Stadia van het pad – Dalai Lama en Dagyab Rinpoche (video)

Boekpresentatie Dagyab Rinpoche: The Fourteenth Dalai Lama's Stages of the PathToen de Dalai Lama in Brussel had lesgegeven, jaren geleden, zei hij terloops, tijdens het strikken van zijn veters, tegen Dagyab Rinpoche: “Ik zal lesgeven en jij, Dagyab Rinpoche, zal het opschrijven. Dat zou goed zijn.”
En vervolgens heeft Rinpoche ruim tien jaar aan dit boek gewerkt! Het was een enorme klus om de lessen te verzamelen en te ordenen. Tussendoor had hij regelmatig overleg met de Dalai Lama, Thubten Jinpa (jarenlang vertaler van de Dalai Lama), Geshe Dramdul, Yangteng Rinpoche en vooral met professor Samdhong Rinpoche.

In 2016 werd het boek al in het Tibetaans uitgebracht en in 2022 verscheen de Engelse vertaling. Het zal ook worden vertaald in het Duits en Chinees. Dit prachtige boek is gebaseerd op lessen van de Dalai Lama waarin de essentie van zijn gedachtegoed wordt weergegeven. Hij zag dat de traditionele commentaren op de stadia van het pad niet meer voldeden, niet meer ‘in tune’ waren met de veranderende tijden in deze wereld. Ook stelde hij vast dat het belangrijk is dat de commentaren niet fundamenteel in tegenstelling kunnen staan tot progressieve, moderne educatie en wijze van redeneren. Bovendien moeten ze in harmonie zijn met de praktische werkelijkheid.

Het boek is belangrijk voor boeddhisten, maar ook voor mensen zonder spirituele achtergrond en voor westerse onderzoekers. Het bevat onder andere hoofdstukken over bewustzijn; de essentie van religie en haar plaats in de samenleving; interreligieuze contacten; het universum; filosofie van de wereldgodsdiensten; studie, beoefening en behoud van het boeddhisme door leken; genderongelijkheid en grote vrouwelijke beoefenaren in de Tibetaanse geschiedenis. Een zeer lezenswaardig boek met kernachtige boodschappen die ons kunnen inspireren en ondersteunen in onze eigen zoektocht naar praktische oplossingen voor dagelijkse problemen, meer harmonie, zingeving en geluk voor onszelf, voor anderen en voor de wereld.

In onderstaande video vertelt Rinpoche, tijdens zijn bezoek aan Tibetaans boeddhistisch centrum Gaden Shartse Dro-Phen Ling in Singapore in december 2022, over de totstandkoming en het belang van het boek.

 

Omslag The Fourteenth Dalai Lama's Stages of the Path

 

Gegevens van het boek:

The Fourteenth Dalai Lama's Stages of the Path, Volume 1
Guidance for the Modern Practitioner
Z.H. de veertiende Dalai Lama
Samengesteld en bewerkt door Z.E. Dagyab Kyabgön Rinpoche
Vertaald door Gavin Kilty
Wisdom Publications
ISBN 978-1-61429-793-2

Geplaatst in .