Langlevenpuja’s

Vanaf januari 2009 voeren de Dagyab monniken in India iedere maand een hele dag een Tara-puja uit voor het langleven van onze vereerde leraren Gelek Rimpoche (tot aan zijn heengaan in 2017) en Dagyab Rimpoche. Dit gebeurt op verzoek van Tibethaus Duitsland, Jewel Heart Nederland en Jewel Heart USA.

Wie voert deze puja nu precies uit? Traditioneel zijn de grote kloosteruniversiteiten georganiseerd in "Khangtsen" (Huizen). De monniken met dezelfde afkomst leven tezamen in een Khangtsen. De huizen van monniken uit Dagyab heten 'Nyagre Khangtsen', er is er één in Drepung en één in Ganden. In het kleine en zeer gerenommeerde Ratö klooster leven overwegend monniken uit Dagyab. Deze drie instituten – Nyagre Khangtsen Drepung, Nyagre Khangtsen Ganden en het Ratö klooster – zullen afwisselend deze puja uitvoeren.

Jewel Heart Nederland verheugt zich enorm over deze concentratie van goede krachten en roept alle leerlingen van Gelek Rimpoche en Dagyab Rimpoche op deze bijzondere inspanningen te ondersteunen door de eigen beoefening en door het doneren van geld.

Langleven beoefening voor de leraar werkt door de spirituele verbinding tegelijkertijd ook als beoefening voor je eigen langleven.

Gelek Rimpoche is de reïncarnatie van een zeer gewaardeerde meester uit Dagyab, die abt was van het Gyüto-Tantrisch-College en leraar van Ling Rinpoche. Dagyab Rinpoche, de spirituele leider van de Tibethuizen, is sinds vele generaties beschermheer (Kyabgön) van de Regio Dagyab in oost Tibet. Dagyab Rinpoche is als beschermheer de spiritueel leider en sinds de jaren '50 ook het seculiere hoofd van deze regio met ca. 47.000 inwoners. Beiden zijn in de jaren '60 als jonge mannen naar het westen gekomen en onderrichten daar op verzoek van Europese en Amerikaanse studenten de Dharma.

Posted in .