Bericht van Philip Glass, voorzitter Jewel Heart USA

Beste Sangha leden en vrienden van Gelek Rimpoche en Jewel Heart,

Zoals velen van jullie weten is Rimpoche op 15 februari overleden. Wij hebben het geluk gehad dat wij zijn lessen hebben kunnen ontvangen en dat hij de afgelopen 30 jaar met ons in het Westen geleefd heeft.

Als voorzitter van Jewel Heart wil ik graag mededelen dat Jewel Heart, overeenkomstig de wensen van Rimpoche, door zal gaan met het presenteren van het authentieke Tibetaans boeddhistische onderricht met behulp van ons uitgebreide archief van zijn werk en doorlopende curriculum.

Het is nu duidelijk dat Rimpoche al vanaf de vroegste jaren van Jewel Heart begonnen is met de groei en de toekomst ervan.

Nu, bijna 30 jaar later, beschikken we over een functionerend audio en beeld archief dat is samengesteld uit decennia van retraites en lezingen. Daarnaast kunnen we onszelf rekenen tot een Sangha die zich uitstrekt tot steden in de V.S., Nederland, Maleisië en Singapore. Ook is er een groep in kloosters getrainde Tibetanen die ons helpt tijdens retraites en reguliere lessen. Daarnaast waren er in deze periode van drie decennia meer dan 200 gastsprekers en leraren die lezingen hebben gegeven en deel hebben genomen aan retraites en cursussen. En Rimpoche heeft ons recent voorgesteld aan Demo Rimpoche, de reïncarnatie van zijn eigen vader, die ons een aantal lezingen en lessen heeft gegeven. We verheugen ons op de ontwikkeling van deze vriendschap met Demo Rimpoche.

Hoewel hij er bijna nooit direct op gewezen heeft, is de vorming en oprichting van een Jewel Heart Sangha een belangrijke en blijvende prestatie van de verrichtingen van Rimpoche. Uitstekende leraren, editoren, schilders, musici, schrijvers, ontluikende geleerden en beoefenaars komen nu tevoorschijn binnen de Jewel Heart Sangha.

Net zoals Ann Arbor, was Michigan Rimpoche’s thuis en het centrum van de activiteiten van Jewel Heart. Het was vaak de plek waar de internationale Jewel Heart gemeenschap samen kon komen. Sommigen van ons (inclusief mijzelf) bezochten de andere centra in Maleisië, Singapore, Nederland en de Amerikaanse centra in Chigago, Cleveland, Nebraska en New York.

Hoewel we begrepen dat de Sangha één van de boeddhistische kostbare drie juwelen was, was de betekenis van de Sangha en de plek daarvan binnen het boeddhistisme in eerste instantie voor ons onbekend. Geleidelijk aan, letterlijk decennia later, kregen we het besef dat wijzelf onderdeel van die Sangha waren geworden. Door de vriendelijke aandacht en geduldige overredingskracht van Rimpoche kwamen we tot het inzicht dat het creëren van de Sangha één van zijn mooiste geschenken was.

Het overlijden van Rimpoche wordt door ons diep gevoeld. Vergankelijkheid is inderdaad een harde, diepe en heel grondige, bedachtzame laatste les. Ik heb de dood van een grote man of vrouw altijd gevoeld als een intense en prachtige zonsondergang. Het overlijden van Rimpoche was dat zeker.

Hij heeft nu zijn plek in de lineage ingenomen. Het is nu aan ons om zorg te dragen voor zijn nalatenschap. Hij was onze Perfecte Leraar en ik ben er van overtuigd dat hij ons heel goed heeft voorbereid op deze vreugdevolle en geweldige taak.

Hartelijke groeten,

Philip Glass, voorzitter

1 maart 2017

Geplaatst in Overlijden Gelek Rimpoche reacties.