Woekerend kruid of wonderland

Timothy Mckibben, monnik, meditatieleraar en tuinman van de ‘Tibetan Buddhist Society Peaceful Land of Joy’ in Australië schreef het boek Garden Meditation-Cultivating Peace, over de gelijkenissen tussen het leven, tuinieren, meditatie en Tibetaans boeddhisme. In Lotusblad verschijnen een aantal vertaalde citaten uit zijn boek. Dit is het tweede deel. Zie voor het eerste deel: Het tuinpad.

 

“Tuinen zijn complexe, levende omgevingen die een sterke onderlinge verbondenheid kennen. Ze veranderen voortdurend, net als onze eigen geest en ons eigen lichaam. Daarom voorzien tuinen ons van vele goede voorbeelden die zijn te verbinden met onze spirituele ontwikkeling. Daarbovenop, door aandacht te besteden aan deze parallellen, terwijl je in de tuin werkt, zal je erachter komen dat je tegelijkertijd zowel je innerlijke als je uiterlijke tuin cultiveert.

Het is voorjaar, dus weer tijd om onkruid te wiedenBijvoorbeeld, tegelijk met het herkennen van woekerende onkruiden, zoals zevenblad en kweekgras, zou je ook je interne onkruiden van ontevredenheid, ergernis, zorgelijkheid en verwarring kunnen herkennen. Bij het zien dat deze onkruiden in je tuin potentieel al je bloembedden gaan overwoekeren, besluit je ze uit te trekken, met wortel en al.

Struik opgraven met vier man

Precies zo, zal je, na het zien van de schade en het verdriet veroorzaakt door negatieve geesteshoudingen gedurende je hele leven tot nog toe, besluiten deze uit te roeien. Door je hiervan bewust te zijn, terwijl je het onkruid in je tuin uittrekt, kom je erachter dat je zowel je eigen geest als je tuin aan het bewerken bent.

 

Een positieve instelling geeft voordelen voor zowel jezelf als de wereld waarin je leeft. Als je je tuinwerk ziet als een plicht, een last, als een eeuwigdurende vermoeiende taak, zal je er enkel een stijve en pijnlijke rug aan over houden en een mopperkont worden. Maar als je het kan beschouwen als een tuinpad naar verlichting (een staat van geest voorbij alle onwetendheid en negativiteit en waarin je alle positieve kwaliteiten bezit), dan zal je jezelf vreugdevol terug kunnen vinden in een heerlijk geurend wonderland.

Als dat wat je doet, voortkomt uit positievBloeiende border met klaprozene en opbouwende denkwijzen, dan zal dat zowel innerlijke ontwikkeling als een prachtig uiterlijk resultaat opleveren.

Dat is vooral zo als die externe activiteiten als een krachtig symbool dienen voor de innerlijke ontwikkelingen die we zoeken. Door te begrijpen dat een prachtige tuin afhankelijk is van specifieke oorzaken en dat dat samengaat met hard werken, zullen we ook begrijpen dat het ontwikkelen van een verlichte geest vol compassie en wijsheid specifieke oorzaken kent en een grote dosis inzet vergt.”

 

Door: Karin Wilbrink

 

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.