Activiteiten voor de komende periode, na het heengaan van Rimpoche

Na het droevige en toch ook ontstellende bericht dat Rimpoche van ons is heen gegaan, hebben we gisteren als sangha voor hem de Lama Chöpa gedaan. Het was fijn dit samen te doen- de eerste van vele in de komende periode. Gelukkig konden er veel mensen bij zijn; anderen hebben laten weten op afstand deel te hebben genomen. Een van de vragen die gesteld wordt is, wat kunnen we, als leerlingen van Gelek Rimpoche, nog meer doen in deze periode ?

Op de eerste plaats is het van belang nu je eigen beoefening extra aandacht te geven en op te dragen aan Rimpoche om zo de connectie met hem, met zijn teachings en de sangha te sterk te maken. Mocht je geen dagelijkse beoefeningen doen, dan kun je hem ook meenemen in een meditatie en extra aandacht geven aan het ervaren van je band met hem. Aanbevolen wordt met name het extra reciteren van de Migtsema, dat kan binnen de Lama Chöpa, de Ganden Lha Gyema of de korte Jewel Heart-beoefening. Daarnaast kan je ook extra de mantra’s van de medicijnboeddha of de Mani-mantra reciteren.
In de overgangsperiode, die 49 dagen duurt, organiseren we iedere dinsdag een gezamenlijke Lama Chöpa-beoefening op het Jewel Heart-centrum in Nijmegen. We starten om 20.00 uur, koffie en thee is er vanaf 19.30 uur.

Komend weekend is er ‘open centrum’ waarin we als sangha samen kunnen zijn, mediteren in de grote ruimte, video’s van Rimpoche kijken, ons verdriet en onze dankbaarheid delen. Op zaterdag en zondag (18 en 19 februari) zijn we daar vanaf 10.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen en (eventueel) iets bij te dragen. Als je wilt kun je ook anderen meebrengen.
Wat er precies in Amerika gaat gebeuren is nog niet bekend. Zodra er nieuws is laten we dat weten; je kunt ook de site van Jewel Heart International in de gaten houden. Er gaan in ieder geval een drietal mensen namens de sangha naar de plechtigheden daar.

Wil je meer weten over hoe te practizeren in deze tijd? Een goed boek hoe er in het Boeddhisme over de overgang aangekeken wordt en wat je zelf kunt doen is: ‘How te help your loved ones, enjoy death and go happily to their next rebirth’ door Lama Zopa, waarin ook een hoofdstuk staat over wat te doen bij de dood van een gerealiseerd persoon. Dit boek is gratis te downloaden op de site van FPMT.

Het is de grote wens en hoop van Rimpoche dat zijn sangha als geheel nu zijn werk gaat voortzetten; op de laatste retraite in Amerika liet hij ook weten daar groot vertrouwen in te hebben. Dat betekent dat alle activiteiten zoals gepland gewoon doorgaan, de cursussen, de vergaderingen, de open activiteiten en ook de voorjaarsretraite eind april. Hoewel iedereen dit verlies op zijn of haar eigen manier zal moeten verwerken, hopen we ook dat we als sangha, juist nu, elkaar blijven vinden om samen, in dankbaarheid en met open blik naar de toekomst, zijn werk en daardoor ook zijn persoon voort te laten leven.

Met meer dan hartelijke groet,

Het Bestuur van Jewel Heart Nederland.

Geplaatst in Overlijden Gelek Rimpoche acties.