Het tuinpad

Tuinieren en het boeddhistische pad: analogieën te over...

Timothy Mckibben schreef een boek over het leven, tuinieren en meditatie: Garden Meditation-Cultivating Peace. Timothy was 20 jaar lang leerling van Geshe Loden en is monnik, tuinman en meditatieleraar in een boeddhistisch centrum in Australië (hetzelfde klooster waar Hartmut Sagolla ook vele jaren heeft vertoefd). Al even zo lang geeft hij rondleidingen in de rozentuinen van de ‘Tibetan Buddhist Society Peaceful Land of Joy’.

In zijn boek schrijft Timothy dat tuinieren het cultiveren van een externe omgeving is en mediteren het cultiveren van onze interne omgeving. Er zijn talloze parallellen te trekken tussen het ontwikkelen van onze geest en het ontwikkelen van een tuin. Net zoals een tuin in een voortdurende staat van verandering verkeert, geldt dat ook voor onze geest en ons lichaam. Timothy’s boek volgt de structuur van de lamrim, het graduele pad naar de verlichting. In Lotusblad zullen de komende tijd een aantal vertaalde citaten uit zijn boek verschijnen.

 

Boeddhabeeld in tuin in de lente“Een levendige tuin vol gezonde planten hangt af van het eerst verwijderen van stenen en onkruid, het verrijken van de grond met veel organisch materiaal. Zo gaat dat ook bij mediteren, waarbij we de oorzaken van lijden verwijderen, zoals kwaadheid en gehechtheid, om te komen tot een vreugdevolle en compassievolle benadering van het leven.”

 

 

Boeddhabeeld in tuin vol herfstkleuren“Onze manieren van vinden van geluk en vermijden van onheil liggen vaak buiten onze eigen geest. Maar geluk en lijden bevinden zich eigenlijk in onze geest, het zijn interne ervaringen. Je verveeld voelen in je tuin of er ontevreden over zijn, komt niet voort uit het externe object, de tuin. De verveling of ontevredenheid beginnen bij mezelf. Eerst moeten we leren herkennen welke rol onze eigen geest speelt bij onze emotionele oprispingen. Dan, in plaats van de tuin te beschuldigen van mijn ongelukkig zijn, mijn kwaadheid, moeten we gaan begrijpen dat dit ons eigen spel is dat we observeren en waarop we reageren.”

 

“Drie scenario’s in de tuin laten dit helder zien.

Besneeuwd boeddhabeeld in winterse tuin- Zitten op de tuinbank kan de ene dag ontspannen zijn en de andere dag rusteloos voelen, terwijl de omstandigheden min of meer hetzelfde zijn. Dezelfde tuinbank, dezelfde schaduw van de boom, hetzelfde gezelschap.

- Rijkdom geeft geen garantie voor geluk. De een kan weinig plezier beleven aan haar hectaren grote landschapstuin, terwijl een ander met liefde zorgt voor zijn paar potten met planten op een klein balkonnetje of groenten kweekt in een piepklein tuintje.

- Twee mensen kunnen in eenzelfde situatie radicaal andere ervaringen hebben. Een toegewijde hovenier kan zich in de Melbourne Botanic Gardens in de plantenhemel wanen en een IT-nerd met een lege laptopaccu voelt zich geïsoleerd tussen al dat groen, frustrerend ver weg van een oplaadpunt.”

 

En een prachtig bijpassend citaat van de Engelse dichter en schilder William Blake, dat we jullie niet willen onthouden:

The tree which moves some to tears of joy is in the eyes of others only a green thing that stands in the way. Some see nature all ridicule and deformity... and some scarce see nature at all. But to the eyes of the man of imagination, nature is imagination itself.

 

Door: Karin Wilbrink

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.