Ervaringsgerichte cursus Analytische Meditatie

Zaterdag 9 maart 10.00 - 12.00 uur
Start Cursus Analytische Meditatie

Foto Olga JansAnalytische meditatie is een belangrijke meditatievorm in de traditie van Jewel Heart (Gelugpa-traditie). Het kan worden omschreven als een onderzoekende meditatie. Deze vorm van meditatie is door Gelek Rimpoche - oprichter en inspirator van Jewel Heart - altijd aangemoedigd.

Analytische meditatie wordt vaak geassocieerd met wijsheid of (realisatie van) de leegte, maar je kunt op allerlei onderwerpen mediteren. Bijvoorbeeld op Boeddhistische teksten (bv. Lamrim, Bodhisattvacharya, etc.) of specifieke onderwerpen als Compassie, De Zes Deugden of Paramita’s of de Vier Edele Waarheden. Het doel hiervan is, je te verdiepen in een specifiek onderwerp en je dit eigen te maken. Dat wil zeggen dat je het in de praktijk kunt toepassen en zo tot werkelijkheid maakt.

Analytische meditatie kennen we vooral van (be)geleide meditaties. Maar hoe pak je het nu aan als die begeleide meditaties niet voorhanden zijn, of als je zelf aan de slag wilt? Deze korte cursus is praktisch en ervaringsgericht met ondersteunende theorie. We werken toe naar het zelfstandig kunnen mediteren op een onderwerp naar eigen keuze. Dit kun je vervolgens ook toepassen in je studie-/meditatiegroep. Het is ook mogelijk je na de cursus aan te sluiten bij de ‘Werkplaats analytische meditatie’ op de maandagavond.

De cursus is bedoeld voor mensen die de Odyssee naar Vrijheid en/of LamRim hebben gevolgd.

Praktische gegevens
Begeleiding: Olga Jans
Plaats: Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen
Tijd: vier zaterdagochtenden van 10.00 – 12.00 uur
Data: 9, 16, 23 en 30 maart 2019
Inschrijven: via het secretariaat.

Posted in .