Tentoonstelling over Je Tsongkhapa bij Jewel Heart Nijmegen

Een vertelling in 15 thangka’s over het leven van Je Tsongkhapa.

Vanaf 27 september 2023 is er in het Jewel Heart-centrum een expositie te zien over het leven van de uitmuntende Tibetaanse geleerde Je Tsongkhapa, hervormer en pionier van de Gelug-traditie binnen het Tibetaans boeddhisme, aan de hand van vijftien prachtige thangka's. De tentoongestelde werken zijn foto's van de vijftien traditionele rolschilderingen die tijdens een tragische brand in Italië werden vernietigd. Toch slagen de foto's van Piero Sirianni erin om de verbazingwekkende ontwikkelingen in het leven van Tsongkhapa kunstzinnig weer te geven. De tentoonstelling wordt begeleid door korte beschrijvingen van de thangka’s en een gedetailleerde uitleg over de afzonderlijke beeldelementen en stadia in Tsongkhapa's leven.

Tentoonstelling Je Tsongkhapa

Tsongkhapa ontving zijn eerste tantrische inwijding toen hij 8 jaar oud was. Dit werd gevolgd door een intensieve kloosteropleiding. Al in deze tijd bleek hij een uitzonderlijke student te zijn, boekte hij snel grote vooruitgang en ontving hij onderricht van leraren uit alle Tibetaanse boeddhistische tradities. Ook in deze periode in zijn leven zou Tsongkhapa al veel dromen en visioenen hebben gehad van Manjushri, die sinds Tsongkhapa’s geboorte een nauwe band met hem onderhield.

Hij reisde door Tibet, ontving talloze tantrische lessen en inwijdingen en begon zelf al op zeer jonge leeftijd les te geven. Naast het introduceren van het grote gebedsfestival Mönlam in Lhasa en het oprichten van het Ganden-klooster, probeerde Tsongkhapa tantrische beoefeningen in Tibet te verspreiden door het stichten van verschillende kloosters. Hij wordt beschouwd als een pionier van de Gelug-traditie.

De legende van Tsongkhapa wordt in vijftien rolschilderingen in chronologische volgorde verteld, vanaf de profetieën en verschijningen van Manjushri vóór Tsongkhapa's geboorte tot aan zijn dood, vergezeld van bovennatuurlijke gebeurtenissen. De filigreinschilderijen laten in het bijzonder Tsongkhapa's vooruitgang in tantrische beoefeningen zien door afbeelding van verschillende Bodhisattva’s en Boeddha-manifestaties.

De tentoonstelling is vanaf 27 september te zien in het Jewel Heart-centrum te Nijmegen. Je bent van harte uitgenodigd om deze artistieke werken te komen bezichtigen en meer te weten te komen over de interessante legende rond Tsongkhapa.

Met grote dank aan Tibethaus Frankfurt voor het samenstellen van deze tentoonstelling.
Deze tentoonstelling was eerder te zien in Tibethaus Frankfurt ter ere van de 600ste sterfdag van Je Tsongkhapa. Samenstelling tentoonstelling door Niklas Cron, managementassistent van Tibethaus.

 

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.