’ het centrum. Bovendien levert Jewel Heart met een ruim voorziene bibliotheek een bijdrage aan het behoud van de Tibetaanse religie en cultuur. Het helpen behouden van de religie en cultuur van Tibet en de Himalaya-regio is opgenomen in de statuten van de organisatie.

Voor jou als individueel lid is de bibliotheek een schatkamer om je kennis te verbreden en te verdiepen. Door de boekenplanken of de catalogus neuzen levert elke keer wel een aantal eyecatchers op. De bibliotheek is geordend op auteur en op onderwerp. Bij belangrijke auteurs kun je snel zien welke andere boeken we van hem of haar of hebben. (Bijvoorbeeld van de Dalai Lama zijn dat tientallen titels.) De indeling op onderwerp maakt het je mogelijk je horizon snel te verbreden. Als je bijvoorbeeld via een transcript van Gelek Rimpoche de smaak van lojong te pakken hebt gekregen, kun je meer interessante literatuur over dit onderwerp op het spoor komen. Je vindt de titels bij elkaar op dezelfde plank.

Kopen of lenen?

Voordat je een boek (dvd, cd) nieuw aanschaft, kan het lonend zijn om eerst te kijken of het boek in de bibliotheek van Jewel Heart aanwezig is. Als dat zo is, kun je checken of het boek is wat je je ervan voorgesteld had en of het een boek is dat je echt in je boekenkast wil.

Er zijn boeken die je keer op keer wil raadplegen, zoals Je Tsongkhapa’s lamrim of Pabongka’s commentaar erop. Die schaf je dus liefst aan. Maar er zijn ook boeken die je niet snel een tweede keer zult lezen. Bijvoorbeeld een biografie over een meester of een boek over een heel specifiek onderwerp. Zulke boeken zijn bij uitstek geschikt om een paar weken te lenen bij de bibliotheek. Goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

Bezoeken en lenen

Bibliothecaris ConstantijnDe bibliotheek, op de eerste verdieping van het centrum van Jewel Heart, kun je bezoeken in de marge van activiteiten als lesretraites, studiegroepen en open meditaties. Maar je kunt ook een afspraak maken via info@jewelheart.nl. Met name woensdag overdag is een geschikte tijd omdat er dan vrijwilligers, waaronder de bibliothecaris, in het pand werkzaam zijn.

Leden kunnen boeken gratis lenen met een maximale termijn van drie maanden. Hoe gaat dat lenen in zijn werk? Eenvoudig, met het invullen van een leenkaart. Borden in de bibliotheek geven aan hoe lenen in zijn werk gaat.

Laat je verrassen door wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft en kom eens langs om de rijkdom van onze collectie te ontdekken.

Door: Constantijn Koopman

 

Posted in .