KOM 24 september 2022 (foto’s)

De tweede kwartaalontmoetingsmiddag voor alle sanghaleden van Jewel Heart: de mensen druppelen binnen en de Tsong Khapa-zaal raakt aardig gevuld met zo’n 50 tot 60 personen. Men begroet elkaar, niet zozeer handenschuddend maar op enige afstand elkaar ‘omarmend’ of met gevouwen handen; sommigen wagen zich aan een fysieke hug. Oftewel, deze tijd leert ons dat we elkaar op ieders eigen manier kunnen begroeten, en dat respecteren. Dit heeft ook iets heel persoonlijks en dat schept nabijheid. Er wordt levendig gebabbeld over en weer, tot Hans Op den Buijsch het woord neemt.

Hans heet ons welkom en opent de middag met een korte impressie van wat een sangha inhoudt. En ja, het voelt ook zo dat wij, zoals we hier bijeen zijn, met elkaar verbonden zijn: door onze leraar Gelek Rimpoche, door ons mooie centrum, door de dharma, de inspirerende boeddhistische leer en vooral ook door onze gehele sangha. En misschien ook wel door die kleine innerlijke ‘babyboeddha’ in elk van ons. Met mooie, vreugdevolle woorden refereert Hans aan de lessen van Gelek Rimpoche over ‘het werk van de sangha’.

Dan is het tijd voor de boekpresentatie van Marian van der Horst. Aan de hand van enkele vragen van Hans neemt Marian ons mee in de totstandkoming van dit prachtige boek: Kracht van symboliek in Tibetaans boeddhisme.

 

 

Marian is 42 jaar geleden begonnen met thangkaschilderen. Ze vertelt dat ze van drie grote leraren  jarenlang les heeft gehad. Ze heeft 30 jaar lesgegeven in onder andere Nederland, Rusland en Duitsland.
Heel inspirerend om te horen is hoe de grote thangka in de Tsong Khapa-zaal met de schildering van het hele Veld van Verdiensten tot stand gekomen is in een drie jaar durend proces. Vooral hoe Gelek Rimpoche al die tijd als ondersteuning bij haar aanwezig is geweest. Zo heeft ze in vertrouwen, met geduld en grote motivatie eraan kunnen werken totdat het af was.
Marian is sinds kort gestopt met schilderen en lesgeven. Dit boek is een nalatenschap van haar kennis en kunde, en een overdracht van de betekenis en kracht van de symboliek van het Tibetaans boeddhisme.
Na dit sprankelende interview reikt voorzitter Henk Dolfing het eerste exemplaar van het boek uit aan Marian, al merkt zij gekscherend op: ”Dit is echt niet de eerste keer dat ik dit boek nu in handen krijg.”

Marian van der Horst en Len Kosse buigen zich over het boekHet moment wordt gevierd met een indrukwekkend pianorecital van Gertjan Eldering. Hij speelt voor ons een werk van Mompou en van Philip Glass en sluit af met een eigen improvisatie op de Tara-mantra. Hij weet ons mee te nemen in zijn virtuoze, maar vooral ook meditatieve, verstillende klanken. Bij mij komen ze binnen! Ik word geraakt en voel een diepe, verstilde aanwezigheid. Schitterend mooi! Ook de mensen in de zaal geven blijk van intense waardering voor dit klankspel. Het geheel wordt afgesloten met het kopen en laten signeren van het boek; een hele rij dient zich aan.

Hierna sluiten we allemaal aan bij het eenvoudige, goed verzorgde eetbuffet in de kantine. We laten het ons goed smaken onder het genot van een drankje en vooral een vreugdevol samenzijn binnen onze sangha.

Tot de volgende KOM op zaterdagmiddag 25 maart 2023?

 

Door: Ine Albers
Foto's: Dirk Visser

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.