Langlevenpuja’s

Vanaf januari 2009 voeren de Dagyab monniken in India iedere maand een hele dag een Tara-puja uit voor het langleven van onze vereerde leraren Gelek Rimpoche (tot aan zijn heengaan in 2017) en Dagyab Rimpoche. Dit gebeurt op verzoek van Tibethaus Duitsland, Jewel Heart Nederland en Jewel Heart USA.

Wie voert deze puja nu precies uit? Traditioneel zijn de grote kloosteruniversiteiten georganiseerd in "Khangtsen" (Huizen). De monniken met dezelfde afkomst leven tezamen in een Khangtsen. De huizen van monniken uit Dagyab heten 'Nyagre Khangtsen', er is er één in Drepung en één in Ganden. In het kleine en zeer gerenommeerde Ratö klooster leven overwegend monniken uit Dagyab. Deze drie instituten – Nyagre Khangtsen Drepung, Nyagre Khangtsen Ganden en het Ratö klooster – zullen afwisselend deze puja uitvoeren.

Jewel Heart Nederland verheugt zich enorm over deze concentratie van goede krachten en roept alle leerlingen van Gelek Rimpoche en Dagyab Rimpoche op deze bijzondere inspanningen te ondersteunen door de eigen beoefening en door het doneren van geld.

Langleven beoefening voor de leraar werkt door de spirituele verbinding tegelijkertijd ook als beoefening voor je eigen langleven.

Gelek Rimpoche is de reïncarnatie van een zeer gewaardeerde meester uit Dagyab, die abt was van het Gyüto-Tantrisch-College en leraar van Ling Rinpoche. Dagyab Rinpoche, de spirituele leider van de Tibethuizen, is sinds vele generaties beschermheer (Kyabgön) van de Regio Dagyab in oost Tibet. Dagyab Rinpoche is als beschermheer de spiritueel leider en sinds de jaren '50 ook het seculiere hoofd van deze regio met ca. 47.000 inwoners. Beiden zijn in de jaren '60 als jonge mannen naar het westen gekomen en onderrichten daar op verzoek van Europese en Amerikaanse studenten de Dharma.

Gelek Rimpoche’s boeken

The Wit and Wisdom of Gelek Rimpoche

wit_and_wisdomLeerlingen van over de hele wereld hebben citaten van Gelek Rimpoche verzameld en die gebundeld in een handzaam dagboekje voor het hele jaar. Voor jezelf voor bij je dagelijkse beoefening en ook mooi om cadeau te geven.

In het Engels, € 15

 The Four Noble Truths

De nieuwste publicatie van Gelek Rimpoche over de vier edele waarheden die de basis vormen van alle boeddhistische leringen. Gelek Rimpoche geeft hierin een praktische benadering en laat nieuw licht schijnen op hoe deze lessen in het dagelijkse leven toe zijn te passen.

In het Engels, € 15

Voor de dood niet bang - Tibetaanse denkbeelden over reïncarnatie

vddnbBoekomslag 'Voor de dood niet bang 'Is er leven na de dood?' Weinig vragen zijn beklemmender dan deze. Gelek Rimpoche, een Tibetaanse lama die gevormd werd door dezelfde leraren als die de Dalai Lama opleidden, beantwoordt in 'Voor de dood niet bang' indringende vragen als: 'Wie zijn wij?', 'Waar komen we vandaan?', 'Waar gaan we heen?' en 'Hoe komen we daar?'

Steunend op eigen ervaring en eeuwenoude studies over reïncarnatie komt Rimpoche tot verrassende antwoorden. Hij schrijft over het proces van doodgaan, het leven na de dood en de mogelijkheden om op voorhand te weten waarheen de weg ons voert. Maar vooral, en dat is een van de charmes van zijn boek, schrijft hij hoe we ons kunnen voorbereiden op zowel een goed leven als een goede dood. Hij besteedt veel aandacht aan technieken om woede en gehechtheid weg te nemen en geduld en opmerkzaamheid te versterken.

Hij schrijft met kennis van zaken in een bijna lichtvoetige stijl. Het boek kreeg veel bijval, onder meer van de Dalai Lama (die een woord vooraf schreef), Robert Thurman (die het boek inleidt), Ram Dass, Jack Kornfield en Daniel Goleman.

Uitgeverij Altamira-Becht € 15,90 ; ISBN 90-6963-590-9 / NUR 718, 749

Ook in het Engels
Rimpoche's eerste boek 'Good Life, Good Death' werd in het Engels gepubliceerd door Riverhead Books in oktober 2001 (ISBN 1-57322-196-1)
De paperback editie kwam uit in oktober 2002 (ISBN 1-57322-952-0).

En in het Duits
In 2002 verscheen bij Ansata-Verlag de Duitse vertaling 'Leven ist Sterben, Sterben ist Leben' - Das Vermächtnis eines grossen tibetischen Meisters (ISBN 3-7787-7193-0).

Foto van voorkant kaft The Three Principles

Transcripten

Foto van voorkant kaft The Three PrinciplesVeel van Rimpoche's lessen zijn uitgewerkt in transcripten. Maar ook van andere leraren die Jewel Heart bezocht hebben, zijn transcripten uitgewerkt. De meest recente lijst met transcripten kunt je hier downloaden.

Om te lezen:
Fragmenten uit de getranscribeerde lessen van Gelek Rimpoche. Deze transcripten zijn overigens vooralsnog Engelstalig. Aan een vertaling van deze fragmenten wordt nog gewerkt.

Heb je opmerkingen over de tekst van een transcript, klik dan hier.

Webcasts

essenceDe afgelopen tijd verzorgde Gelek Rimpoche wekelijks live uitzendingen vanuit het Jewel Heart-centrum in Ann Arbor, Michigan (op zondagen om 17.00 uur Nederlandse tijd). Als zijn gezondheid hem ervan weerhield om daar naartoe te reizen, werden uitzendingen ook verzorgd vanuit zijn huis. Wanneer hij ook daar niet toe in staat was, werden er herhalingen uitgezonden van eerdere lezingen.

Vanwege het recente overlijden van Gelek Rimpoche, weten we nog niet hoe dit in de toekomst verder zal gaan. Wanneer we meer weten, leest u hier meer over op de website.

Een samenvatting van vorige webcasts is op het YouTube kanaal van Jewel Heart te zien.