Jewel Heart Nederland heeft vier kersverse Chaplains

In 2013 is Gelek Rimpoche zijn laatste grote project binnen Jewel Heart begonnen: het opleiden van chaplains. Het woord chaplain is lastig te vertalen en betekent zoiets als geestelijk dienstverlener. Zijn initiatief voor het ontwikkelen van een programma voor het opleiden en het certificeren van door hem benoemde chaplains paste in zijn zorg voor de toekomst van Jewel Heart. Hij trok daarmee een cirkel van zorg rondom Jewel Heart.

Toen H.H. de Dalai Lama het Jewel Heart centrum in Ann Arbor officieel opende, zei hij dat Tibetaans Boeddhistische centra twee functies dienen te hebben: het authentieke Tibetaans Boeddhistische gedachtengoed ter beschikking te stellen door middel van lessen, studie en meditatie én het bieden van praktische hulp aan mensen. Binnen onze sangha is voor dit laatste de werkgroep ‘Compassie in actie’ opgericht, die door de chaplains wordt gedragen. De al langer bestaande werkgroep ‘Rondom sterven en ‘Rituelengroep’ en het relatief nieuwe Sangha-care maken deel uit van ‘Compassie in actie’.


De eerste lichting chaplains is door Gelek Rimpoche geselecteerd uit alle afdelingen van Jewel Heart internationaal. Een groep van vijfentwintig mensen heeft daaraan deelgenomen. Vele anderen hebben met grote toewijding een bijdrage geleverd om deze eerste opleiding tot een succes te maken. De opleiding tot chaplain heeft ruim drie jaar geduurd en was zeer gedegen. Rimpoche heeft er op het laatst nog een cursus ‘Lojong’ en ‘How the Mind Works’ aan toegevoegd. Bovendien verraste hij iedereen door te zeggen dat alle chaplains ook twee examens moesten doen: een mondeling en een schriftelijk. Dat vroeg van de chaplains een grote inspanning. De onderlinge verbondenheid was echter groot en de sfeer was geweldig.

In 2016 mochten vier Nederlandse chaplains hun certificaat in Amerika in ontvangst nemen. Rimpoche kon daar zelf helaas niet meer bij aanwezig zijn, omdat hij toen al in het ziekenhuis lag. Maar hij heeft de certificaten nog wel zelf ondertekend. De ceremonie was indrukwekkend. Marianne de Kok en Karin Wilbrink hebben de opleiding voltooid en Ineke Vrolijk, Cleo Melis zijn ‘Honory chaplains’. Gertjan Eldering is chaplain in opleiding.

Om een idee te geven van de bevoegdheden van de chaplains volgt hier een citaat uit het certificaat: ‘This graduate has official authorization to present Jewel Heart from Kyabje Gelek Rimpoche, Jewel Heart’s spiritual director, and from Drepung Loseling Nyare Khamtsen, one of the most outstanding monasteries of Tibet for the last 500 years. In particular, this graduate is authorized to function within his or her knowledge and skills in providing pastoral wise and compassionate care, including performing community service, community based educational programs, interfaith activities, and ritual services such as weddings, funerals and other rites of passage, as requested.’

Met hun certificering kunnen de chaplains nu dus worden ingezet. Meer informatie over hun activiteiten staat op de website. Het is de moeite waard daar eens een kijkje te nemen.

Mocht je naar aanleiding van het bovenstaande ideeën hebben voor de chaplains en/of de werkgroep ‘Compassie in Actie’, neem dan s.v.p. contact met ons op. Ook met wensen en vragen ben je van harte welkom. Je kunt contact opnemen via: jewelheartchaplains@jewelheart.nl.

Namens de chaplains,
Karin Wilbrink

Geplaatst in Overige activiteiten.