Chungtsang Rinpoche geeft les op voorjaarsretraite

Deze week hebben we te horen gekregen dat Chungtsang Rinpoche een visum heeft gekregen om naar Nederland te komen!

Chungtsang Rinpoche werd in 1980 geboren in Kathmandu, Nepal en op zijn vijfde herkend als de achtste reïncarnatie van Dagyab Chungtsang Rinpoche, een van de belangrijkste lama’s van de Dagyab regio in Oost-Tibet.
Hij studeerde in Zuid-India in het Drepung-klooster, hetzelfde klooster waar ook Gelek Rimpoche een belangrijk deel van zijn opleiding genoot. Ze behoorden zelfs tot hetzelfde Loseling-college en daarbinnen tot hetzelfde ‘huis’: Nyare Khangtsen.
In 2012 verwierf Rinpoche de titel van geshe, equivalent van doctor in de boeddhistische filosofie.

In 2014 begon Chungtsang Rinpoche zijn training aan het Gyuto College om zich verder te verdiepen in het Vajrayana-pad. Hij ontving belangrijke initiaties van o.a. Z.H. de Dalai Lama en Denma Locho Rinpoche en wordt gezien als een belofte voor de toekomst van het Tibetaans boeddhisme en voor Jewel Heart.

Rinpoche’s rol in de voorjaarsretraite (22-30 april)

Bij de retraite ‘Mastermind: meester over eigen geest’ (za. 22 – wo. 26 april) zullen de video’s van Gelek Rimpoche’s lessen over die thema centraal staan. We nodigen Chungtsang Rinpoche uit om op de eerste en laatste dag een bijdrage te leveren aan het programma.

Op de studiedag ‘De kostbaarheid van ons leven als grond voor spirituele ontwikkeling’ (za. 29 april) zal Rinpoche een talk houden en de langleven-zegening van Witte Tara (zo. 30 april) zal geheel door hem worden verzorgd.

Taal en vertaling

Chungtsang Rinpoche spreekt voldoende Engels voor alledaags contact, maar wanneer hij lesgeeft, zal hij dat in het Tibetaans doen. Meestal wordt er daarbij naar het Nederlands vertaald, maar het ziet er nu naar uit dat er deze keer een vertaling naar (goed begrijpelijk) Engels zal zijn.
Bij de hele voorjaarsretraite wordt er simultaanvertaling van Engels naar Nederlands via koptelefoons aangeboden, dus ook bij de Tibetaans-Engelse vertaling. (Als je hier gebruik van wilt maken, geef het dan aan op het aanmeldingsformulier, of mail het secretariaat.) Verder zal er natuurlijk bij de video’s van Gelek Rimpoche worden vertaald en ook wanneer er gesproken wordt door Engelstalige sprekers zoals Hartmut Sagolla.

Geplaatst in Retraites.