Oefengroep Zes Zittingen Guru Yoga najaar 2023, voorjaar 2024

'Wat tantra ons kan leren is een manier om elke conditionering te doorbreken die ons begrip beperkt van wie we zijn en wat we kunnen worden.'

Iemand die in de twee hogere yoga tantra's een initiatie heeft ontvangen, zoals een Vajrayana-initiatie of een Yamantaka-initiatie, moet tenminste eenmaal in de 24 uur zijn beloften en verplichtingen herhalen. Daar kunnen we bepaalde sadhana’s voor beoefenen.

De dagelijkse basisbeoefening van een Maha Annutara Yoga initiatie is de Goeroe Yoga die is verweven met de sadhana van de Zes Zittingen Goeroe Yoga, die de Eerste Panchen Lama heeft samengesteld.

Tijdens de initiatie beloof je op een bepaald moment deze beoefening zes keer per dag te doen. Het is een vrijwillig op je genomen verplichting. We kunnen het boeddhisme beoefenen omdat anderen dat doen; Vajrayana kun je echter alleen beoefenen omdat je het zelf wilt. Gelek Rimpoche vond het woord verplichting te zwaar, alsof ons iets van buitenaf wordt opgelegd. Hij zei daarover:

'Je moet het meer zien als iemand die honger heeft, als je honger hebt verlang je naar eten. Het woord verplichting is als het hebben van honger. Het komt van binnenuit en is niet opgelegd.'

De Zes Zittingen Guru Yoga omvat alle beloften die je door het nemen van een Anutara Yoga Tantra initiatie bent aangegaan: zoals de verbintenis met de vijf Dhyani Boeddha’s, maar ook de verplichtingen met betrekking tot de Bodhisattva- en Tantrische geloften.
De Zes Zittingen Guru Yoga sadhana omvat de essentie van alle Vajrayana-beoefeningen n.l. de Guru Yoga activiteiten die in het dagelijks leven moeten worden uitgevoerd. Door de Zes Zittingen Guru Yoga elke dag te reciteren voldoe je aan deze belofte.

We kunnen een lange of een korte Zes Zittingen Guru Yoga sadhana beoefenen. Meer informatie hierover vind je in het transcript: ‘Three Main short Vajrayana Practices’ van Gelek Rimpoche.

In november 2022 is de eerste maandelijkse bijeenkomst gestart waarin we de sadhana gezamenlijk beoefenen. In deze oefenbijeenkomsten staat het bestuderen van het transcript ‘Six-Session Guru-Yoga’ van Gelek Rimpoche centraal.

Daarnaast ondersteunen we elkaar in onze beoefening door het uitwisselen van onze ervaringen. De bijeenkomsten zijn voor zowel nieuwe Vajrayana instappers als voor oude rotten.

Praktische informatie:
Begeleiding: Marianne de Kok
Data: 27 sept.; 25 okt.; 22 nov. 2023; 24 jan.; 28 febr.; 27 mrt.; 24 april; 22 mei; 26 juni 2024
Tijden:iedere 4e woensdag 19.30 - 21.30 uur
Plaats: online: na aanmelding ontvang je een Zoom-link.
Eigen bijdrage: leden uit contributie; niet-leden € 112.50, excl. studiemateriaal
Opgeven : vóór 7 september via info@jewelheart.nl o.v.v. ‘Oefengroep Zes Zittingen Guru Yoga’.

 

Posted in .