Tsa-tsa’s Jewel Heart (video)

Afgelopen zomer is er hard gewerkt door een aantal vrijwilligers, onder begeleiding van Ron Twisk, om zo’n 200 tsa-tsa’s te vervaardigen. Monnikenwerk, zoals te zien in onderstaande video. Elke tsa-tsa bevat een beetje as van onze geliefde leraar Gelek Rimpoche en is daarom een bijzonder en kostbaar object voor zijn leerlingen.

De zeer gedetailleerde mal voor de tsa-tsa kregen wij van Demo Rinpoche. Deze is vanuit Amerika meegebracht naar Nijmegen. Tijdens het maakproces werden eerst de ingrediënten zorgvuldig afgewogen en gemengd. Vervolgens werd dit mengsel in de mal gegoten en is een beetje as toegevoegd.
Na een precies vastgestelde droogtijd kon het beeldje, de tsa-tsa, heel voorzichtig uit de mal worden gehaald. De laatste oneffenheden zijn met een mesje weggewerkt en de randjes zijn voorzichtig geschuurd. Daarna moest elk beeldje met een kwast weer stofvrij gemaakt worden.
Op de parkeerplaats van Jewel Heart zijn alle tsa-tsa’s uitgestald op een lange tafel, waarna het vergulden (goud spuiten) kon beginnen. Tot slot heeft Ron handmatig op de achterkant van ieder beeldje OM AH HUM in het Tibetaans geschreven.

Tijdens het bezoek van Chungtsang Rinpoche vond de zegening plaats. Woensdag 26 oktober 2022 (op de geboortedag van Gelek Rimpoche) heeft hij alle tsa-tsa’s gezegend in een mooi ritueel, met prachtig gereciteerde gebeden door twee assisterende monniken, een van hen van het Gyuto Tantric College.

De muziek voor de video is speciaal samengesteld door Gertjan Eldering, een variatie op piano van de Migtsema-mantra (lofprijzing aan de leraar).

 

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.