Brief Demo Rinpoche

Beste sangha-leden en vrienden van Jewel Heart,

Ik ben me ervan bewust hoe moeilijk het overlijden van Gelek Rimpoche voor ons allen is. Rimpoche was niet alleen onze spirituele leraar, maar hij zorgde ook op andere manieren voor ons. Ik zie hem daarom als een vader en middelpunt van onze sangha-familie. Hij had altijd aandacht voor problemen van anderen en droeg ook zorg voor ons welzijn. Ik geloof dat hij voor altijd in ons hart zal blijven.

Wat ons nu te doen staat is, dat we met onze beoefening en al het andere doorgaan alsof Rimpoche nog in leven is. Ik weet dat we hem in zijn fysieke vorm hebben verloren, maar zijn lessen en zegeningen zijn nog steeds aanwezig, met name onder onze sangha-leden. De Boeddha overleed en Je Tsongkhapa overleed, maar hun volgelingen blijven samenkomen om hun onderricht te beoefenen. Volgens mij is dat de manier om een goeroe spiritueel levend te houden.

Persoonlijk ben ik erg verdrietig om dit verlies. Aanvankelijk voelde ik me hopeloos en ontmoedigd om iets te ondernemen. Maar al snel bedacht ik: ‘Hoe kan ik me nu terugtrekken? Hoe kan ik me verschuilen voor deze uitdaging? Waarom zou ik ontmoedigd zijn?’ Ik voel dat wij, als boeddhistische beoefenaars van de Dharma, in staat zijn te accepteren dat verschillende vormen van dood een ingang zijn naar een nieuw hoofdstuk of een nieuw seizoen en dat we sterk genoeg zijn de uitdaging van deze moeilijke situatie aan te gaan.

Daarom roep ik iedereen op Rimpoche levend te houden door met zijn onderricht en beoefening bezig te blijven, als sangha-leden bij elkaar te blijven en elkaars hand vast te houden. Als familielid beloof ik jullie hierin volledig te steunen.

Liefdevolle groet,

Demo Rinpoche,
neef van Gelek Rimpoche

Geplaatst in Overlijden Gelek Rimpoche reacties.