foto van lotusbloem

De Kracht van Meditatie najaar 2019

-je lichaam en geest ontspannen

Start maandag 16 september

Ben je gevoelig voor stress? Voel je je regelmatig moe of onvoldaan? Ervaar de kracht van meditatie! In deze cursus maak je kennis met verschillende meditatietechnieken. Je oefent met het steeds weer terugbrengen van je aandacht naar het hier en nu en daarin je lichaam en geest te ontspannen. Dit leidt op den duur tot minder spanning, betere concentratie en een algeheel gevoel van welbevinden.

In zes wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur leer je hoe je in je dagelijkse leven minder op de automatische piloot kunt doen en met aandacht in het moment aanwezig kunt zijn. Meditaties op de adem, lichamelijke gewaarwordingen en zintuigen worden afgewisseld met ondersteunende, fysieke oefeningen en aandachtig bewegen. Er is uiteraard aandacht voor wat meditatie is en ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Praktische informatie
Begeleiding: Fons Aranda
Data:  30 sept.; 14, 21, 28 okt. ; 4 en 11 nov. 2019
Tijd: maandag 20.00-21.30 uur
Bijdrage in de kosten: € 75; Stud./kleine beurs € 45
Opgeven: info@jewelheart.nl o.v.v. De Kracht van Meditatie

Foto

Meditatiecursus De Vier Hartskwaliteiten najaar 2019

Foto Paula Boon- leven vanuit een open hart

Start donderdag 12 september

Je hebt ervaring met mediteren. Je opmerkzaamheid neemt daardoor toe en je beantwoordt wat zich voordoet in je leven met meer acceptatie en ontspanning.

Toch ben je nog niet helemaal tevreden met jezelf. Wat doe je bijvoorbeeld met die stem die zegt dat je niet goed genoeg bent of aardiger moet zijn? Hoe kun je stabieler zijn en als het even kan ook wat vrolijker? Hoe kun je een volgende stap zetten en leven vanuit een open hart, vriendelijk en met compassie?

Het antwoord op deze vragen is dat je ook daarin je geest kunt trainen.Foto hanneke
In de meditatiecursus De Vier Hartskwaliteiten leer je hoe je de zachtheid en openheid van je eigen hart kunt ervaren. Je leert geduld te hebben met jezelf en zorgzaam te zijn voor jezelf en anderen. Naast het ontwikkelen van vriendelijkheid zullen we ook de drie andere hartskwaliteiten: compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid onderzoeken en ontwikkelen.

Praktische informatie
Begeleiding
: Paula Boon en Hanneke van Bakelen
Data: 12, 19 sept.; 3, 10, 24 okt.; 7, 21, 28 nov.; 12, 19 dec. 2019
Tijd: donderdag 10.30-12.30 uur
Bijdrage in de kosten: € 125; Stud./kleine beurs € 75
Opgeven: info@jewelheart.nl o.v.v. De Vier Hartskwaliteiten najaar 2019

introductieSQ

Oude Wijsheid voor deze Tijd najaar 2019

- introductiecursus in kernthema’s van het Tibetaans boeddhisme

Start dinsdag 5 november

introductieSQLijden, karma, reïncarnatie, ego, gehechtheid, compassie, wijsheid zijn begrippen uit het Tibetaans boeddhisme die vertellen over het leven en hoe daarin geluk te vinden. Het zijn echter niet de makkelijkste concepten en de vertaling naar Westerse talen is vaak beperkt. Daarom is het goed deze begrippen uitgebreider te bestuderen en erop te mediteren, zodat ze hun belang voor ons dagelijkse leven kunnen openbaren.

In deze cursus van zes wekelijkse bijeenkomsten maak je kennis met genoemde begrippen. Je doet dit aan de hand van het boek ‘Voor de dood niet bang’. De schrijver van dit boek en oprichter van Jewel Heart, Gelek Rimpoche, is opgeleid in de oude Tibetaanse traditie. In dit boek vertelt hij over zijn ervaringen met leven en dood. Het is verrassend hoe eigentijds deze thema’s blijken te zijn.

Praktische informatie
Begeleiding: Karin Wilbrink
Data: 5, 12, 19, 26 nov. 3, 10 dec. 2019
Tijd: dinsdag 19.30-21.30 uur
Bijdrage in de kosten: € 75; stud./kleine beurs € 45
Opgeven: info@jewelheart.nl o.v.v. Oude Wijsheid voor deze Tijd

Spiegel van de Geest najaar 2019

- introductie in de psychologie van het boeddhisme

Start donderdag 31 oktober

Foto FrancesWaarom ervaar ik sommige zaken als problematisch? Waarom is het zo druk in mijn hoofd? Waarom is sporten ontspannend?

Vanuit de mindfulnesstrainingen weten we dat meditatie kan helpen om gemakkelijker met het leven om te gaan. De positieve kracht van ons bewustzijn houdt echter niet op bij het vermogen om mindful te zijn. De geest is tot veel meer in staat. In de boeddhistische psychologie wordt de werking van de geest en haar vermogen om geluk te ervaren uitgebreid beschreven.

Het is dan ook de moeite waard de geest beter te leren kennen. Tijdens deze cursus stellen we ons vragen als: Hoe ontstaat mijn ervaring van de werkelijkheid? Hoe werkt meditatie daarin? Wat is het (diepste) bewustzijn en waarom is het belangrijk dat te verkennen?

In zes wekelijkse bijeenkomsten krijg je een introductie in de werking van de geest en ga je daar meditatief mee aan de slag.

Praktische informatie
Begeleiding: Frances Nijssen
Data: 31 okt.; 7, 14, 21, 28 nov.; 12 dec. 2019
Tijd: donderdag 19.30-21.30 uur
Bijdrage in de kosten: € 75; stud./kleine beurs € 45
Opgeven: info@jewelheart.nl o.v.v. Introductie in de Psychologie van het boeddhisme