Symbolieken: vensters op een andere wereld

Zaterdag 20 oktober 2018 van 15.00 – 16.30 uur.

Het gebruik van symbolen om iets uit te drukken dat voorbij onze directe ervaring reikt, is zo oud als de wereld. Het niet-geziene wordt zo zichtbaar. In het Tibetaans boeddhisme neemt de beeldtaal dan ook een belangrijke plaats in. Als verwijzing naar, maar meer nog als object van meditatie. Bij dat laatste gaat het erom tot een diepe, innerlijk ervaring van het symbool te komen. Een ander ‘kennen’, een vertrouwdheid, een weten, dat je raakt in je hart waardoor zich diepere lagen van het bewustzijn openen. Deze ervaringen geven zich niet zomaar prijs, maar vragen naast meditatie ook om studie van de verschillende symbolieken en waarnaar die verwijzen.

In deze lezing zal Marian van der Horst zowel op de achtergronden van verschillende, belangrijke symbolieken ingaan als op het proces van innerlijke realisatie van deze verborgen kennis.

Marian van der Horst is een van de meest senior studenten van Gelek Rimpoche en heeft op zijn verzoek vele, belangrijke thangka’s geschilderd. Zij is een internationaal vooraanstaand kunstenares op dit gebied en geeft daarover les over in binnen – en buitenland. Zij is lid van de Raad van Ouderen van Jewel Heart en heeft van daaruit de opdracht Gelek Rimpoche’s gedachtegoed mede te bewaken.

Boeddhisme.nu. is een reeks van lezingen op de zaterdagmiddag door senior studenten van Gelek Rimpoche. Wat heeft het boeddhisme ons moderne mensen te bieden? Hoe kan het spirituele ons helpen een gelukkiger mens te zijn? Dit zijn de vragen die centraal staan in deze maandelijkse cyclus. Op een persoonlijke en toegankelijke wijze zal de waarde van boeddhistische thema’s voor ons dagelijks leven worden toegelicht. De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen die hierin is geïnteresseerd. Na afloop kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat.

Datum:     zaterdag 20 oktober
Tijd:          15.00 -16.30 uur
Locatie:    Jewel Heart Centrum, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage:  5 euro (inclusief drankje)

Geplaatst in Open activiteiten.