Oefengroep Zes Zittingen Guru Yoga

Lesdagen van maandag 24 t/m woensdag 26 oktober 2022 door Chungtsang Dagyab Rinpoche

Oefenbijeenkomsten vanaf 23 november iedere vierde woensdag van de maand.

'Wat tantra ons kan leren is een manier om elke conditionering te doorbreken die ons begrip beperkt van wie we zijn en wat we kunnen worden.'

Iemand die in de twee hogere yoga tantra's een initiatie heeft ontvangen, zoals een Vajrayana-initiatie of een Yamantaka-initiatie, moet tenminste eenmaal in de 24 uur zijn beloften en verplichtingen herhalen. Daar kunnen we bepaalde sadhana’s voor beoefenen. De dagelijkse basisbeoefening van een Maha Annutara Yoga initiatie is de Goeroe Yoga die is verweven met de sadhana van de Zes Zittingen Goeroe Yoga, die de Eerste Panchen Lama heeft samengesteld.

Tijdens de initiatie beloof je op een bepaald moment deze beoefening zes keer per dag te doen. Het is een vrijwillig op je genomen verplichting. We kunnen het boeddhisme beoefenen omdat anderen dat doen; Vajrayana kun je echter alleen beoefenen omdat je het zelf wilt. Gelek Rimpoche vond het woord verplichting te zwaar, alsof ons iets van buitenaf wordt opgelegd. Hij zei daarover:

'Je moet het meer zien als iemand die honger heeft, als je honger hebt verlang je naar eten. Het woord verplichting is als het hebben van honger. Het komt van binnenuit en is niet opgelegd.'

De Zes Zittingen Goeroe Yoga omvat alle beloften die je door het nemen van een Anuttara Yoga Tantra initiatie bent aangegaan, zoals de verbintenis met de vijf Dhyani Boeddha’s, maar ook de verplichtingen met betrekking tot de Bodhisattva- en Tantrische geloften.

De Zes Zittingen Goeroe Yoga sadhana omvat de essentie van alle Vajrayana-beoefening n.l. de Goeroe Yoga activiteiten die in het dagelijks leven moeten worden uitgevoerd. Door de Zes Zittingen Yoga elke dag te reciteren voldoen we aan deze belofte.

Er is een lange en een korte Zes Zittingen Yoga sadhana die beoefend kan worden. Tijdens de lesretraite van Chungtsang Rinpoche zullen we voor wie dat wil, één of tweemaal tussen de middag de korte sadhana van de Zes Zittingen Goeroe Yoga oefenen. (Zie voor achtergrond informatie ook het transcript van Kyabje Gehlek Rimpoche: Three Main Short Vajrayana Practices.

Vanaf november zullen er maandelijkse bijeenkomsten zijn waarin we de lange sadhana gezamenlijk beoefenen. In deze oefenbijeenkomsten zal het transcript Six-Session Guru-Yoga van Kyabje Gehlek Rimpoche centraal staan.

Door het uitwisselen van onze ervaringen kunnen we elkaar ondersteunen in onze beoefening en dat is belangrijk voor ons allemaal. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel nieuwe Vajrayana instappers als voor oude rotten. Je kunt je hier opgeven

Praktische gegevens
Begeleiding: Ineke Vrolijk
Data: elke 4e woensdag van de maand
Tijden: 19.30 - 21.30 uur
Online: na aanmelding ontvang je een Zoom-link.
Eigen bijdrage: uit ledenbijdrage of donatie naar financiële draagkracht

 

Posted in .