Bezoek van Chungtsang Rinpoche (foto’s)

Klik op een afbeelding om de foto te vergroten.

Marian van der Horst verwelkomt Chungtsang Rinpoche

Marian van der Horst verwelkomt Chungtsang Rinpoche

Eindelijk kon Chungtsang Rinpoche na vier jaar ons centrum in oktober/november 2022 weer bezoeken, vergezeld door zijn assistent Kunga. Daarnaast was er een tweede monnik meegekomen, Ignay, om Rinpoche te assisteren bij de rituele onderdelen van het programma. Zijn prachtige Tibetaanse keelzang klonk bijzonder goed samen met onze gebeden.

Chungtsang Rinpoche en vertaler Dawa Dhondup in de kantine

Rinpoche en vertaler in de kantine

Ook mochten we ons gelukkig prijzen met de komst van Dawa Dhondup, een zeer gekwalificeerde vertaler Tibetaans-Engels. Hij vertaalde niet enkel de lessen van Rinpoche en de initiaties uitstekend, maar was ook heel behulpzaam bij de contactmomenten van Chungtsang Rinpoche met Elders (Raad van Ouderen), DCT en bestuur en tijdens informele ontmoetingen met Jewel Heart-leden.

Rinpoche heeft vele harten verwarmd met zijn liefdevolle vriendelijkheid en eenvoud, zijn bescheiden aanwezigheid en benaderbaarheid. Door de anekdotes en persoonlijke ervaringen die hij met ons deelde, is de band met hem versterkt. Vaak zijn we in het Westen erg gericht op het vergaren van kennis, via boekenwijsheid, gedegen inhoudelijke lessen en andere manieren om te be'grijpen'. Maar in het contact met Chungtsang Rinpoche wordt duidelijk dat dat niet alles is. Op een ander niveau en via beleving en de kracht van initiaties en rituelen valt er veel te ontdekken voor ons.

Tijdens dit bezoek werden twee werelden dichter bij elkaar gebracht, de wereld van het klooster en die van ons. Dat heeft zeker iets gedaan met degenen die aanwezig waren bij de initiaties, lessen en zegeningen; er ontstond een verbinding op een ander niveau. Bovendien bleken de activiteiten van Rinpoche en de inbreng en zelfwerkzaamheid van sanghaleden een heel mooie combinatie.

Torma's maken

Torma's maken

Het Boeddhabeeld in de Je Tsongkhapazaal krijgt een nieuw gewaad om

Boeddha krijgt een nieuw gewaad

Het was een gevarieerd programma met initiaties, lezingen en lessen, maar daarnaast hielpen Rinpoche en de monniken ons met de voorbereidingen voor het vullen van Boeddhabeelden. Uit India hadden ze vele grote papiervellen met mantra’s meegebracht, die geordend en gezegend werden. Ook alle vulmaterialen, zoals kruiden en edelstenen, en zelfs het te gebruiken gereedschap werden van tevoren gezegend. Uitgerust met de juiste instructies is een groepje Jewel Heart-leden gestart met het vullen van het grote Cittamani Tara-beeld uit het centrum en alle door leden ingebrachte beelden.

 

 

Een van de hoogtepunten vormde het zegenen en uitdelen van de tsa-tsa’s, beeldjes van de Medicijnboeddha waarin as van Gelek Rimpoche is verwerkt. Bekijk ook op Lotusblad de video van de vervaardiging van de tsa-tsa’s door vrijwilligers, begeleid door een muzikale vertolking van de Migtsema-mantra door Gertjan Eldering. Zeker de moeite waard!

Chungtsang Rinpoche trekt alle lootjes

Chungtsang Rinpoche trekt alle lootjes

Rinpoche heeft ook verteld over het ambitieuze plan om een nieuw klooster te bouwen. Het oude klooster is destijds, na de vlucht uit Tibet, gebouwd met goedkope materialen, aangezien er toen nauwelijks geld beschikbaar was. Op dit moment voldoet het klooster niet meer; het is te klein, er zijn lekkages ontstaan en muren zijn aangetast. Het nieuwe klooster zal voldoende ruimte bieden voor de opleiding en de huisvesting van de monniken. Ook zullen er drie appartementen komen bovenop het klooster: een voor Dagyab Rinpoche, een voor Gelek Rimpoche en een voor Chungtsang Rinpoche.
Zo is tijdens Rinpoches bezoek spontaan een sponsoractie gestart met als streven het appartement voor Gelek Rimpoche te bekostigen. Het idee is dat je via een donatie je ‘steentje kunt bijdragen’ aan de bouw. De eerste stenen zijn al gekocht met de opbrengst van een loterij. Meer over deze actie volgt via onze website en sanghamail.

Rinpoche en de monniken hebben een uitstekend verblijf gehad in het appartement in ons centrum. Hier konden ze in huiselijke sfeer mensen ontvangen, zelf koken en zich ontspannen. Ze voelden zich thuis en op hun gemak. Dat heeft geholpen bij hun kennismaking met de sangha en vooral bij het overleg met Rinpoche en de monniken over de praktische zaken.

Het leren kennen van en het afstemmen op elkaar was soms uitdagend, zowel voor Rinpoche en zijn assistenten als voor onze sanghaleden. Maar de sfeer was ontspannen en we gaan in de toekomst verder met dit proces van ontdekken en verder richting geven aan Jewel Heart, tegelijk altijd verbonden met Gelek Rimpoche.

Het live met elkaar aanwezig zijn in het centrum, het elkaar ontmoeten, in aanwezigheid van een leraar, bracht oude tijden weer in herinnering. Oh ja, zo was dat vroeger! Dat is toch iets heel anders dan elkaar enkel via onze schermpjes te zien en te horen. Meer persoonlijk contact en meer uitwisseling met elkaar.

We kijken terug op een veelzijdig en warm samenzijn met Chungtsang Rinpoche en kijken uit naar een volgend bezoek in de nabije toekomst.

Chungtsang Rinpoche en de monniken vertrekken al zwaaiend vanuit de auto

Opgetekend door: Karin Wilbrink

 

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Posted in .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.