Gelek Rimpoche over de beste bescherming in roerige tijden

Sinds 15 februari 2017 herdenken we Gelek Rimpoche, onze geliefde leraar en oprichter van Jewel Heart Nederland, Amerika en Maleisië. Ook dit jaar willen we in Lotusblad hieraan aandacht besteden. In deze roerige tijden halen we graag een les van Rimpoche aan waarin hij aangeeft dat geweldloosheid ons beschermt, en niet kwaadheid en geweld.

Vraag van een leerling:

“Ik heb de rigiditeit in mijn eigen geest en mijn gebrek aan gelijkmoedigheid geobserveerd.
Het viel me op dat mijn starheid niet actief agressief van aard is, zoals bij kwaadheid, maar meer passief is, en defensief. Waarschijnlijk komt dit doordat ik in het verleden ben gekwetst. Het voelt onveilig als ik mezelf niet voortdurend verdedig. Ik ben bang om kwetsbaar te zijn, dus sta ik altijd in de verdedigingsmodus. Het lijkt of iedereen zichzelf steeds weer aan het verdedigen is maar er ook mee worstelt, net zoals ik.

Hoe kan ik die starheid in mij laten ontspannen?”

Gelek Rimpoche voor een portret van zijn jongere zelf

Gelek Rimpoche:

“Ik denk dat je jezelf moet verdedigen, zeker. Maar het verdedigingsmechanisme zou anders kunnen zijn. Kwaadheid verdedigt je niet. Geweld verdedigt je niet. Ze brengen enkel schade toe. Liefde en compassie verdedigen je. Vriendelijkheid verdedigt je. Het lijkt niet alsof ze je beschermen; je lijkt er juist kwetsbaarder door te worden. Maar liefde en compassie zijn de werkelijke ultieme bescherming, en niet kwaadheid of haat.
Het lijkt alleen maar alsof geweld je beschermt en dat geldt ook voor kwaadheid. In werkelijkheid denk ik niet dat dat zo is. En het is moeilijk om dit te weten, te ervaren omdat de resultaten van geweldloosheid enorm groot zijn, maar niet eenvoudig te meten.

Kijk naar het geweldloze werk van Dr. Martin Luther King. Het heeft geholpen en heeft veel teweeggebracht maar toch, hoeveel haat is er nog steeds? Dat zien we, het is niet eenvoudig te meten. Sommige geweldloze acties, zoals die van de Dalai Lama, geven misschien nooit resultaat. De geweldloze activiteiten zijn de beste, maar de effecten zijn heel moeilijk te peilen. Op de lange termijn zullen ze altijd zegevieren, maar op de korte termijn leveren ze misschien (nog) niets op.

Maar nogmaals: geweld leidt tot meer geweld. Haat brengt haat. Geweld en haat beschermen niet, ze worden alleen maar groter. Liefde en compassie beschermen. Het lijkt er niet op dat ze je beschermen tegen de klappen die je krijgt, maar toch bieden zij je juist bescherming.”

 

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.