Leren hoe een Boeddha te tekenen

Start woensdag 9 januari 2019 om 20.00 uur

Doorlopende cursus Thangka tekenen

Foto van Marian van der HorstDe iconografie van het boeddhisme kent velerlei manifestaties en een algehele onderverdeling in elf verschillende categorieën. Iedere categorie heeft een eigen maatvoering. In de cursus ‘Leren hoe een Boeddha te tekenen’ maak je eerst een raster van lijnen en hulplijnen waar je de specifieke Boeddha overheen zet.

Als beginner leer je eerst het hoofd van een Boeddha te tekenen, daarna het lichaam en vervolgens een Boeddha-figuur met kleding. Na voldoende oefening en meerdere figuren te hebben getekend, kun je eventueel beginnen met schilderoefeningen en leren hoe een Thangka – een schildering van een Boeddha op geprepareerde stof – tot stand komt.

Iedere avond wordt begonnen met een korte meditatie, gevolgd door informatie over de symboliek. Symboliek is erg belangrijk bij het maken van de afbeelding. Alles heeft een betekenis: hoe het lichaam wordt getoond, met welke attributen, kleding en de kleur van de diverse onderdelen.

Omdat iedere cursist persoonlijk wordt begeleid, kun je op elk moment instappen. Je hoeft ook geen geoefend tekenaar te zijn, want je krijgt veel uitleg en ondersteuning.

Marian van der Horst is een zeer ervaren en geautoriseerd Thangka schilderes en geeft al vele jaren les binnen en buiten Nederland.

Praktische informatie
Begeleiding: Marian van der Horst
Plaats: Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, 6532 XX, Nijmegen
Tijd: woensdagavond 1 x per 14 dagen 20.00 – 22.00 uur
Data: 9, 23 jan.; 6, 20 febr.; 13, 27 mrt.; 10, 24 apr.; 8, 22 mei; 5, 19 juni 2019
Benodigdheden: papier. bv. A4, potloden in 2 H en HB, gum, (middel)grote driehoek
Bijdrage in de kosten: € 125
Opgeven: via het het secretariaat o.v.v. Thangka tekenen 2019.

Mensen die in september zijn begonnen en willen doorgaan, worden verzocht zich opnieuw voor deze tweede helft van het jaar in te schrijven.

Geplaatst in Kennismaking en getagd met , , , .