Uit de oude doos: Tsongkhapa, een persoonlijke ervaring

Regelmatig zullen we stukjes uit oude nieuwsbrieven en Jewel Heart Magazine voor het voetlicht brengen. Gewoon, omdat sommige stukken inhoudelijk de moeite waard zijn om te herhalen, een ander licht kunnen werpen op onderwerpen die op dit moment ‘hot’ zijn, of omdat ze simpelweg grappig zijn om weer terug te zien, met de ogen van nu.

Jaarlijks wordt op de 25e dag van de tiende maand van de Tibetaanse kalender Lama Je Tsonghkapadag gevierd. In december 2008 kwam Jewel Heart Magazine uit als themanummer, gewijd aan deze belangrijke leraar. Vlak voor Tsongkhapadag 2022 brengt Lotusblad graag twee stukken van Veroni Steentjes weer onder de aandacht: een persoonlijke inleiding en de door haar geschreven biografie van Je Tsongkhapa. Deze is als pdf te downloaden onder de tekst.

 

Tsongkhapa is de grondlegger van de Gelugpa-traditie. Jewel Heart volgt deze Gelugpa-traditie en dus neemt Tsongkhapa een centrale plaats in binnen Jewel Heart. Een Lam Rim-groep van Jewel Heart heeft de levens van meerdere leraren uit de overleveringslijn beschreven. Veroni Steentjes koos voor het schrijven van een biografie van Lama Tsongkhapa. Zij beschrijft de reden voor die keuze en wat het met haar deed!

Veroni Steentjes

Inleiding

Ik (Veroni, 33 jaar) volg op dit moment de Lam Rim, die door Ineke Vrolijk in Arnhem bij mij thuis gegeven wordt vanwege mijn bedlegerigheid. In het begin van de Lam Rim werden de kwaliteiten van de bron besproken. Hierbij kwam de overleveringslijn kort aan bod met de levens van Boeddha Shakyamuni, Atisha, Je Tsongkhapa tot aan Kyabje Gehlek Rimpoche. In de beoefening van bijvoorbeeld de Odyssee noemen we de namen van de overleveringslijn op zonder dat we veel van deze grote leraren weten. Vandaar dat we in 2007 na dit onderwerp afgesproken hebben om de hele overleveringslijn te behandelen van Boeddha Shakyamuni tot aan Kyabje Gehlek Rimpoche. Iedereen kiest één of meerdere leraren en schrijft daar een biografie over. Ik heb eerst Naropa gekozen en behandeld. Daarna koos ik voor Lama Tsongkhapa. Ik heb een klein jaar aan zijn biografie gewerkt, dus dat is een flinke tijd. Ik heb de informatie uit vele bronnen gehaald.

Waarom de keuze van Lama Tsongkhapa?

Hij staat centraal in onze sangha als grondlegger van de Gelugpa-traditie waartoe onze sangha behoort. Tevens is hij bekend als schrijver van de tekst ‘De drie hoofdzaken van het pad naar verlichting’ die in de Inscholingcursus gebruikt wordt. Ook heeft hij de tekst ‘Een lamp voor het pad’ van Atisha bewerkt tot de ‘Lam Rim Chenmo’ die bewerkt door Gehlek Rimpoche terugkomt in de Lam Rim-groep. Ik had zelf niet zo’n duidelijk beeld van Lama Tsongkhapa en had daardoor weinig verbinding met hem. Ik zag hem meer in het verleden dan in het nu. Ik hoor Ineke altijd erg geïnspireerd over hem praten dat ze zo’n sterke verbinding met hem had. Dat wekte ook mijn nieuwsgierigheid. Vandaar mijn keuze voor hem.

Wat spreekt me aan in zijn levensverhaal?

De profetieën over zijn geboorte waren groots en talrijk. Boeddha Shakyamuni voorspelde bijvoorbeeld al dat Lama Tsongkhapa geboren zou worden in Amdo, Tibet, en dat hij grote verworvenheid zou krijgen. In zijn leven had hij al een ontmoeting met een jongeman, die later de toekomstige Lama Tsongkhapa zou worden. In de biografie van Lama Tsongkhapa zitten ook grote overeenkomsten met het leven van Atisha en Naropa. Hier zie je dus de overleveringslijn ook weer in terug . Ook is het ongelofelijk inspirerend dat hij in één leven zoveel lessen heeft gevolgd en gegeven, zoveel retraites en beoefeningen heeft gedaan en zoveel boeken heeft geschreven.  Verder spreekt het mij aan dat het door zijn inzet nu mogelijk is om zowel soetra als tantra te beoefenen. Een voorbeeld hiervan zijn de visualisaties die terugkomen in de Ganden Lha Gyema-beoefening die hij geschreven heeft voor de guru-toewijding. Deze beoefening doe ik bijna dagelijks. Ook volg ik al enige tijd de Lam Rim, die van origine van zijn hand is. Zonder hem was deze beoefening er niet en was ook de tekst van de Lam Rim er niet.

Wat is er veranderd na het schrijven van zijn biografie?

Na het vele lezen over Tsongkhapa en het schrijven van zijn biografie leeft hij veel meer voor me. Hij is niet meer zo ver weg, maar veel dichterbij. Ik zie nu zijn lessen via de overleveringslijn terug in de lessen van Gehlek Rimpoche. Lama Tsongkhapa gaf uit liefde voor de lijdende westerse mens zijn arhats de opdracht eenmaal in iedere eeuw een poging te doen ‘de witte barbaren van het westen te verlichten’. In het verlengde hiervan kunnen we misschien de activiteiten zien van de Tibetaanse leraren die na de Chinese invasie uit Tibet moesten vluchten naar India. Daarna trokken ze verder het Westen in om het Boeddhisme te verspreiden. Zonder zijn acties was er misschien in het Westen geen Boeddhisme gekomen. Het Boeddhisme bestudeer en beoefen ik nu al ongeveer tien jaar. Ik heb er erg veel van geleerd over mezelf, maar ook over hoe ik als mens veel verschijnselen om me heen verkeerd waarneem als objecten, terwijl alles verbonden en samengesteld is. Ik besef nu pas hoe kostbaar het is dat ik in alle vrijheid gebruik mag maken van zijn leer, van zijn ervaringen en van zijn teksten terwijl dat op veel plaatsen in de wereld niet mogelijk was of is. Ik ben blij dat ik andere sanghaleden via onderstaand artikel over het bijzonder inspirerende leven van Lama Tsongkhapa kan vertellen, zodat hij hopelijk voor iedereen meer gaat leven en dichterbij komt.

Door: Veroni Steentjes

Voorpagina Je Tsongkhapa (1357-1419) een biografieJe Tsongkhapa (1357-1419) een biografie (pdf, 2,52 MB)
Klik op de afbeelding of de link om de biografie te downloaden.

Als je wilt reageren, vergeet dan niet je naam te vermelden,
behalve als je graag anoniem wilt blijven.

Geplaatst in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.